Isoleren zonder isolatie -stil staande lucht-

Laatsteloodje

  • #1
Ik heb hier en daar veel kunnen lezen over het gebruik van diverse folie's, wel of niet strak tegen het dakbeschot, wel of geen ventilatie(gaten) maar dit is vaak vanuit de behoefte om van binnenuit (extra) te isoleren.

Ik heb zelf dus geen behoefte om van binnenuit te isoleren maar ik wil gewoon de gordingen uit het zicht d.m.v. 12,5mm gipsplaten. Er komt dus een luchtdichte ruimte tussen dakbeschot en gipsplaten. Het gevolg is dat er toch een minimale vorm van isolatie zal ontstaan.

Mijn situatie:
Mijn zolder is van buitenaf goed geïsoleerd zonder kieren of lekkage's ~dakbeschot uit 1975, 22mm spaanplaat voorzien van 6 cm schuim isolatie, panlatten en dakpannen. Isolatie is gelig en redelijk hard maar zonder folie~ ik vermoed een pur achtige isolatie.

Mijn vraag:
De isolerende waarde van de gipsplaten is minder dan de isolatie buiten. Ik denk dus zelf dat ik zonder problemen alles af kan werken zonder extra maatregelen. Klopt dit?

PS
Ik begrijp dat velen zouden adviseren om toch extra te isoleren omdat het nu toch kan, rendement enz. enz. maar dat is echt geen optie. Mijn doel is een strakke afwerking van een zolder die (voor ons) al prima is geïsoleerd.


Bedankt in ieder geval voor het lezen en hopelijk jullie visie!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Extra isolatie levert dit niet/nauwelijks op. Je hebt in deze vorm inderdaad geen folie nodig. Aan de slag dus! :lol:
 

Laatsteloodje

  • #3
Bedankt IJkenhout voor de snelle reactie en bevestiging! Niemand die het tegen spreekt dus van het weekend inderdaad vrolijk verder met de zolder.

Zou je hieruit kunnen concluderen dat wanneer je een warmdak constructie van binnenuit gaat isoleren met een lagere isolatiewaarde dan die zich buiten bevind, je mogelijk geen folie nodig hebt zolang het luchtdicht is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Het geeft met dauwpunten te maken. Als het dakbeschot aan de warme zijde zit, gaat het goed. Extra isolatie aan de binnenkant betekent al snel dampdichte folie plaatsen.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu