Kast aquarium waterpas zetten

BobdeB

  • #1
Ik ga een kast maken voor mijn aquarium. Nu wil ik deze graag op zwenkwieltjes zetten zodat het geheel te verrijden is.
Nu alleen het volgende: Het aquarium moet waterpas komen te staan en dat is mijn vloer niet. Ik kan in de DHZ geen zwenkwieltjes vinden die in hoogte stelbaar zijn. Wel die met een soort pin worden bevestigd.
Nu zat ik te denken deze wieltjes te nemen en die te monteren met een draadeind en twee moeren. Maar kan ik dan de druk van het aquarium (Totaal 230 kg over een oppervlak van 40x100 cm) wel goed verdelen? Ik wilde er 6 wielen onder maken.

Heeft iemand hier suggesties voor?

Bij voorbaat dank
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Geen wielen onder de kast zetten dat gaat niet goed, een groot aquarium moet stevig staan en dat lukt niet met zo'n kastje op wielen.
Mijn zwager had ook een aquarium op zo'n kastje met wielen, het kastje heeft hij nog.
 

Willem5

  • #3
Ik had vroeger het aquarium waterpas op betonblokken staan en de kast er los omheen staan.Voordeel hiervan is dat je de kast zo naar voren trekt en er dan aan 3 kanten bij kunt.Dus de kast bestond uit een voorkant en 2 zijkanten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ach een aquarium op wieltjes is nog niet zo een gek idee.
Moet je er alleen een paar stabiliteids schotten inzetten, anders gaat het water zo klotsen tijdens het wandelen.
Zo kun je alle vissen tegelijk uitlaten buiten, en hoef je ze er niet één voor één uit te halen als je eens een rondje om wilt s'avonds met de beesjes. :mrgreen:
 

BobdeB

  • #5
Oke

geen wieltjes dus. Het leek mij wel handig, om er eventueel nog eens ergens bij te kunnen. Maar goed we bedenken wel wat anders dan. En een grote boekenkast haal je ook niet vaak (eigenlijk nooit) van zn plek.

Mochten er nog ideeën zijn lees ik ze graag en anders maar een "gewone" kast.
 

T2doka

  • #6
Misschien een dom idee, maar waarom maak je geen gebruik van wieltjes en verstelbare keukenpootjes?
Volgens uw vraag wil je je kastje met aquarium mobiel maken, maar ook ergens waterpas kunnen zetten?
Uw vloer waar het kastje komt te staan zal waarschijnlijk geen 5mm schuin staan ten opzichte van de waterpas?
Zorg er wel voor dat uw kastje een rug heeft die goed stevig gemonteerd is. Liefst in een groef en niet achteraan opgeschroefd of genageld.
Zorg er ook voor dat de rug perfect past in het kastje.
Het kastje moet op z'n eigen zeer stevig zijn en niet staan wankelen, want als je er een aquarium van 230kg wilt op gaan plaatsen, is het laatste wat je wilt dat je aquarium in de grond ligt als je tegen de zijkant van je kastje gaat duwen.
Nu terug naar de wieltjes. Je plaatst de wieltjes liefst langs de buitenkant zodat de zijkant van het kastje ook onderaan op het wieltje steunt. In het midden van het kastje steek je liefst ook nog eens een tussenschot en daaronder plaats je eventueel nog twee wieltjes.
Naast die wieltjes plaats je eventueel een verstelbare keukenpoot.
Als je je kastje wilt verplaatsen draai je je keukenpootjes in, zodat ze van de grond komen te staan.
Als je je kastje ergens wilt gaan plaatsen, draai je de keukenpootjes uit zodat die op de grond komen te staan, en de wieltjes van de grond komen. Indien m'n uitleg niet begrijpbaar is, wil ik wel eens foto's en tekeningen posten hoe ik het zou oplossen.

Is natuurlijk maar een idee die in me op komt. Er zal natuurlijk wel nog een beetje bij nagedacht moeten worden hoe de constructie het stevigst in elkaar kan worden gezet en uitgevoerd kan worden, maar je hebt toch al weer stof om eens over na te denken :lol:

Groeten,
Mattias.
 

BobdeB

  • #7
Op zich heb ik ook al nagedacht over die keukenpootjes en dat is wel een goed idee. Nadeel wat ik er nu nog van vind is dat een redelijk hoge plint aan de onderkant krijgt. Dit zorgt er tevens voor dat het kastje op zichzelf ook hoger wordt, waardoor het aquarium boven de vensterbank uitkomt (onze ramen zitten op 100 cm, oud huis).
Het aquarium staat nu op een tafeltje en ik ben bang dat het op een meter toch wel bijna een cm niet waterpas is, zoals ik al zei, oud huis.
Voor de stevigheid en het verdelen van de druk op het kastje heb ik ook twee stalen hoekprofielen van 25 mm gekocht en die onder het bovenblad gemonteerd. Het kastje bestaat verder uit drie delen op 110cm dus ik heb op elke 34 cm nog een tussenschot (hier ligt het hoekprofiel op en in) tussen bovenblad en bodem.
Ik heb de achterwand ook gemaakt zoals u heeft beschreven en zit nu dus inderdaad nog na te denken over de poten en/of wieltjes. Ik ga zeker even verder kijken aan de hand van de tips. Misschien er kortere keukenpoten of zijn ze relatief simpel korter te maken zonder in stabiliteit in te boete.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu