Keramische thermostaatkraan douche lekt

Kaastosti

 • #1
Na vijf jaar trouwe dienst begon onze Brauer thermostaatdouche te fluiten. Heel irritant, dat zal vast komen door kalk, dus laat ik dat ding eens schoonmaken. Inmiddels weet ik dat je dat bij keramische kranen beter niet kunt doen. Sinds mijn schoonmaakactie, die overigens het fluiten wel heeft verholpen, lekt dat ding.

Foto's van voor en tijdens de operatie:
1615229581515.png
1615229600218.png


En het eindresultaat:

Al een aantal keer op nieuw uit elkaar gehad, rubbers gecheckt, ingevet, goed aangedraaid... nope, meteen weer druppelen. Nu hebben we een loodgieter gevraagd te kijken, die inderdaad ook aangeeft dat ik dat ding beter niet uit elkaar had kunnen halen. Damned. Is er echt niks anders meer te doen dan die hele unit vervangen?

Bij een merk als Grohe zijn er reparatiesetjes en kun je nog redelijk onderdelen krijgen heb ik het idee. Hij was niet goedkoop, maar Brauer biedt op dat vlak niets. Het onderdeel waar het om gaat heet een cartouche (geleerd uit dit topic)... maar wat je precies nodig hebt zal per merk en type verschillen.

Gedane zaak of kan ik nog iets proberen?

1615229570201.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
waar lekte hij dan via de spindel of?
Wat in het filmpje is de Oring lek.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #3
Kan je dat onder deel eens in zijn totaal in beeld brengen schuinbaar is dit een omstelkraan onderdeel.
1615235587873.png
 

Kaastosti

 • #4
Heb het geheel er maar weer eens uitgehaald en aandachtig bekeken. Het is inderdaad een onderdeel met dezelfde functie als wat jij plaatst.

1615282855597.png

Die twee uitstekende puntjes gaan in het binnenwerk van de kraan, die blijft netjes op z'n plek.

En uit elkaar:
1615282883214.png

1615282892812.png


Mooi systeem wel, heeft iemand goed over nagedacht, altijd mooi om te zien hoe iets werkt :P

Waar de lekkage precies vandaan is lastig te zeggen, aangezien je dat pas ziet als het geheel weer in elkaar zit en weggeduwd in de unit. Het lijkt echter uit de binnenste ring te komen en niet langs de buitenkant. Dan zou de o-ring z'n werk nog doen lijkt me.

Wat ik nu denk is dat het aan dat witte plastic ringetje ligt. Die is op twee plaatsen ingedrukt, dat zal vast door die pinnetjes komen. Als die niet precies op dezelfde manier terug wordt geplaatst, kan ik me voorstellen dat daar ruimte ontstaan voor water.

Of het zijn die twee rubbertjes die nog maar heel weinig lijken te doen. Ze steken niet (meer) uit, dus sluiten ook niks af.

1615283130291.png

Na de laatste keer uit en weer in elkaar is de lekkage er nog wel, maar stukken minder dan er voor. Het heeft dus effect, er is hoop.

Dan ben ik wel bang dat het een complete collectie rubbers wordt, want ik heb natuurlijk geen idee welke maten hier gebruikt worden. Daar zal ieder merk z'n eigen unieke draai aan geven :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Vaak hebben O-ringen standaard maten. Los te koop is een ander verhaal. Een complete collectie is dan de meest simpele oplossing. Er zijn waarschijnlijn nog enkele firmas die ringen in allerlei maten op voorraad hebben.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #6
In o ringen zit heel veel verschil in, zeker bij onderdelen van een kraan.
Deze cartoch wordt zeker met een inbus boutje in de kraan vastgezet.
Soms ligt daar ook de oorzaak van de lekkage, als dat boutje te vast wordt gedraaid.
Als de rubbers dan een beetje versleten zijn, dan druk je die uit elkaar door het vastdraaien, en het gaat lekken.
Je zou alle rubbers eens een keer goed in kunnen smeren met kranenvet of vaseline en dan alles weer in elkaar zetten.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Zou er toch voor gaan om eerst 1 er uit halen kijken wat voor maat ongeveer is en dan plaatsen met wat kranenvet.
Want hij lekt op die spindel daar heeft veel kalk op rubber gezeten waardoor ie stroef liep nu dat ie schoon en droog is komt daar ruimte.
 
Laatst bewerkt:

Kaastosti

 • #8
Hij wordt niet met een inbus vastgezet, er zit nog een extra ring tegenaan die je vast draait. Heb ik ook al mee zitten spelen... beetje vast, iets meer vast, gewoon vast en vast-vast. Geen verschil.

Het insmeren met vaseline heb ik gedaan, dat had geen noemenswaardig effect. Misschien zat 'ie inderdaad prima op z'n plek met wat kalkvorming, dat heb ik lekker schoon zitten maken waardoor er ruimte is.

Inmiddels alvast een set van 18 maten o-ringen besteld. Die zouden hier donderdag moeten zijn. Niet schreeuwend duur en dan heb ik in ieder geval iets om te proberen. En niet geheel onbelangrijk, als ik zo'n ring stuk maak bij het verwijderen, sta ik niet met lege handen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #9
Heb ondertussen al veel gezien maar allemaal met 3 of meer omstel gaten.
ik denk dat het beter is dat je met hun in contact gaat en dat je via hun een nieuwe omstel besteld mocht het niet lukken.
Brauer GmbH | Contact
 

Kaastosti

 • #10
Dat contact heb ik ook al gezocht, in de hoop dat er standaard reparatiesetjes of onderdelen te krijgen zijn. Blijkt dat alle commerciële activiteiten van Brauer GmbH vanaf 22 juni worden overgenomen door Topa Import B.V.

"Wij zijn op dit moment druk bezig alles in goede banen te leiden, hierdoor zijn wij beperkt bereikbaar en leveren wij ook vrijwel niet meer uit."

Een aantal winkels mail gestuurd die het merk in ieder geval voeren, die geven ook aan geen losse onderdelen te kunnen leveren.

Dus als dit niet gaat werken (ik hoop echt heel erg van wel), op zoek naar een losse regendouche thermostaatkraan met HoH van 15cm. Los zijn die vrij lastig te vinden, maar ze bestaan. Desnoods een nieuwe set, maar zover ben ik echt nog niet :wink:
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Oke ik merkte al wel dat grote duitse onderdelen site niet eens dit merk in hun program hadden.
Je probeerd dit eerst maar neem een o-ring die strak er om past dan sluit ie goed aan.
Ik zag wel dat er lossen kranen waren 15 cm HOH
 

Kaastosti

 • #12
Victorie! Die twee kleine rubbertjes vervangen door nieuwe, dat was precies het kleine beetje extra dikte dat daar nodig was kennelijk. En uiteraard weer even netjes schoongemaakt. Er was dus zeker hoop :mrgreen:

Dank voor het meedenken en de tips!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13
Graag gedaan.
Fijn dat het gelukt is.
Soms vind ik ook vreemd koop je een product en dan zijn geen onderdelen te vinden dat vind ik maar slecht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu