Kabeldetector - in kaart brengen elektra in woning

Plukklus1

  • #1
Beste allen,
Ik ben bezig met een grote verbouwing en toe aan het opbouwen na het totaal leeghalen van de woning. Nu moeten er leidingen aangelegd gaan worden. Coax, utp, elektra. Omdat ik geen elektra leidingen wil raken bij het (laten) boren in de gewapende betonnen vloer...


wil ik de elektra leidingen in kaart brengen. De water/gasleidingen zijn bekend. De afvoerleidingen eigenlijk ook.

Nu wil ik het niet over merken hebben (mag hier ook niet) maar voor ik overga tot aanschaf van een apparaat heb ik een vraag.
Ik heb een gewone leiding zoeker geleend. Zo een die je tegen de muur aan doet en hout, elektra met spanning en metaal kan vinden. Dit werkt nou niet al te best vanwege de bewapening. De elektra buizen liggen in het beton en niet in de dekvloer. Woning begin jaren 80.

Ik wil hiervoor een kabeldetector van rond de 2 a 3 honderd euro aanschaffen. 1 onderdeel verbind ik met een elektra draad waarna er een speciaal signaal doorheen gaat. Het andere onderdeel beweeg je vervolgens over de vloer/muur om de kabelbuis te vinden.

Werken deze apparaten goed genoeg voor wat ik er mee wil? Iemand ervaring? Zal ik met zo een kabeldetector de leidingen kunnen vinden?

Ik hoop dat de foto een goed idee geeft van het type vloer.
Hartelijk dank! voor mijn eerste vraag van m'n grote project.
 

Plukklus1

  • #2
Ondertussen besloten om een kabeldetector aan te gaan schaffen. Helaas zijn ze nergens te huur. (maar misschien kan ik er van iemand 1 lenen) Hoe dan ook wil ik het proberen. Wat ik kan delen mocht iemand ooit ook zoiets willen aanschaffen...
Er lijken 2 merken te zijn die rond de 250e zitten en genoeg diepte hebben om een pvc buis in het gewapende beton te vinden. Daarnaast heb je nog een echt prof merk wat rond de 1000e zit. Dat is mij wat te gortig.
Verder is 1 van de 2 merken apparaten van rond de 250, te koop onder verschillende namen. Of te wel...zelfde vorm en binnenkant apparaat maar van 3 aanbieders.
Als ik bezig bent geweest, dan laat ik weten of het gelukt is alle pvc buizen in kaart te brengen.

Mocht er nog iemand zijn met ervaring met een dergelijk apparaat...ik hoor het graag.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Je kunt je geld aan zo'n apparaat gaan besteden, maar ik geef je weinig kans dat je alle leidingen in kaart kan brengen.
 

Henk E

  • #4
Een groot landelijk verhuurbedrijf (begint met een B) heeft ze te huur voor €52,- per dag.

Citaat: Detectie van elektrische leidingen van ferro-/non-ferrometalen
Detectie van vloer- en muurverwarmingen
Detectie van houten onder constructies en zelfs kunststof buizen
Millimeter precieze detectie
Vermijdt schade bij het boren
Weergave van de maximale boordiepte
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Idd dat is een tof apparaat,werkt erg goed.
 

Plukklus1

  • #6
Ondertussen een kabeldetector (gele merk) kunnen huren voor 78e inc. per week. Er zijn maar enkele bedrijven die deze apparaten verhuren waarbij je verder als huurder een bedrijf moet zijn. Gelukkig kon ik dit via via regelen.

Spanning loos gemaakt van elektra.

De zender met 1 krokodillenbek aansluiten op 1 draad die uit de pvc buis / centraal doos / stopcontact komt. De andere draad uit de zender met een krokodillenbek aansluiten op aarde. Dit vooral gedaan op de aarde, uit een kabel haspel, die op een geaard stokcontact zat in de meterkast.
De zender had ik meestal op stand 2.

Hierna met de ontvanger langs het plafond / muur gegaan. Steeds het beste signaal opvangen + vervolgens kruisjes zetten om de 25 cm.

Op deze manier heb ik echt alle pvc-elektra buizen in mijn woning in kaart kunnen brengen.

Voor mij zelf weet ik nu waar alles loopt. Ik weet waar ik kan boren. En ik heb gelijk geleerd hoe de elektra is opgebouwd. Dit laatste helpt mij weer met de vernieuwing van de elektra naar geaard in de hele woning.

Het kan dus gewoon en werkt. Ong 5 dagen mee bezig geweest.Voor mij als klusser is nu het hele huis duidelijk en in kaart.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Ook de loze leidingen, leidingen waar antenne kabels en telefoon en data kabels doorheen lopen?
 

Plukklus1

  • #8
@ @rie

Overal waar een draad doorheen liep kon gevonden worden. Ook de coax en telefoonleiding.

In de paar loze leidingen even een vd of andere draad door getrokken.
Water afvoer buis is ook mogelijk door er een draad door heen te trekken.
De elektra leiding 40 tot 60 cm ? diep in de achtertuin lukt echter niet.
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #9
Interessant apparaat. Had ik eerder moeten weten; dat had me een hoop kapotgeboorde leidingen bespaard. ;-) Ik ben wel benieuwd wat voor merk/type je hebt gebruikt! Werkt het trouwens ook net zo nauwkeurig door koperen waterleidingen of oude stalen elektraleidingen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Merk en type sturen via PB s.v.p.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu