Juiste positie thermostaatkraan cv

Jeanlc

  • #1
Vraagje: zit een radiatorkraan bij de toevoer van het water aan de radiator of bij de afvoer? Het lijkt mij, dat als de kraan warm genoeg is, hij zal dichtgaan, en de radiator dus niet volledig opwarmt. Is het niet beter om de kraan bij de afvoer, dus 'achter' de radiator te zetten? of doe ik het dan omgekeerd en verkeerd?
Ik stel die vraag eigenlijk, omdat mijn radiatoren volgens mij niet helemaal opwarmen, ook al staat de cv ketel al twee uur te draaien. Iemand zei mij gisteren dat dat kwam omdat de thermostatische kranen bij de ingang van mijn radiatoren zitten. Ben ik nou helemaal verkeerd of zitten die kranen bij mij al 24 jaar fout?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die iemand weet er erg weinig van...

Thermostaatkranen (en gewone radiatorkranen) horen bij de 'ingang' (aanvoer) te zitten.

Als de thermostaatkraan een deel van de warmte van de radiator 'voelt', zal hij sneller uitgaan, dat wel.

Of de radiator in z'n geheel warm wordt kan te maken hebben met de aansluiting ervan, bijv. bij 2 x aansluiting bovenaan (dus aanvoer én afvoer) veroorzaak directe doorstroom zonder de radiator goed te verwarmen.

En eventueel ook met lucht in de radiator. Eerst ontluchten dus.

En ook nog mogelijk is een vastzittend spindeltje van de thermostaatkraan, waardoor deze niet (volledig) open gaat.

Plaats eventueel wat foto's van de situatie. :wink:
 

Bernhard

  • #3
In de aanvoer is oke. Bij de meeste radiatorventiel/kranen kan je, inwendig, het ventiel afstellen. Dat afstellen is nodig om de onderlinge verhouding met de andere radiatoren in te stellen. Elke radiator heeft een bepaalde hoeveelheid liters water per nodig. De flow, hoeveelheid water, voor elke radiator kan je niet zien/meten. De enige manier om de radiatorventielen af te stellen kan door de retourtemp van elke radiator te meten. Deze meting moet worden gedaan bij een constante CV-watertemp. Alle radiatorenventiel moeten tijdens de meting helemaal open staan. Alle radiatoren meten, op de retour, binnen een paar minuten. De radiatoren met de hoogste retourtemperatuur moet meer worden geknepen. De meting en het knijpen van de ventielen moet een aantal keren worden herhaald. Indien alle retourtemp bijna gelijk zijn is de installatie ingeregeld. De besparing op de stookkosten kan oplopen tot 30%. bernhard
 

Jeanlc

  • #4
Alvast bedankt. Hiermee kunnen we weer verder.
Jean
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu