Kan ik buitenwasbak gebruiken zonder aansluiting op riool

Klus K.

  • #1
Hallo allemaal,

Ik zou graag een vaste wasbak tegen een muurtje in mijn tuin ophangen (met koud en warm stromend water er naar toe, door de grond).

Hoe zit het met de afvoer van zo'n wasbak? Moet ik die op de riolering aansluiten? Of mag/kan het zo de grond in (ik gebruik het niet voor andere dingen dan afspoelen met water)

Of is er nog een andere manier?
 

StefanD

  • #2
Als je geen afvoer hebt, wat is dan het nut van een wasbak? Je kunt dan toch gewoon een emmer gebruiken? (En die kun je ook legen waar jij wilt)
 

Klus K.

  • #3
Mijn vraag is, wat de regels zijn om dit op de juiste manier te doen.
 

Fritske1978

  • #5
Of het officieel mag weet ik niet, maar ik heb wel eens een bouwemmer waarin ik eerst een flink aantal gaten heb geboord, gevuld met grint, en ingegraven, net onder het maaiveld. Hier heb ik de afvoer in laten uitkomen. Als je dan water gebruikt, loopt de emmer eerst vol, en die kan dan langzaam leeglopen in de grond.
Dit gaat trouwens alleen werken als er niet teveel water weggespoeld gaat worden, en ook alleen voor schoon water, anders ga je de grond vervuilen!!
Mijn oplossing werkt al een paar jaar zonder problemen!
 

Geus

  • #6
Een wasbak vraagt er haast om dat er per ongeluk of expres ook eens een keer wat anders doorheen gaat dan water. B.v. terpentine of je spoelt een spuit onkruidverdelger om. Doe je het zelf niet, dan misschien wel de volgende bewoner. Op de lange termijn is het haast onvermijdelijk dat het vervuilt. Ik zou zeggen; leg een wasbak aan met riolering of hou het bij een losse tuinkraan.
 

Klus K.

  • #7
Hallo Geus,

Wat is een losse tuinkraan?
 

Geus

  • #8
Gewoon een enkel koudwaterkraantje (met tuinslangaansluiting) op de muur. Daar kan je dan wel een infiltratieputje onder plaatsen. Dat nodigt minder uit tot "misbruik" dan een wasbak.
Zou je er ook warm bij willen, moet je het laten stromen tot het op temperatuur is en heb je veel meer infiltratiecapaciteit nodig. Ook dat is een reden om een wasbak aan te sluiten op riool.

PS Via de link van Millew nog even gekeken naar wat de Waterwet zegt. Volgens mij komt het er op neer dat afvoerwater van een wasbak per definitie wordt beschouwd als afvalwater, en het lozen daarvan is simpelweg verboden. Dit geldt niet voor het lekken en sproeien van schoon kraanwater, al wordt de burger wel opgeroepen daar zuinig en verantwoord mee om te gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu