Welke coating gebruiken voor repareren scheur/verzakking zinkput

Luc79

  • #1
In mijn achtertuin heb ik een zinkput zitten die waarschijnlijk 3 jaar geleden na de aanleg van een nieuw terras door een trilplaat scheuren heeft opgelopen en/of is verzakt.
Het gevolg was lekkage in de kruip ruimte. Dit heb ik anderhalf jaar geleden provisorisch met pur opgelost.
Nu de winter voorbij is en het beter weer wordt, wil ik het terras weer open maken en de lekkage op een fatsoenlijke manier verhelpen.

Zoals je op de foto kunt zien monden diverse pijpen uit op de zinkput.

- Afvoer vaatwasser. Onder deze pijp zit de scheur die op de foto niet te zien is.
De afvoer van de vaatwasser heb ik anderhalf jaar geleden in de kruipruimte omgelegd naar een andere pijp.
De afvoer van de vaatwasser heeft dus geen functie meer.
- Afvoer schuur. Deze is in gebruik en moet in gebruik blijven
- Afvoer terras. Deze is in gebruik en moet in gebruik blijven
- Afvoer riool. Door deze pijp wordt al het water afgevoerd naar de riool.

De beste oplossing is de zinkput vervangen en alle afvoeren d.m.v. buizen op de rioolpijp aan te sluiten. Helaas ben ik niet zo handig en het uitbesteden vind ik te kostbaar.
Ik kan de afvoeren van de schuur en terras d.m.v. buizen in de zinkput aansluiten op de rioolpijp, maar stel dat er iets gaat lekken, dan kan het water niet meer weg.
Daarnaast is het een uitdaging om een mof op de rioolpijp aan te sluiten. Deze stopt namelijk precies waar het beton stopt. Ik moet dan gaan hakken.

Ikzelf dacht aan de meest eenvoudige oplossing door een soort van coating (plastic rubber) in meerdere lagen aan de binnenkant van de put aan te brengen.
Ik maak een soort van flexibel of harde laag in de put die ook de scheuren bedekken. Alleen weet ik niet welk materiaal ik hiervoor moet gebruiken.

Kan iemand van mij hierin adviseren?

Vetput.jpg

585F6C37-F918-499E-844B-4F550CC92168.JPG
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf heb ik achter het huis een vetvangput, die er (na jaren gebruik) op zeker moment ook zo uit zag.

Ik heb toen de hogedruk spuit erop gezet om alle viezigheid ervan af te 'schrobben' en er vervolgens met waterdicht snelcement een dichte laag op gelegd. Als het ware de wanden opnieuw opgebouwd. Of dat volgens de regels der kunst is weet ik niet, maar bij de tweejaarlijkse schoonmaakbeurt van die put zie ik er nog steeds geen noemenswaardige afbreuk in, terwijl de opknapbeurt toch alweer een 10 jaar geleden is of zo.

Moet wel zeggen, dat er bij mij geen scheuren in zaten, alleen erg poreuze wanden. Misschien zou je ter plekke van de scheuren de zaak uit moeten krabben (na de behandeling met de hogedruk spuit) om het hechtende oppervlak te vergroten.

Maar nogmaals: het was een (uiteindelijk goed gelukte) noodoplossing omdat ik nergens een vervangende put kon vinden van die afmetingen en ik ook geen zin had er eentje voor veel geld te moeten laten bezorgen. Want die dingen zijn loodzwaar en er zit geen bouwmaterialenhandel meer in de buurt van waar ik woon. :wink:
 

Luc79

  • #3
Dankjewel voor je reactie Kees. Ik heb hetzelfde idee in gedachten, maar dan met een of andere hard wordende of flexibele coating. Aan waterdicht cement had ik nog niet gedacht. Ik wacht nog even af of er meer klussers op mijn vraag reageren en dan ga ik een besluit nemen en aan de slag.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De put is van een betonachtig / steenachtig materiaal. Althans, die van mij, maar die van jou ziet er ook zo uit. En het materiaal is behoorlijk nat.

Geen coating die beter hecht aan natte steenachtige ondergronden dan snelcement. Wordt bijv. bij lekkende kelders zelfs tegen de stroom in gebruikt om af te dichten (heb ik met eigen ogen lang geleden gezien in een lekkende kelder in de haarlemmermeerpolder, daar maakte de brandweer gebruik van c...r poeder snelcement om een waterstroompje te dichten).

En vergis je niet, als je een goede soort snelcement kiest, wordt dat knoerthard! Is ook mooi glad af te werken.
 

Luc79

  • #5
Kees je gaat me overtuigen! Wederom bedankt voor jouw reactie.
Ik ga me even verdiepen in het (waterdicht) cement.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu