Kabels vanuit de meterkast

Kluskip

  • #1
Ik wil in de meterkast een aantal nieuwe groepen maken. De meterkast staat op de begane grond. De route van de leidingen vanaf de meterkast is: naar boven (opbouw), door de vloer op de 1ste etage (houten vloer met balken die nu nog bereikbaar is) en vervolgens naar de diverse centraaldozen.

Later wordt die vloer betegeld respectievelijk van parket of laminaat voorzien.
Nu is mijn vraag: mogen die leidingen vanaf de meterkast tot de eerste centraaldoos bestaan uit kabels zonder mantel? Als het mag: zijn er nadelen aan verbonden?

Na die centraaldoos wil ik afhankelijk van de situatie werken met buizen of eventueel kabels (alleen als dit opbouw is en niet gemakkelijk te beschadigen is).
 

Toon

  • #2
Wat versta je onder "kabels zonder mantel"? Losse draden?

Maar los een kabel leggen tusssen een plafond is niet toegestaan. Dit dient altijd in buis te gebeuren.
 

Kluskip

  • #3
Toon schreef:
Wat versta je onder "kabels zonder mantel"? Losse draden?

Maar los een kabel leggen tusssen een plafond is niet toegestaan. Dit dient altijd in buis te gebeuren.
Ik bedoelde: kabels zonder buis.

Dus een vastgemaakte kabel tussen een plafond is niet toegestaan (zal dan dus zo in de Nen1010 staan). Ik ben nieuwsgierig wat de reden hiervan is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het is wel toegestaan mits:
1 Blijvend bereikbaar
2 Voldoende bevestigd
3 Bij de centraaldoos moet een invoer buis gebruikt worden ( brandvertraging ±50 cm)

Punt 1 is vrij makkelijk bij een houtenvloer die heb je zo weer open
Punt 2 is monniken werk elke 20cm een somzadel zodat de kabel niet gaat doorhangen.

Waarom wordt dit bijna nooit gedaan.

Een oude regel in de Nen stelde dat alle elektrische bedrading vervangen moets kunnen worden: veruit de beste methode is dan om het in buis te leggen.

Buizen leggen gaat veel sneller.
Lang niet zoveel schroeven. (40 cm)
Eventuele aanpassingen zijn nog te maken, bijv. extra schakelaars en bijbehorende functies.
Bedrading kan vervangen worden zonder te breken aan vloeren en wanden.

Kabel mag tegenwoordig ook in de stuclaag gesmeerd worden, nadeel is wel dat als je er een gaatje doorheen boort het einde oefening is, je zal moeten breken om het te kunnen herstellen.
Volgens mij is draad in buis ook goedkoper dan kabel.
 

EdP

  • #5
Een ander voordeel zou wat mij betreft zijn dat muizen niet in een pvc buis zullen knagen, maar installatiedraad schijnen ze wel te lusten.
 

Fiesiekus

  • #6
EdP schreef:
Een ander voordeel zou wat mij betreft zijn dat muizen niet in een pvc buis zullen knagen, maar installatiedraad schijnen ze wel te lusten.
Dan heeft installatiedraad dus als voordeel dat het "muizenwerend" is?
 

EdP

  • #7
:?:
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
In zowel PVc buis en kabel zit een muisonvriendelijke stof die moet voorkomen dat ze de kabels/buizen aanvreten.
Helaas moeten ze er wel eerst inhappen voordat die stof zijn werking heeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Fiesiekus bedoelt denk ik, dat als een muis in een blote bedrading hapt, hij daardoor geweerd (lees geëlectrocuteerd) wordt.

Dat kon wel eens tegenvallen: hij moet dan wel zijn tanden in zowel de fase als de nul zetten, anders heeft het geen enkel effect.

In de vroegere buizenradio's heb ik nog wel eens een muizennest gevonden (lekker warm plekje), en soms had er een het niet overleefd...
 

EdP

  • #10
Ah! Ploink. Het kwartje valt. :oops:
 

Toon

  • #11
Kluskip schreef:
Later wordt die vloer betegeld respectievelijk van parket of laminaat voorzien.
Komt dus neer op niet meer (blijvend) bereikbaar. Daarmee voldoe je al niet meer aan één van de punten en is het dus niet toegestaan.
The headhunter schreef:
Kabel mag tegenwoordig ook in de stuclaag gesmeerd worden....
Dat is volgens mij nog steeds niet toegestaan, maar daar ging het topic niet over.
 

Kluskip

  • #12
Ik heb reeds 1 groep door een elektricien laten doen, maar ik was daar niet tevreden over. Er is veel te veel flexibele buis gebruikt. Onoverzichtelijk aangelegd. De buizen zijn weinig bevestigd. Mocht ik ooit de draden willen vervangen, dan is dit door al die flexibele buizen niet meer mogelijk.

Daarom zit ik nu zelf eerst een plan te bedenken. Ik wil een aantal werkzaamheden zelf doen. Welke werkzaamheden kan een leek zonder gevaar zelf doen als die zich verdiept in de regels ? Ik dacht aan: zelf gaten en sleuven maken, leidingen of kabels leggen,voldoende draden erdoorheen leiden. Het enge werk aan de meterkast en het vastknopen in de dozen aan de expert overlaten.

Kabel leek mij makkelijk vanwege de flexibiliteit. Mocht die kabel ooit vervangen moeten worden, dan kan hij bij de meterkast en de centraaldoos afgekoppeld worden. Heet dit dan ook blijvend bereikbaar ? Een nieuwe kabel of buis zal dan later via een wat lastiger weg naar die centraaldoos geleid moeten worden. Buis lijkt me lastig vanwege het maken van de mooie bochten terwijl de buis ook nog eens onder de balken door geleid moet worden. Dit geldt alleen voor het beginstuk. De rest vanaf de eerste doos wilde ik al met buizen doen.

Wat ik niet helemaal begrijp is de opmerking van Headhunter dat er geen aanpassingen te maken zijn als je kabels naar de eerste centraaldoos gebruikt. Je kunt toch vanuit die centraaldoos aanpassingen doen ?

Als er muizen knabbelen aan die kabels, dan leggen ze als ze het verkeerde draadje te pakken hebben het loodje, maar wordt de elektra dan ook levensgevaarlijk of is het enige dan dat de elektra het niet meer doet ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Kluskip schreef:
Wat ik niet helemaal begrijp is de opmerking van Headhunter dat er geen aanpassingen te maken zijn als je kabels naar de eerste centraaldoos gebruikt. Je kunt toch vanuit die centraaldoos aanpassingen doen ?
Kun jij extra draden door een kabel trekken?

Bedrading of kabels waaraan geknaagd is voldoen niet meer aan de eisen.
Er is niet te garanderen dat er geen gevaarlijke spannings lekken zijn.
De minimale isolatie is 500K ohm.

Het feit dat je kabel wilt gebruiken omdat het zo mooi flexibel is geeft al aan dat je dingen gaat doen die niet kunnen.
Buizen zijn heel goed te buigen en netjes langs balken te leggen.
Flexbuis alleen gebruiken als het echt niet anders kan (nooit dus :mrgreen: )
 

Toon

  • #14
Het beste om het te leren is toch om het in overleg met een installateur te doen. Zeker als je zelf weinig/geen ervaring hierin hebt. Theorie is allemaal wel leuk, praktijk is beter. (maar geen praktijk zonder theorie :mrgreen: )

Flexibele buis gebruiken is geen pluspunt. Zitten te veel nadelen aan.

De werkzaamheden die u opnoemt zou u zelf kunnen uitvoeren, als u weet waar u mee bezig bent.

Blijvend bereikbaar houdt in dat de bedrading zonder breekwerk vervangen moet kunnen worden.

Buis lastig? Oefening baart kunst!

Maar uit je verhaal maak ik toch wel op dat je in dit werk niet echt ervaring hebt, dus mijn advies is om hier niet alleen aan te beginnen.

Succes ermee!
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ik denk dat de spraakverwarring ontstaat door de termen kabel en draad.

- Een kabel is een samengesteld geheel bestaan de uit een aantal aders vulmiddel en een mantel.
- Draad is een enkele ader met hieromheen een isolatiemantel.

Heb je een kabel in een buis getrokken met een aantal bochten er in dan krijg je deze er na de tijd vrijwel nooit meer uit. Daarnaast is kabel duurder dan draad.

Vandaar het advies om draad te gebruiken, deze kun je ondanks een aantal bochten vaak toch nog zonder demontage van de buizen vervangen. Daarnaast is draad meestal goedkoper vooral als je meer nodig hebt en bossen van 100m kunt kopen.

Leg voor de buis gewoon een 3/4 buis vooral als je de nodige bochten moet maken, dat is wel wat zwaarder met het buigen, maar werkt wel zo gemakkelijk met het draad trekken door meerdere bochten.

suc6

Gerrit Bakker
 

Kluskip

  • #16
The headhunter schreef:
Kun jij extra draden door een kabel trekken?

Het feit dat je kabel wilt gebruiken omdat het zo mooi flexibel is geeft al aan dat je dingen gaat doen die niet kunnen.
Buizen zijn heel goed te buigen en netjes langs balken te leggen.
Flexbuis alleen gebruiken als het echt niet anders kan (nooit dus)
Dat bedoelde ik niet. Ik bedoelde: als je een kabel vanaf de meterkast naar de eerste centraaldoos hebt en vanuit die centraaldoos een elektrabuis met draad naar een electrapunt, dan kun je die draden later gewoon aanpassen of een nieuw electrapunt maken vanuit die centraaldoos.

Alleen voor het eerste stuk van meterkast naar centraaldoos is het lastiger om aanpassingen te doen. Maar ik moet zeggen dat ik in geen enkel huis waar ik gewoond heb aanpassingen van dat eerste stuk gedaan heb (van de meterkast naar de centraaldoos); dus verwacht ik dat eenmaal goed geinstalleerd ik de komende jaren dit niet zal doen.
Ik begrijp nu ook wat jij bedoelde.

Met die kabels zou ik natuurlijk wel rekening houden met de bochten die mogelijk zijn. Het leggen van buizen langs balken lijkt me geen probleem, het buigen op zich ook niet. Het probleem lijkt me als je een of twee bochten hebt gemaakt en je moet ook nog eens in een beperkte ruimte met die buizen onder balken door.

Ik zou het graag in overleg met een installateur willen doen. Die installateur die ik hier had gehad overlegde weinig en heeft heel veel flexibel gebruikt, onoverzichtelijk doorgelust systeem i.p.v. gevraagde centraaldozen-systeem, buizen gelegd over balken en nog een waslijst aan rariteiten.

Ik heb het gevoel dat een aantal installateurs de klus niet samen of in nauw overleg willen doen; het is hun vak en willen geen bemoeienis van een leek. Nu zal ik net de verkeerde installateur hebben uitgekozen, maar ik kan aan de buitenkant niet zien of het een goede is en als het niet goed wordt uitgevoerd, dan is er een hoop extra herstelwerk gecreerd en ben ik snel door mijn budget heen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu