Keuken en gang vloer egaliseren

Robbie's

 • #1
Kan niet slapen want zit mij iets niet lekker.

We hebben een huis gekocht met op de begane grond 70m2 dekvloer (huiskamer, gang en keuken) waarbij de dekvloer naar keuken en naar gang laatste stukje iets oploopt en daar liggen vrij dikke marmeren tegels en die moeten er uit.

Ik heb denk ik twee opties:
1) De hele benedenvloer laten egaliseren maar heeft niet mijn voorkeur want dan wordt de ruimte vloer en plafond nog minder, is nu 242cm. Kan pas in juli bij sleuteloverdracht weer kijken maar ik schat dat dekvloer gang en keuken 1cm hoger ligt dan huiskamer.
2) Vloer in gang en keuken net iets lager krijgen dan dekvloer huiskamer en aanvullen met egaline. Hoe doe je dat, met welke machine of nooit zelf aan beginnen want zo gedaan door bijvoorbeeld een aannemer?

Ik ga in juli 1 marmeren tegel weghalen, bijgesloten foto laat zienwat ik bedoel. Ik huiskamer ligt dus vloerbedekking en die loopt de laatste 20cm beetje omhoog naar de marmeren vloer keuken.
Screenshot_20230427_034514_Samsung Internet.jpg


Pieker hier over dus hoop dat jullie mij een advies kunnen geven.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Waarschijnlijk is optie 2 het beste. Maar laten we dan eerst 1 juli maar eens afwachten.

Tip: Met een kruislaser kun je goed de hoogte van de hele vloer bepalen. Stel de lijn op 10 cm hoogte, en ga met een liniaal meten wat de afstand is tussen vloer en lijn. De gemeten hoogtes schrijf je op het raster van de plattegrond
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Is er vloerverwarming in de vloer aanwezig? Anders is het slim om die voor het egaliseren er in te laten frezen.

Egaliseren kun je prima zelf. Het is geen hogere wiskunde. Zolang je je aan de voorschriften houdt en achter elkaar door werkt is het niet moeilijk.
 

Robbie's

 • #4
Bedankt Walker en Bert. Goed idee Walker. Had ik niet aan gedacht. Was van plan om met een lange lange kaarsrechte lat verschillende tests te doen.

Hi Bert, er komt geen vloerverwarming in. Egaliseren vind ik een beetje spannend. Twee keer gedaan (keuken schoonpa en 4x1.5 meter waar dakbeschot was weggehaald voor dakkapel) maar had constant de neiging om egaline met spaan te verplaatsen. Vond het een zenuw klusje.
En dan zie ik hoe ze dat bij mijn uitbouw hebben gedaan (emmers leeg gooien en verder weinig aan gedaan). Moet ik volgende keer wel met twee man doen. Probleem vind ik altijd hoeveel maak je aan. Als het te veel is en op grond gegoten heb je een ander probleem.

In ieder geval eerst begin juli kijken of ik eerst moet gaan hakken om lager te komen dan de huiskamer. Hoop het niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #5
De aanmaakhoeveelheid is het minst spannende van egaliseren: je blijft net zo veel aanmaken tot je genoeg hebt. Het is belangrijk dat je ruim voldoende in voorraad hebt, want als je zonder komt te zitten voordat je klaar bent heb je een probleem. Op de websites van de fabrikanten staan handige rekentools waarmee je kan berekenen hoeveel zakken je nodig hebt.

Egaline verspreid je ook met een spaan of met brede wisser op 2 stokjes . Door de vertanding van de spaan (de vertanding bepaalt de laagdikte) of de diepte van de stokjes aan de wisser strijk je het teveel weg en blijft de gekozen laagdikte achter. Achter de spaan vloeit de egaline dicht. De voorstrijk zorgt hier ook mede voor. Je moet geen hele emmer in 1 keer leeggieten (tenzij je echt een dikke laag moet aanbrengen), maar steeds een beetje. Dan kun je nooit te veel op je vloer gieten als je bijna klaar bent en het strijkt ook makkelijker weg. En altijd nat in nat werken, wat makkelijk is als je overal een beetje giet en niet op 1 plek een hele emmer. Dan ben je op die plek te lang bezig met verdelen / uitstrijken, zodat verderop de egaline al aandroogt en niet mooi meer dicht vloeit met nieuwe egaline. En alles met de prikroller narollen om luchtbelletjes van het mixen er uit te rollen en voor een nog betere vloei.

Vloerverwarming komt er niet in schrijf je. Had je daar al wel eerder aan gedacht om het wel er in te maken of niet? Met de energietransitie die er aan komt (of eigenlijk al begonnen is), is laagtemperatuur verwarmen noodzakelijk en daarmee is vloerverwarming heel belangrijk geworden. Bovendien is het hele comfortabele warmte (anders dan dezelfde temperatuur via een radiator bijvoorbeeld). Egaliseren is niet goedkoop en perfect om de vloer mee af te werken nadat er vloerverwarming in is gefreesd. Zonde als je het over een paar jaar alsnog gaat doen en dan opnieuw moet egaliseren.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: BigBert

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Wel onder de voorwaarde dat de vloer aan de onderzijde goed geïsoleerd is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Dan is aan te raden maar dat kan altijd nog als de kruipruimte bereikbaar is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #8
Egaline met een spaan?

Eerst bereken je wat je ongeveer nodig hebt en dus hoeveel m2 er uit een emmer gaan. Dit kan lastig zijn bij flinke hoogte verschillen.
Emmer aanmaken, volgende emmer aanmaken en eventueel al een 3e emmer . Meestal laat je een emmer na het mixen kort rusten, dan nog één keer kort mengen. (inderdaad met minimaal 2 personen doen, met nog meer mensen als er veel ingaat)
Emmer leeggieten over het berekende oppervlak, na een paar emmers pas met een trekker een beetje verdelen. vooral goed de randen in. Dan met een prikroller eroverheen en de egaline doet de rest.
Het is een eenvoudige klus, maar ik ken de stress van de eerste keer, dat was achteraf echt niet nodig, wel heb je een 2e persoon nodig die ook een beetje weet wat ie doet.

Ik had dus nog nooit iemand egaline met een spaan zien verdelen. Maar dat wordt dus wel gedaan, als ik het goed begrijp alleen bij vloeren die al vlak zijn
Tot nu toe heb ik het alleen gebruikt om kuilen te vullen (bijvoorbeeld een vloer die over 8 meter 1,5 cm zakt in het midden) Dan heb je niks aan een spaan, dan wil je juist dat de egaline zelf vloeit.

ps. muren en keukenkasten afplakken als je er geen spetters op wilt van de prikroller.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #9
Ik heb afgelopen weken 80 zakken egaline met een spaan verwerkt. Werkt perfect. Zelfs als de vloer een maanlandschap is na het wegbikken van vloertegels kun je de egaline met een getande spaan verdelen, als hebben de tanden dan niet echt effect voor het aanbrengen van de juiste laagdikte.

De prikroller kan enorm spetteren inderdaad. Kies een variant met een dakje er op en rol heel rustig heen en weer. Dan spettert het niet. Ga je rollen alsof je leven er van afhangt dan zitten de spetters tot aan je plafond. Hoe sneller je rolt des te meer zwiepen de spetters rond.
 
 • Like
Waarderingen: robdeb en Jackd

Robbie's

 • #10
Sorry voor late reactie maar bedankt voor alle tips. Radiators allemaal weghalen en alleen (?) vloerverwarming aanbrengen heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht. Maar al dat water door die leidingen heen (huiskamer met uitbouw is 70m2) :

1. Kan deze cv ketel dat wel aan
Remeha Tzerra Ace 28c
2. Kun je daar wel een multiplex parketvloer op leggen?

Wel bedankt dit te noemen als optie. Ik ga het eens verder onderzoeken.

Rob
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ik heb afgelopen maand mijn huis laten voorzien van vloerverwarming. Gaat om 150 m2 (2 verdiepingen bij elkaar). Alle radiatoren gaan weg. In totaal zo’n 1,5 km aan slang is er in gegaan (19 groepen + 1 vrije groep voor de nieuwe badkamer).

Slangen liggen in slakkenhuispatroon (rechthoekige spiraal en binnenin gaat de slang door dezelfde spiraal weer terug naar de verdeler zodat aan- en afvoer om en om liggen).

Je CV zal het zeker aankunnen, want de temperatuur van vloerverwarming is veel lager dan voor radiatoren. Omdat het CV water voor vloerverwarming minder warm is, kost het ook minder gas om het op die temperatuur te brengen.

Ik zou de keuze zeker overwegen. Al leg je voor nu alleen de slangen maar aan. Het kan maar in de vloer zitten als je daarmee aan de slag gaat.

De allerbeste vloerafwerking bij vloerverwarming is plak PVC of tegels, al wordt gelijmd parket ook toegepast. Mijn schoonmoeder heeft zelfs tapijt in de slaapkamers en daar wordt het gewoon 22*C met vloerverwarming.
 

Robbie's

 • #12
Bedankt Bert. Ik wil niet weten wat dat heeft gekost :-). Eigenlijk wil ik het wel weten en heb al wat offertes aangevraagd om een idee te krijgen van de kosten.

Maar het wordt al geen optie meer als een multiplex parketvloer niet mogelijk is. Die was al besteld en denk ik niet meer mogelijk om te zetten naar gelijmde vloer.

Bedankt in ieder geval voor het meedenken.

Rob
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #13
Je kunt het multiplex toch verlijmen? En zwevend kan opzich ook, al heb je dan meer warmteverlies. Neem een daarvoor geschikte ondervloer.
 

Robbie's

 • #14
Bert, prijs vloerverwarming aanleggen valt mij mee maar mijn vrouw wil er niet aan. Parketvloer lijmen heb ik nagevraagd en is inderdaad mogelijk. Krijg wel veel bijkomende kosten zoals dichtmaken van alle sleuven met krimpvrije mortel (of flexibele tegellijm) maar dan ook nog volledig egaliseren vd vloer. Eerst mijn vrouw zover krijgen :-(
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #15
Nooit tegellijm gebruiken voor het dichtzetten van de sleuven. Altijd reparatiemortel gebruiken en daarna egaliseren. Tegellijm is voor tegels plakken.
 

Robbie's

 • #16
Bedankt Bert. Ik ga het waarschijnlijk doen. Moet alleen alles in 1 week zien te proppen, de vloer aanleggen, beton mortel en daarna laten egaliseren. Ik ben wel overtuigd dat ik het nu moet doen ivm energie transitie. Zal ook waarde toevoegend zijn in dd toekomst. Bedankt voor het delen van je informatie.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #17
Absoluut. Bedenk alvast waar je de verdeler wilt hebben. Deze plek moet bereikbaar zijn met de slangen van de vloerverwarming en met leidingen van de CV / warmtepomp / enz.. Hij hoeft niet in dezelfde ruimte te hangen, zolang de slangen er maar kunnen komen.
 

Robbie's

 • #18
Poeh, dat is lastig. Dat moet natuurlijk een ruimte zijn met stroom (aparte groep niet nodig?). De kast in de woonkamer onder trap lijkt mij een optie (of waarom niet in garage?). Kast in huiskamer zou onze voorraad kast worden. Er komt een 7 Groeps regelunit, voorzien van een Grundfos A Label pomp. Geen idee hoe groot dat ding en of het veel geluid maskt maar ga ik opzoeken.

Nadeel van vloerverwarming is dat het lang duurt voordat kamer op temperatuur is en dat je eigenlijk altijd temperatuur op 19 graden moet laten staan?.Een collega heeft nu bijverwarming dmv een airo die ook warmte afgeeft maar dat is allemaal niet de bedoeling.

Neem je de gang normaliter ook mee met vloerwarming?. Bang dat er veel leidingen kunnen wordrn geraakt (electra, gas, water).

Screenshot_20230509_055050_Samsung Internet.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #19
Verdeler maakt geen geluid, ook de pomp is stil. Reken op netto 1 meter breedte, ca 25 cm diep en 80 cm hoog. de installateur moet ook ruimte hebben om te kunnen werken.
 

Robbie's

 • #20
Bedankt. Dan lijkt mij de garage of in de gang links bij ingang (maar zit wel weer het kruipluik). We komen er wel uit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu