Kachel inbouwen in bestaande schoorsteen

HansP70

  • #1
Beste klussers,

In ons huis uit 1907 zit een schoorsteen met daarin twee kanalen. 1 daarvan is in gebruik. We willen graag dit goede kanaal gaan gebruiken voor een smalle houtkachel (model Viking van Josef Davidsons).
Vanwege ruimtegebrek willen we deze kachel graag inbouwen in de schoorsteen. Hiervoor zou er dus een nis in de schoorsteen gemaakt moeten worden waar de kachel kan staan met voldoende ruimte erboven. Ik heb een schets bijgevoegd.

Wat is dan de beste werkwijze hiervoor om te zorgen dat de schoorsteen voldoende ondersteund wordt (is +/- 5m hoog)? De schoorsteen loopt binnen voor de muur en vanaf de eerste verdieping lijkt hij in de muur te lopen.

Ik ben tot op de volgende mogelijkheden gekomen
1. Stalen platen bak inbouwen met gat voor de rook afvoer
2. Stalen balken inbouwen in schoorsteen muur en in rookkanalen zelf als dragend element en daaronder kan dan de nis gemaakt worden
3. Schoorsteen weghalen tot plafond en verder met warmtewerend materiaal opbouwen
4. Schoorsteen opnieuw laten opmetselen en het binnengedeelte hierin openlaten.

ik heb een foto bijgevoegd van de schoorsteen. De rechter muur was zo slecht dat deze verwijderd is (zie foto).

Sommige dingen zou ik zelf kunnen doen, andere dingen zoals het compleet opmetselen van de schoorsteen durf ik niet aan. Ik hoor heel graag jullie advies.

C61BD03D-29CD-489F-8A5C-B81D320CF776.jpeg C47830C5-F1FA-4348-A22A-8801BACC1CD9.jpeg 2FD40CBF-29D7-4E62-AD61-83AC0DFC022F.jpeg
 

Datron

  • #2
Ik zou er trouwens niet vanuit gaan dat het bestaande rookkanaal geschikt is voor een dichte houtkachel. Als dit een "ouderwetse" gemetselde is, dan is die dat niet. Trek er minimaal een kwalitatief goede flex RVS pijp doorheen.
 

HansP70

  • #3
Bedankt voor de reactie! Dat is zeker de bedoeling. Alles moet goed en veilig aangesloten worden. Enig idee voor mijn inbouw probleem?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu