Keramische tegels snijden?

Brulkjaer

 • #1
Maar wat is nu de juiste methode om te snijden? Ik heb keramische tegels van 1 cm dik, een nieuwe Rubi speed magneet tegelsnijder met wieltje 8 mm. Ik kreeg te tip1x over de tegel 'te aaien', vooral niet te hard drukken. Dan laat de tegel zich echter niet breken. Druk ik dan harder dan breekt er een schuin stuk uit. Een tweede keer er over gaan, levert wel op dat de tegel makkelijker breekt, maar dan nog steeds breekt er een scheef stuk uit. Wat doe ik toch fout? Met dunnere vloertegels heb ik nooit een probleem gehad.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Huur een tegelzaag. Keramische tegels in deze dikte zijn veel en veel te hard voor een tegelsnijder.
 

Pvr

 • #3
Sorry walker maar dat is onzin. Ik gebruik de TZ serie snijders dan snij ik op 1200mm lange vloertegels er gewoon 2 cm af over de lengte. Heb nog geen tegel gehad die niet juist brak door z,n hardheid .
- snijwieltje te klein 22mm gebruiken met lichte druk
- Begin en eind van de tegel even 2 x snijden
- tegelsnijder te licht voor de tegel (breekkracht)
Mocht het nog niet gaan kun ook snijden en dan met een bacho klem zetten op de snijlijn en breken in delen en bijwerken met de slijptol.
 
 • Like
Waarderingen: Rogeeke1 en Jackd

Brulkjaer

 • #4
@Pvr, Wat is de gedachte achter een 22 mm wieltje te gebruiken? Meestal kies je een zo klein mogelijk wieltje als ik het wel heb.
 

Pvr

 • #5
Hoe dikker en harder pak je groot wieltje 8mm is eigenlijk meer voor wandtegeltjes
 
 • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
Pvr schreef:
orry walker maar dat is onzin. Ik gebruik de TZ serie snijders dan snij ik op 1200mm lange vloertegels er gewoon 2 cm af over de lengte.
Zou jij een beginner met tegelsnijden aanraden om zelf dit soort tegels te snijden?
 

Pvr

 • #7
Ja waarom niet maar wel met juiste spullen en uitleg.
 

Raimond

 • #8
Eens met @Walker: huur een (watergekoelde) tegelzaag bij de lokale bouwmarkt. Mooie strakke zaagsnedes en minder snijverlies. Die dikke tegels zijn immers behoorlijk prijzig.
 

Haplo

 • #9
Hoezo zou je met een tegelzaag minder snijverlies hebben dan met een (goede) tegelsnijder? Tuurlijk onzin. Net van Pvr zegt, het juiste gereedschap voor het materiaal gebruiken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Met een zaag heb je minder kans dat het fout gaat. Dus geen onzin. Dat een professionele tegelzetter weet hoe hij keramische tegels moet snijden, wil niet zeggen dat iedereen dit kan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #11
Ook wel eens lopen klungelen met tegels. Water tegelzaag maakte lelijke randen, goeie tegelsnijder maakte het verschil.

Neem anders een (stuk) tegel mee naar een verhuurder en vraag of het met hun tegelsnijders kan, waarschijnlijk mag je dat ter plekke testen voordat je het huurt.
(dan weet je meteen of het gereedschap in orde is)

Tegelsnijder is veel sneller, dat mag best een paar tegels kosten.
 
 • Like
Waarderingen: Rogeeke1

Haplo

 • #12
Als je tegelzaag gebruikt zullen velen niet weten dat je de tegel droog moet maken voordat je deze verwerkt.
 

Rogeeke1

 • #13
Zoals PVR al zegt:

Uw tegelsnijder heeft niet genoeg breekkracht. De tegelsnijder die hij noemt kan met gemak deze tegel en dikte aan, het model dat u noemt is minder geschikt voor deze toepassing.

Met de juiste tegelsnijder hoeft u de tegel zoals gezegd alleen maar te aaien. Er is haast geen druk nodig. De tegelsnijder die u noemt heeft een simpel geleidesysteem. De tegelsnijder die hij noemt heeft een geavanceerd systeem waarbij minimale druk nodig is.

Ook wat hij zegt over het wieltje klopt. 22mm wieltje en dan het liefste die met carbon coating. Die is wat duurder maar die geeft het beste en mooiste resultaat.

En u zou het zelf kunnen doen, dat ligt aan uw kundigheid en bereidheid om te leren en dat om te zetten naar de praktijk. Dat is moeilijk om over te oordelen zo.

Persoonlijk denk ik wel dat tegelzetten moeilijk werk kan zijn waarbij snel fouten worden gemaakt. En zeker porseleinen tegels die dik zijn kunnen moeilijk te verwerken zijn zelfs met goed gereedschap en ervaring.

Maar als u talent heeft en weet wat er nodig is dan zou ik zeggen zeker doen.
 

Brulkjaer

 • #14
Contact gehad met de importeur van mijn snijplank. Hij geeft aan dat de gebruikte plank 800 kg breekkracht heeft en dat dat voor mijn tegels goed genoeg zou moeten zijn. Ik heb hem een filmpje van mijn snij-activiteiten opgestuurd. Daar was niet zo veel mis mee. Hij gaf aan dat het ws. aan de verkeerde afkoeling van de tegels zou liggen. Wel had hij nog 1 tip: een drupje olie op het asje van het snijwieltje.
Dat blijkt inderdaad een flink eind te helpen. Alleen lange smalle stukken lukt nog steeds niet.
 
 • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu