Kan ik deze kraan vlakbij hoofdtoevoerkraan zelf vervangen ?

Rob 040

  • #1
Beste allen,
Zie foto. De kraan die warm water regelt lekt (zie pijl op foto). Deze kraan bevindt zich vlak na de kraan van de hoofdtoevoer en net na de watermeter. Is het een risico om zelf de hoofdtoevoer kraan dicht te draaien en dan de lekkende kraan te demonteren om vervolgens 1 à 2 uur het huis achter te laten om in de winkel een nieuwe vervangende kraan te kopen ?
Groet, Rob

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wanneer de hoofdkraan goed afsluit is er geen risico de zaak achter te laten. Test het even door die hoofdkraan dicht te draaien en ergens een kraan open te zetten. Er zal eerst druk weg moeten vallen (er loopt dus eerst water uit) maar na een korte tijd moet dat volledig stoppen.

Die hoofdkranen willen nog wel eens niet helemaal sluiten. Dat is op zich geen ramp maar dan moet je inderdaad vlugger werken.

Je moet zonder meer na afsluiten de leidingen zo leeg mogelijk maken, door ergens helemaal boven een kraan open te zetten en ook dat aftapkraantje direct bij de watermeter. Daar moet je wel wat onder zetten want daar komt dan een massa water uit.

Het is veel makkelijker (en meestal voldoende) om alleen de kraankop te vervangen en dus niet de gehele kraan. Die dingen zijn kant-en-klaar te koop in een paar verschillende maten. Meet de buitenmaat van de kraankop even op, ga met de maten naar een bouwmarkt of betere sanitaithandel en neem eventueel bij geval van twijfel meerdere maten kraankoppen mee, op afspraak dat je de ongebruiikte terug mag brengen.

Die dingen zitten in zo'n blister verpakking. Haal eerst de oude kop eraf (na leegmaken van de leiding). Die draai je los aan de moer een stuk onder de door jou aangegeven pijl. Niet de bovenste moer, die is voor het instellen van de hals van de kraankop. Steeksleutel werkt het beste, anders een Bahco. Geen waterpomptang gebruiken en al helemaal niet bij de nieuwe kraankop.

Vervolgens leg je de kraankop naast de nieuwe kraankop(pen) die nog in de verpakking zit(ten) en checkt of ze inderdaad hetrzelfde zijn. Dan de nieuwe uit de verpakking halen en de kraan helemaal open draaien, dus helemaal naar boven/los.

Dan draai je de nieuwe kop er recht op. Vergeet niet een nieuw fiber ringetje tussen kraankop en 'body' te leggen. Dat ringetje hoort erbij te zitten, controleer in de winkel, anders losse ringetjes erbij nemen (zo'n pakje met diverse ringen komt altijd van pas).

Met die bovenste moer kun je trouwens het lekken verminderen indien dat langs de spindel plaats vindt. Gewoon ietsje aandraaien. De kraan gaat daardoor wel wat stroever en bij zo'n oude kraan helpt het ook maar een kortere tijd. Want door open draaien van de kraan wordt dat moertje vaak ook weer losgedraaid. Maar voor eventjes kan het wel helpen.

Sucses ermee! :wink:
 

Rob 040

  • #3
Kees super bedankt ! Subliem deze zeer duidelijke reactie ! :prima: Dat moet gaan lukken ! Nog 1 vraagje: met dat aftapkraantje direct bij de watermeter, bedoel je neem ik aan dat kraantje max 5 cm links van blauwe deel van de watermeter ?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ja dat bedoel ik. Dat is het laagste punt waar je water kunt aftappen.

heb je meerdere leidingen, bijv 1 naar de keuken en 1 naar boven, zet dan van allebei een kraan open, zodat die buizen allemaal leeg zijn. Kom je niet voor verassingen te staan.
 

Rob 040

  • #5
Thanks wederom !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Op de stift van de kraan zit een zeskantje, draai die iets aan en het lekken is afgelopen.
Smeer gelijk wat kranenvet op de stift en draai de kraan een paar keer open en dicht.
 

Rob 040

  • #7
Dank Jan.
Complimenten voor dit forum.
Zeer nuttig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu