Kan mijn dakkapel zonnepanelen dragen?

MRNN

  • #1
Ik wil zonnepanelen gaan (laten) plaatsen onder andere op de dakkapel van mijn zolder, deze zit op nokhoogte. Er is een vertegenwoordiger wezen kijken die aangaf dat het wel kan.

Het is echter op de lange termijn vooral in mijn eigen voordeel dat ze er niet afwaaien (bij bevestiging aan het dak) of mijn dak niet doorzakt (bij ballast) Ik zoek dus wat meer zekerheid dan dat.

Hoe kan ik hier het beste achter komen en zijn er op basis van onderstaande foto's al voorzichtig wat conclusies te trekken?

De balkdikte is 115x42 mm en ze liggen hoh op 54 cm. De overspanning is een kleine 2,5 meter.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Misschien even aan die vertegenwoordiger vragen of hij je de berekening kan laten zien?
 

MRNN

  • #3
Die "berekening" was ongetwijfeld een inschatting op basis van ervaring en dat is misschien ook wel voldoende.

Ik heb op dit gebied geen ervaring dus probeer vooral te achterhalen of dit in te schatten is door mensen die er wel kijk op hebben of dat echt een berekening nodig is.

Het dak kan ongetwijfeld een donskussen dragen, dat kan ik zelf inschatten. Vervolgens ligt er ergens een grens van wat anderen met meer kennis kunnen schatten en ben vooral benieuwd hoe dicht ik hier bij die grens kom...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zou die vertegenwoordiger toch om een tekening vragen voor als er wat mis gaat.
Ik zou niet rustig slapen bij stormachtig weer, de panelen vangen heel veel wind, dat betekent ook dat de constructie van de dakkapel geschikt moet zijn, alleen de maten van de balkjes hebt u niets aan.
Wilt u het zeker weten haal er dan een constructeur bij, die hebben ook geen belang bij koop van de panelen en zijn dus objectief.
 

MRNN

  • #5
Bedankt voor je reactie. Hebben jullie tips hoe je in de buurt een constructeur kunt vinden? Is dit een beroep op zichzelf of zijn er bepaalde bedrijven die ze in dienst hebben?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kijk hier of bel even een architect.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu