Kalkzandsteen of houtskelet voor de 'doe het zelver'

Hebeentuin

  • #1
Hoi Allemaal,

Wij hadden laatst een aannemer op bezoek. Ik vroeg hem wat zijn advies was wanneer ik zelf een grote rol zal spelen in het bouwen van een nieuwe woning. Hij gaf aan: houtskelet, want dan kun je meer zelf doen.

Ik heb wekenlang gegoogeld en kom overal dezelfde basale informatie tegen en eigenlijk kom ik niet verder. Ik kan het grofweg samenvatten als volgt:

- Houtsketbouw of kalkzandsteen scheelt niet veel ik kosten. (berekeningen of schema's waarin ik dit heel duidelijk kan zien ben ik nergens tegen gekomen... dus tsja?)
- Houtskeletbouw kun je kosten besparen omdat je meer zelf kunt doen.
- Houtskeletbuow heeft dunner muren
- Spouwmuur voor passiefhuis is lastig vanwege dikke isolatie. En de muren worden dikker
- Fundering kan mogelijk lichter voor een houtskeletbouw (scheelt wat geld, maar hoeveel, berekeningen of overzichtjes zie ik ook nergens... dus tsja?) Aanvullend hierop plaats ik ook vraagtekens. Want mijn aanname nu is dat ik zelf een houten vloer zal plaatsen op de kalkzandsteen, omdat ik dit 'zelf' kan doen en lichter is. En vervolgens een spanten dak, om exact dezelfde redenen. Dus het is deels kalkzandsteen en deels houtskelet. De woning, wat ongeveer een schuurwoning model zal hebben zal sowieso licht en met een eenvoudig ontwerp worden.

Er stond nog wel meer maar mijn vraag gaat over het volgende.

Ik zie op youtube namelijk ook dit:

In twee dagen hebben, als ik het goed zie, twee mannen, een hele benedenverdieping in kalkzandsteen opgetrokken. Dit komt overeen wat een contactpersoon van passiefhuis.nl mij vertelde. Ook hij had zijn eigen woning zo gebouwd. Hij had een lijmer ingehuurd die de boel lijmde, en hij had het kraantje bedient. Twee dagen werk.

Nu vraag ik mij af waarom ik dit niet zo zou kunnen doen, en ik vraag mij ook heel erg af hoe houtskeletbouw dan echt goedkoper kan zijn. Ik kan het allemaal niet beoordelen. Maar hier zijn ongetwijfeld mensen die dit professioneel doen en wellicht ook ervaring hebben met klanten die zelf veel willen doen of willen meehelpen.

Kunnen jullie hier wat over zeggen?

Bij voorbaat dank.
 
Laatst bewerkt:

Bramb

  • #2
Opzich is het lijmen van kzs helemaal niet moeilijk. Je kunt het zelfs op verschillende manieren doen, met 'speciale' blokkenlijm of zelfs met een lijmpur.
Alleen voor grote projecten/project bouw kun je kzs blokken op maat laten maken. Voor een zelfbouwer heb je blokken van 20x44cm van verschillende diktes.
Lijmen met blokkenlijm kun je het beste met een lijmbak en handbakje (voor de kopse kanten) doen.
Als je een beetje doorwerkt kun je gemakkelijk een paar m2 per dag in je eentje leggen.

Voordeel en evt ook meteen een nadeel, is dat kzs meer warmte capaciteit heeft dan hout. Maw, het duurt langer voordat het van temperatuur kan veranderen. In de winter fijn, zomer's zonder koeling is dat wat minder.
 

Hebeentuin

  • #3
Dank voor je reactie Bram,

De aannemer ontraadde het mij om zelf de kalkzandsteen te lijmen. Ik weet eigenlijk niet waarom, dat moet ik nog maar een navragen. Hij had het wel over al die stelposten. Ik geloof dat hij bedoelde de kozijnen en dergelijke. Is dat zo moeilijk dan? Wat ik zelf spannend vind is het waarborgen dat alles exact, de juiste hoogte en plaats heeft. En alles exact waterpas is. Maar in mijn beleving zou ik het samen doen of in ieder geval als ik met die kleine stenen zou werken, het opstarten onder begeleiding.

Maar goed, ik ben nog steeds benieuwd naar hoe het zit met de kostenpost.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Stelposten zijn geschatte bedragen voor onderdelen van de verbouwing. Je vindt stelposten terug op de offerte en/of aannemingsovereenkomst van je aannemer. Deze geschatte bedragen worden pas bekend wanneer de laatste, ontbrekende details bevestigd zijn
 

Hebeentuin

  • #5
Sorry, ik gebruik het verkeerde woord. Ik weet inderdaad dat stelposten over kosten gaat. Volgens mij had de aannemer het over het stellen van al die muren, daarbij de deur- en raamkozijnen. Dat dit lastig was of veel gedoe in vergelijking met HSB. Heeft dat ook een naam?

Mijn initiële vraag uit mijn eerste post is nog hetzelfde. kalkzandsteen of HSB voor de zelfbouwer? Wat is handig en waarom? Maken de kosten echt een (groot) verschil of valt dit mee.?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
In Nederland kan men geen muur lijmen zonder metsel profielen te stellen.
 

Sander 1972

  • #7
Op mestelen met vuilwerk of kalkzandsteen is voor stucen het beste, minste kans op scheuren
 

Bramb

  • #8
Het is ook de vraag hoe handig ben je en hoeveel 'durf' je zelf te gaan doen.
Heb zo zelf +/-2500 kzs aan elkaar gelijmd. In het begin veels te precies bezig, per blok lijmen en dus lang. Daarna een paar blokken tegelijk, lijmbak ver vooruit trekken en 4-5 blokken leggen.
Het is zwaar werk, een 10cm dik blok weegt al snel 14kg. De eerste lagen gaan snel, maar als je dan op hoogte bent wordt het lastiger.
Maar hoe dan ook stelt het werk opzich niets voor.
Stellen kun je het beste met profielen doen, dan weet je zeker dat het recht blijft. Eerste blokken met waterpas en dan draad spannen kan ook, maar kost meer tijd.
Mbt kozijnen, ik had sparingen gemaakt in de muren en de kozijnen pas naderhand gemonteerd met hoekijzers.
In die filmpjes lijmen ze een heel huis in een korte tijd, maar dat zijn dus op maat gemaakte (en grote) blokken.

Dus, wat de aannemer zegt dat HSB sneller/gemakkelijker is, ja. Voor iemand die nooit echt iets van gereedschap heeft aangeraakt zeker.
 

Hebeentuin

  • #9
Dat filmpje is dus niet helemaal representatief? op maat gemaakte blokken en grote blokken. Okay

Ik heb wel vertrouwen dat ik de KZS kan lijmen. Wellicht opstarten met begeleiding en wel iemand achter de hand voor vragen of ondersteuning als ik een probleem tegen kom. Dus ja, de gedachte is wel dat ik het grotendeels zelf ga doen. De vraag is of is wat en in welke mate. Afijn.

En hoe bepalen ze dan de exacte hoogte met KZS? zagen ze de laatste laag op maat? Weet je toevallig ook wat de maximale grote van een spouw is tegenwoordig? (op de bouw hier in de buurt zie ik dat de KZS helemaal niet zo netjes is... scheuren, stukken ontbreken, verre van netjes en zeker niet luchtdicht..... de folie op de steenwol bladerd overal af...)

Want met steenwol kom je op een dikke spouw uit als je richting een RC van 10 wilt gaan. Maar steenwol heeft wel mijn voorkeur vanwege de prijs en enigszins ademend vermogen. Overigens kan ik nergens vinden in welke mate steenwol ademt. Soms lees ik dat het ademt, en soms wordt er niets over gezegd.

Bij knauf RC calculator kan ik niet eens twee lagen van steenwol invullen. Daar is het max 180 mm uit mijn hoofd.
 
Laatst bewerkt:

Hebeentuin

  • #10
Je bepaald met de kimconstructie de hoogte. dus die moet je dan eventueel op maat snijden. Maar ik zie hier in de bouw overal standaard één rij kimstenen.

Ander voordeel van een kimconstructie is dat u de bovenste kalkzandsteen niet hoeft te snijden, als u vanaf de grond al de juiste hoogte uitrekent.

Nadat deze kimconstructie egaal en waterpas is opgetrokken, kunt u hier lijm op bevestigen, nadat het gedroogd is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
De meeste aannemer staan niet te springen om een opdrachtgever die zelf onderdelen il uitvoeren.
Als deze aannemer daar wel in mee wil gaan is dat al heel wat.

Als je zelf wilt metselen kijk dan eens naar porotherm lijm of metselblokken
 

Hebeentuin

  • #12
bedankt voor de reacties.

Als ik met KZS ga werken dan lijkt het mij dat ik er verstandig aan doe om te kiezen voor lijmblokken. Wat ik er over lees is dat dit gemakkelijker gaat, goedkoper is en netter. KZS boven poriso of andere vormen omdat KZS goedkoper is.

Boertje, Ja ik hoop inderdaad een bouwbegeleiding te vinden die daar bereid toe is. We wonen in een dorpje in Drenthe en ik heb het gevoel dat die mentaliteit wel te vinden moet zijn. Ik begreep ook al wel dat er heel vaak wordt meegeholpen of delen van de woning zelf uitgevoerd worden.

Maar we wijken een beetje af van mijn oorspronkelijke vraag. Ik moet in staat zijn om HSB tegenover KZS kunnen afwegen.

Wat zou voor mij als zelfbouwer verstandiger zijn? Qua haalbaarheid/ zelfstandigheid met eventueel wat ondersteuning of samenwerking. Absoluut qua kosten. en wellicht andere redenen?

Bram zijn reacties bevestigen mijn eigen idee dat het misschien wat spannend is omdat het nieuw voor mij is maar zeker wel haalbaar.

Omdat de aannemer zo'n groot voorstander was van HSB en mij ontraadde KZS zelf te doen. Iets wat ik nog niet goed begrijp. En omdat KZS accumulerend vermogen heeft en mijn gevoel zegt dat dit toch de veiligere optie is voor de langere termijn.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Maak van beide varianten een schets met maatvoering.
Trek de hoeveelheden uit en hang er een prijs aan.
Dan heb je de materiaalkosten van elke variant.
Schat in hoeveel je zelf kan doen per variant en wat je laat doen.
Dan heb je een idee wat elke variant gaat kosten.
 

Hebeentuin

  • #14
Ja dat maakt het actueel en precies. Ik dacht er zijn hier vast klussers of bouwlieden die dergelijk werk doen en dat gewoon uit hun hoofd weten en kunnen toelichten. Maar ik heb met al mijn gezoek op internet wel de indruk dat een eventueel prijsvorodeel voor HSB te behalen is als de aannemer het plaatst en mogelijk zelfs prefab. Omdat het minder tijd kost. De winst zit in minder arbeidsuren. Dat voordeel valt dus weg als ik het zelf doe of samen ga doen. Als tijd minder relevant is dan worden de materiaalkosten de bepalende factor. Nou als ik kijk naar een muuropbouw van HSB... Afijn.

Onze buren hebben er ook veel over gesproken; voor de liefhebbers: https://www.bouwinfo.be/bouwforum/threads/hsb-of-snelbouwsteen.278336/

Zijn er nog redenen waarom een zelfbouwer niet aan Kalkzandsteen moet beginnen? Mijn gevoel zegt dat het correct uitvoeren van HSB met die muuropbouw en details veel preciezer komt.... Lijkt mij wel spannender.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
De materiaalprijzen zijn op dit moment hoog en niet alles is op voorraad.
Dat maakt het lastig om voor een ander te beslissen.
Wat oa ook mee speelt is draagkracht van de grond, bereikbaarheid vanaf de weg met een vrachtwagen, wanneer wil je gaan bouwen enz.
 

Bramb

  • #16
Om verschillende opbouw en thermische eigenschappen te bepalen kun je eens naar de ubakus.com site kijken.
Opzich ook wel interessant leesvoer, vooral de streefwaarden voor verschillende bouwdelen:
https://www.rijksoverheid.nl/docume...aarden-uitkomst-traject-begeleidingscommissie

Mbt de spouwmaat, hier moet je ook goed kijken naar de buitenafwerking en kozijndetails. Met bv een gemetselde buitengevel kun je niet een hele dikke spouw hebben zonder het metselwerk in te laten draaien bij de kozijnen.
Zelf hebben we PIR platen toegepast om toch een goede Rc te krijgen met een niet al te dikke opbouw. Deze platen kun je netjes op maat zagen en strak tussen de kozijnen plaatsen.

Kzs en hsb zijn doorgaands ergs vlak aan de binnenkant, dus de afwerking kan bv met een dunpleister. Met andere metselblokken moet er al snel een dikkere afwerklaag opgezet worden om de muur strak te krijgen.

En wat rola zegt mbt de bereikbaarheid; hout is gemakkelijk te verplaatsen. Maar een kzs pallet daarentegen weegt al snel 1400kg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu