Kelder/kruipruimte van 160cm renoveren/vernieuwen beste oplossing

Oc3

  • #1
Beste mensen,

Heb een oude huis van 100jaar met een kruipruimte van 160cm hoog, 400cm breed en lengte is 1000cm.

Zoals het nu is brokkelt de vloer cement/beton hier en daar zoals te zien op de foto's.

Ik wil het natuurlijk zo goed mogelijk vernieuwen/renoveren daarbij gedacht de ruimte te gebruiken voor spullen zoals trap, stut palen en lange spullen op te bergen. Ik weet alleen niet wat het verstandigste is om te doen met de vloer. cement weg halen en zo laten zand/aarde of nieuwe cement laag zetten? (Scheuren die later bijkomen is niet erg). Zijn er nog andere nadelen met cementvloer.

Kelder is overal droog

Alvast bedankt voor jullie antwoorden

20211002_175858.jpg 20210922_111501 (1).jpg 20211002_175828.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij nieuwe cementlaag zou ik een aantal vragen hebben:
-wat doet dit met de muren (zetting)? wat zit er achter de muren, kelder van de buren?
-in geval van stijgend grondwater (ik weet niet of de kelder altijd droog is): wat zijn de risico's van opwaartse druk / dat de vloer gaat drijven?
-helpt waarschijnlijk niet de kelder droog te houden in geval van stijgend grondwater omdat het water door de (kleinste openingen) in de muren komt.
Van de situatie zoals die nu is, weet je in ieder geval dat dit al 100 jaar goed gaat.
 

Oc3

  • #3
Bedankt voor je antwoord,

Ja naast de muur zijn de buren.
Grondwater komt niet hoger dan de vloer, want is altijd al droog geweest. Wel weet ik dat er grondwater aanwezig is op een bepaalde niveau, maar niet hoger dan de vloer. ik ga de vloer/kelder niet uitdiepen.

situatie van nu is dat het brokkelt als ik erop loop en ik ben nu het huis aan het renoveren wil dit ook gelijk goed doen. zonder schade te geven aan het huis

of ik haal het oud cement weg en plaats egalisatiekorrels met dampdichtefolie en daarna houtenplaten. dit is niet zwaar of belastend. denk ik.

 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hout is geen materiaal dat je in een kruipruimte / dat soort kelders gebruikt. En gewoon wat stoeptegels op het zand, om maar iets heel simpels te noemen? Prima als je bouwmaterialen of dat soort dingen wil opslaan.
Als ik het voor eigen risico zou doen (dwz zonder een deskundige in te schakelen) zou ik het klimaat in zo'n ruimte zo weinig mogelijk verstoren.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Lijkt maar een dun laagje beton, dus verwacht niet dat deze een functie heeft anders dan vloer.
Maar gezien de scheuren lijkt het erop dat de ondergrond wegzakt en dat een nieuwe laag weer net zo snel zal barsten en scheuren.
Ik zou de dunne laag beton er uit halen en de vloer, zoals Edwin hierboven ook al aangaf, gewoon dichtleggen met stoeptegels oid. Vaak zijn die wel ergens gratis op te halen, kun je eenvoudig zelf aanbrengen en zakt de ondergrond?, dan zakken de tegels gewoon mee of moet je er af en toe weer eentje een klap op de kop geven om weer vlak te gaan liggen.
 

Oc3

  • #6
Ik denk inderdaad alles weghalen, ook een stukje van de zand/aarde van 5 cm. schoonzand strooien, ik gebruik mijn oude tegels van mijn tuin. lekker schoon
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu