Dubbele deurtjes in kast maken

Ijsselg

  • #1
Wij hebben hier een computerkast met open front. Die wil ik dichtmaken met dubbele deurtjes. Op de foto een voorbeeld van wat ik bedoel in een ander kastje. Het deurtje zit links met een pianoscharnier vast aan de kast en de twee delen van het deurtje zitten ook met een pianoscharnier verbonden. Op de foto is het deurtje niet van MDF. Mijn vraag is: kan ik voor de deurtjes 18mm MDF gebruiken en kan ik dan pianoscharnieren monteren op de kopse kanten van het MDF? Kan ik schroeven in de kopse kant? Is MDF hiervoor sterk genoeg?

afbeelding_2024-02-05_114600581.png
 

Lampje45

  • #2
Ik ben niet zo dol op MDF als het met schroeven en grote krachten gaat.
Als je dat per se wilt dan zou ik deuvels in de kopse kant lijmen. Dan heb je wel een verbinding, die dit soort krachten aankan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is geen enkel probleem om in kops MDF te schroeven.
 

Ijsselg

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Wel erg lastig - twee totaal verschillende antwoorden. Ik mag zelf kiezen :). Dit geeft me geen zekerheid - dan ga ik maar voor Multiplex.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ook bij multiplex moet je erg opletten dat het niet gaat scheuren, wannneer je in de kopse kanten schroeft. Want multiplex bestaat uit laagjes hout, die op elkaar gelijmd zijn. Betekent dus zorgvuldig voorboren met een correcte maat. Meestal is dat de maat van de kern van de schroef, maar het kan handig zijn eerst even wat te testen op een reststukje.

Je kunt in elk geval niet zomaar een schroef erin draaien, maar dat kan eigenlijk ook niet in spaanplaat of mdf. Tenzij het hele minuscule schroefjes zijn t.o.v. de dikte van het hout. Dat laatste zal zeker het geval zijn bij een pianoscharnier. Ook dat kun je natuurlijk eerst even proberen. Anders heel dun voorboren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Bij dunne stukken hout kan het inderdaad nodig zijn iets groter voor te boren dan de kern van de schroef.
 

Ijsselg

  • #7
Allemaal bedankt voor de reacties. Het wordt multiplex 18mm.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu