Isolerende ramen zelf maken?

OlManMarc

  • #1
Stilstaande droge lucht heeft een sterk isolerende waarde; een lambda-waarde van 0.025-0.026
([https://www.lambda.be/nl/energietips/lambda-waarde-van-alle-materialen]). Stel dat je laag van 15cm weet te creëren, dan levert je dat een R-waarde van 5.8 - 6 op. Het principe werkt prima, denk bv. ook aan dubbelwandige theeglazen: als je het glas oppakt is het glas koel, neem je dan een slok thee, verbrandt je je mond.

We hebben het plan een glazen pui te installeren van ongeveer 5m2 (2x2.5m). Triple glas levert een R-waarde van maximaal 2, hetgeen toch wel het nodige energieverlies impliceert. Als ik een raam ga maken met 2 ruiten daarin, luchtdicht afgesloten, met in de spouw (15cm) droge lucht, waar ga ik dan tegenaan lopen? Condensatie? Problemen met druk (door zonlicht) waardoor afdichting of glas kapot gaat?

Ik vind de termen ook wel wat vaag. Hoe luchtdicht moet iets afgesloten worden voordat je kunt spreken van stilstaande lucht? Staat lucht in grote volumes (zoals een raam van 2x2.5x0.15 = 0.75m3) wel ooit stil? Wanneer is lucht droog, alleen bij 0% relatieve vochtigheid, of is het ook al goed dat het droger is dan de buitenlucht in Nederland kan worden?
[/url]
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je vergelijking is niet helemaal juist. Heeft niets met isoleren te maken maar met warmte geleiding. Voel aan EPS piepschuim dat voelt warm aan.

Wat je nu wel hoort is dat van drie lagen glas op bepaalde momenten de buitenzijde van het raam beslaat. Wat zou er met twee lagen van dat glas gebeuren.

De berekening van de Rwaarde 5.8-6 klopt niet. Helaas kan ik niet verklaren waarom.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij een spouwbreedte (tussen het glas) van meer dan 15 mm treed er in de spouw convectie op. Dus is het geen sprake meer van stilstaande lucht maar wordt er versneld warmte getransporteerd van de warme naar de koude glasplaat.
 

Ambidexterity

  • #4
Het principe 2x enkel glas met lucht er tussen ken ik vanuit Tsjechië wel. Is al erg oud en zie je bij veel oude huizen. Dan zit er toch een ruimte van zeker 20cm tussen. Vaak genoeg geslapen in zo'n ruimte met de winter. Uit ervaring kan ik je vertellen; het werkt niet.
Een hoop geld en gemier, het eindresultaat zal je tegen vallen. Ik heb nu dubbel glas met een Ug 1 waarde, gewoon perfect. Ondanks het niet de goedkoopste was viel de prijs reuze mee.
 

MvanV

  • #5
Zoals al eerder gezegd, te dikke ruimtes hebben geen stilstaande lucht meer, er komt luchtstroming van glas naar glas. De meerwaarde van heel grote kieren bij dubbel glas is dus gering, en daarom zie je t ook weinig. Helpt vooral tegen geluid, in de horeca zie je t wel.

Zelf dubbel glas maken met voorzetramen kan en gebeurde veel. Je moet zorgen dat het luchtdichter naar binnen is dan naar buiten anders komt er condens en mogelijk houtrot.

Fabrieksdubbel glas heeft voordelen: het is veel luchtdichter. Vroeger werd t met zeer droge lucht gevuld en tegenwoordig zelfs met edelgassen als argon die een nog grote warmteweerstand hebben. Ook zit er nu vaak een coating in die zon binnenlaat maar warmte teruggekaatst. Dit soort Hr++ glassen kan je zelf niet namaken.
In Duitsland zie je zelfs al veel driedubbelglas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Walker schreef:
Bij een spouwbreedte (tussen het glas) van meer dan 15 mm treed er in de spouw convectie op. Dus is het geen sprake meer van stilstaande lucht maar wordt er versneld warmte getransporteerd van de warme naar de koude glasplaat.
En is dat ook van toepassing op een hangende PE folie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu