Zagen kalkzandsteen lijmblokken.

TPW_01

  • #1
Hallo,

Wij gaan voor onze uitbouw de strookfundering opwerken met kalkzandsteen lijmblokken tot peil (waarna houtskeletbouw). De fundering is geplaats, maar nu kom ik niet lekker uit met de hoogte van de lijmblokken en moeten deze worden inkort (in hoogte). Omdat we de bovenkant netjes glad willen hebben (i.v.m. houtskelet) heeft het mijn voorkeur om deze te zagen. Deze zaag zullen we huren.

Echter, de meeste steenzagen gebruiken water tegen het stof. En nu las ik ergens dat dit ervoor kan zorgen dat de steen te vochtig is om te lijmen, maar kan hier verder vrij weinig over vinden. De kant van de zaagsnede zelf zal niet worden gelijmt omdat dit de bovenkant (waarop hsb) en onderkant (in kimmortel). Ik heb een dergelijk zaag zelf nog nooit gebruikt dus mijn vraag is of dit daadwerkelijk een probleem is. Knippen is uiteraard makkelijker, maar lijkt mij niet dat dit voor een vlakke kant zorgt. Iemand advies of suggesties?

Groeten,

Thijs
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
moeten het perse blokken zijn in de fundering.
kan je niet gewoon dikformaat pakken of iets dergelijs
 

TPW_01

  • #3
Nee, dat hoeft niet. Echter leek mij dit - gezien mijn beperkte kennis en kunde met metselen - de makkelijkste methode. Het is niet zo dat de gehele hoogte lager is dan een blok, maar de combinatie van blokken komt niet precies uit. Het onderste of bovenste blok dient dus op maat te worden gemaakt om uit te komen op peil, de gezaagde zijde zelf zal dus niet worden verlijmd.
 

Sander 1972

  • #4
Je gaat toch eerst de vloer doen? Wat ga je daar voor gebruiken? daar zet je, je hsk.
Je kan ook met een hamer en brede beitel de stenen op maat hakken. hoef je ook geen zaag te huren.
Aftekenen en met de hamer en beitel rondom een goede tik geven
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Gewoon een haakse slijper van 230mm gebruiken?
Even oefenen dat je recht gaat of een mal/standaard gebruiken en je zaagt ze zo op maat.
Zou het ivm. het stof wel buiten doen en goed stofmaskers gebruiken anders kun je met wat uit je neus komt de blokken aan elkaar lijmen.
 

Hharbers

  • #6
Reken uit wat je te kort komt als je x aantal hele blokken gebruikt.

Het verschil kun je opvangen in je eerste laag
Onderste laag moet je toch waterpas in de specie zetten (zogenaamde kimlaag) zodat daarop 100% vlak kunt werken met grote blokken lijmen.
1702626918602.png
Hier gebruik je meestal een kleine kalksteen voor die je in waalformaat, maasformaat dikformaat kunt kopen
Door te spelen met de specie dikte en juiste dikte steen kun je zorgen dat eerste laag op de hoogte uitkomt die past bij de rest van je hele blokken
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu