Keramische kookplaat aan de schakelaar

De boez

  • #1
Ter besparing van de energie zou ik graag een schakelaar willen zetten tussen de voeding van de keramische kookplaat. Helaas kan ik nergens een schema vinden van zo'n situatie.

Welke draden van de perilex moet ik aan de schakelaar leggen?
 

Appeltje

  • #2
Als je echt wilt besparen moet je op gas koken. Als je toch electrisch wilt blijven koken, zou je over kunnen gaan op inductie (dat is nl. niet zuiniger dan gas maar wel zuiniger dan keramisch).

Het schakelen van de kookplaat, lijkt me gezien de hoge stromen die er (bij gebruik) lopen, onverstandig. Daarbij denk ik dat er ook weinig standby verbruik in zit of heb je dat gemeten?

Wat je sowieso kunt schakelen is de groepsschakelaar in je groepenkast, 1 daarvan is nl. van je kookplaat. Verder is van belang hoe de kookplaat is aangesloten, op een kook- of een krachtgroep. In het eerste geval heb je 2 fasedraden, in het laatste geval heb je er 3. Al met al denk ik dat de te behalen winst 0 is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Je schakelaar moet alle draden onderbreken behalve de groen-gele. Hij moet verder gespecificeerd zijn voor stromen van minimaal 16 A. Dan krijg je te maken met een vrij forse behuizing die ik persoonlijk niet in mijn keuken zou willen hebben.

Ik ben het met Appeltje eens dat het besparingseffect gering zal zijn en niet opweegt tegen de minimaal 40 euro die je kwijt bent aan schakelaar en montagemateriaal.
 

Gamecat

  • #4
Feitelijk heb je deze schakelaar al. Tenminste als je op een kookgroep zit.

Nadeel is dat de schakelaar in de meterkast zit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Wat verbruikt die kookplaat dan als hij uit staat? Volgens mij verbruikt zo'n ding uit helemaal niets.
 

De boez

  • #6
Bedankt voor de reacties.

Misschien heb ik een fout gemaakt, maar volgens mij verbruikt een keramische kookplaat in de standby stand, evenveel als een koelkast van klasse A. Dat is vrij fors.

Ik heb dit niet nagemeten maar ga eens kijken wat de harde cijfers zijn.

Het uitschakelen via de meterkast is natuurlijk een optie maar niet echt ergonomisch... (wel goed voor wat extra 'wandelmeters' :wink:
 

Appeltje

  • #7
Nou zoveel echt niet... er zal best standby verbruik zijn omdat er tenslotte vaak tiptoetsen zijn om hem aan te zetten, maar als ik naar een kookplaat van nu kijk, dan is dat verbruik <1 watt. Komt neer op ongeveer minder dan 3 euro op jaarbasis.
 

De boez

  • #8
Daar kan ik geen schakelaar voor kopen. Het plannetje gaat dus in de ijskast tot de energieprijzen gaan stijgen...
 

Appeltje

  • #9
Sparen voor een gastoestel dan zou ik zeggen of als je heel graag electrisch wilt blijven koken: inductie (dat laatste heb ik en bevalt super)!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu