Jaren 50 afvoer toilet

liesje63

 • #1
Mijn kind wil de badkamer en toilet vernieuwen. Bij de sloop komen we dit tegen achter de wand van het zwevende toilet. Weet iemand wat dat opstaande gedeelte is ( met de schroeven) is en of ik daar een nieuwe afvoer op aan kan sluiten. Jaren 50 flat 4e bovenste verdieping.

IMG-20231210-WA0000.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ziet er uit als een ontstoppingspunt.
 

ADDave

 • #3
Het lijkt op een ontstoppingsstuk. Daar kan je geen toilet op aansluiten in ieder geval. Daarnaast vind ik het ook aardig op Eternit lijken (asbest riolering).
Bij twijfel lekker vanaf blijven.
 

liesje63

 • #4
Oke. Stomme vraag misschien maar is een ontstoppingspunt nodig?, Deze was nu nl ook niet toegankelijk zonder de hele muur te slopen.
 

ADDave

 • #5
Kan handig zijn bij een verstopping, maar niet noodzakelijk. Zeker als het inderdaad asbest is snap ik dat het al jaren weggebouwd zit.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
pfff Zo te zien zijn ze hier al wat aan veranderd te hebben.
Is dit een flat?
Ik zie in de hoek achter de muur een pvc bocht zitten.
Kan je ook lager kijken als daar pvc door loopt naar beneden?
 

liesje63

 • #7
Het is idd een flat, bovenste verdieping. De pijp achter de muur is de uitlaat van het zwevende toilet en is idd van PVC ingezet of gemetseld in de oude , vermoedelijk met asbest, buis. Mijn zoon wil het toilet echter verplaatsen zodat de afvoer op de rechte buis gemaakt kan worden. De vraag is of dit kan? Ik wil de buis niet afzagen ivm asbest. Tevens zie je rechts op de foto 4 metalen buizen welke volgens mij voor ontluchting worden gebruikt. Kan ik deze met 2 bochten verplaatsen naar links en evt in het plafond weer terug keren richting waar ze nu zitten ( zodat je een soort u krijgt op zijn kant zeg maar)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
heb de boel even wat beter bekeken maar de 2 buizen zitten in een asbest Y-stuk dus de stand leiding is ook asbest, dat gaat naar de buren tot bg.
Stop maar met de gedachte om hier wat te maken.
Dan zou je asbest sanering en bij alle buren een nieuwe riool standleiding moeten maken en alles vervangen.
1702395065726.png
 

liesje63

 • #9
Ik wil het niet weghalen of erin gaan zagen . Ik wil weten of ik op de ontstoppingsput een stuk pvc kan plaatsen om het nieuwe toilet op aan te sluiten. Er is in het verleden blijkbaar ook een stuk PVC opgezet om een zwevend toilet te maken
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Heeft u een VEV dan daar in contact wat mag.
Of verhuurder van de flat.

In verleden mocht je gewoon met asbest werken nu mag het niet meer.
maar hier heeft nooit geen pijp op gezeten op de ontstopping of controle stuk.
 

liesje63

 • #11
Het is een oude huurwoning. Er is idd een VEV maar zij weten eigenlijk ook niets. Is het technisch mogelijk om op de ontstoppingsopening een afvoer te maken of kan dat gewoon niet. Ik bedoel zonder te knoeien aan de asbestbuis maar er gewoon een PVC buis met cement er in bevestigen bijvoorbeeld
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #12
Gewoon niet doen.
Dat spul breekt zo en als het stuk is niet te repareren dan moet er vervangen worden dan moet bedrijf bij, en dan krijg je asbest sanering voor hele flat.
En wie betaald de kosten.
 

liesje63

 • #13
Oke, duidelijk! Dank voor de adviezen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu