Jaren 30 woning houten vloer opbouw vraagje..

2DIE4

 • #1
Beste Forummers!

heb een jaren 30 woning gekocht
maar deze winter ontzettend koude vloer..
het bestaat uit het volgende:

balken 60 cm van elkaar.
daarop 22mm underlayment platen

nu was mijn vraag:

kan ik het zo opbouwen zoals hieronder beschreven staat.
heb namelijk mensen die zeggen dat het niet kan !
mensen zeggen dat ik houtrot krijg als ik het zo wil doen
maar ik zeg dat het niet aan 2 kanten opgesloten zit..

balken
underlayment
dikke plastic ( dampdicht)
High Comfort ondervloer Thermobase ( is dat goudachtig plastic )
ondervloer platen
Laminaat

ik heb dus de onderkant van de vloer niet geïsoleerd
er waait een goede windsroom onder het huis door.

dan is het toch geen probleem om het zoals hier boven te doen
of heeft iemand nog een betere tip?

mvg Martijn
 

Geus

 • #2
Los van de opbouw van de vloer, kijk eens naar de ventilatie van je kruipruimte. Misschien is dit wel teveel. Een goede ventilatie is absoluut noodzakelijk, maar het hoeft niet te stormen in je kruipruimte. Met name kijken naar de gaten aan de windkant. Deze (deels) afschermen of kleiner maken is niet de uiteindelijke oplossing, maar kan koude tocht wel verminderen.
 

Tiho

 • #3
Wat voor ondervloerplaten wil je er nog bij doen? Degene die je noemt is ook al een ondervloer. En daarbij zie ik alleen een getal voor het aantal decibel staan welke het vermindert. Verwacht er niet teveel van.

En het dampdichte dikke plastic onderop zou ook niet nodig moeten zijn, normaal doe je dampremmen aan de warme kant. Dus aan de woonkamerkant van de isolatie. De gouden ondervloer zal ook al dampremmend zijn.
 

2DIE4

 • #4
Ik wou 6mm xps platen gebruiken die schijnen goed te isoleren
 

2DIE4

 • #5
Het kan toch zonder problemen zo gelegd worden ?
 

MvanV

 • #6
Het kan wel, het is niet verkeerd of dom, maar die goudkleurfolie heeft maar een paar procent van de isolatiewaarde die je zou kunnen maken.
Mooi spul, dun en voor die dikte heel behoorlijk isolerend, maar 6 cm XPS of 10 cm glaswol/steenwol heeft zoveel diktevoordeel dat het een vergelijking is tussen een T-shirt en een trui+winterjas.

Ik zou de vloer aan de onderzijde proberen te isoleren met steenwol/glaswol. Je kunt een paar latjes onder tegen de balken spijkeren en dan er de isolatie in schuiven. ALs je net iets te brede stroken snijdt dan kan je het beetje tussen de balken klemmen.

Een andere manier is een professioneel bedrijf chips van piepschuim er onder te laten spuiten. Een derde manier is bovenop schuimplaten leggen, XPS platen hoeven niet heel dik te zijn en zijn zo hard dat je er het laminaat direct bovenop kan leggen (met een klein goedkoop folietje er op als geluidsontkoppeling)
Piepschuim is net te zacht. Je hebt wel extra harde kwaliteiten maar die vindt je niet vaak bij bouwmarkten.

Het kost je allemaal wel materiaal, maar die goudkleurfolie is ook vrij duur en met het verschil in stookkosten verdien je het zo terug. Dat is makkelijk 7-12 kuub gas per m2 vloer, dus een beetje normale jaren30 vloer van zeg 40m2 levert je zo 40*10 *0,70 cent per kuub =lachend 300 euro per jaar aan besparing op.
Die glaswol kost je zo'n 4 tot 8 euro per m2 dus dan ben je in minder dan een jaar uit de kosten. Die XPS is duurder, maar je hoeft niet onder de vloer. Laten doen is 15-30 euro per m2 en ook dat verdien je dus zo terug
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7

Tiho

 • #8
Bedoel je daarmee die vierkante blauwe styrofoam platen die bij de bouwmarkten ligt?
 

2DIE4

 • #9
Ja 6 mm
 

Tiho

 • #10
Dat is volgens mij ook niet drukvast. Het vangt immers ook hoogteverschillen op. Mogelijk dat het laminaat heel veel veert straks terwijl het isolerend weinig zal doen.

Overleg eerst met de laminaatleverancier anders.
 

MvanV

 • #11
Isoleren moet ook een beetje dik zijn. 6 mm is niks.
Je hebt een maat voor hoe goed iets isoleert, de R-waarde. Die moet zo hoog mogelijk zijn.

Voor een vloer zou je liefst tussen R=1 en r=4 moeten zitten.
Producten waar geen R op staat die isoleren heel slecht, de R is dan 0.0zoveel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Als je kruipruimte goed toegankelijk is, is het beste om de vloer aan de onderkant te isoleren (min.10cm glaswol). Dan hoeft er verder ook niets veranderd te worden.
 

KlusRob

 • #13
Die blauwe platen isoleren nauwelijks. Ik had ze in mijn vorige appartement ook onder het laminaat liggen (1e verdieping, eronder een fietsenberging die half verwarmd werd), maar de vloer voelde aan de koude kant van het huis ook echt steenKOUD aan.
Ik zou, zoals hierboven al werd geschreven, de vloer vanaf de onderkant isoleren met glaswol, een dunne ondervloer helpt er niet echt aan om de kou eruit te halen...
Dan kan dat (dure) goudkleurige spul er tussenuit worden gelaten en hoef je alleen relatief goedkope groene ondervloerplaten toe te passen met daaronder een dampdicht folie, en heb je ook geen laag-op-laag-situatie waardoor de boel kan gaan veren of verschuiven. (gebruik dus de groene ondervloerplaten van geperste vezel en niet de blauwe).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu