Isoleren woonkamer vloer t.a.v. kelder

Fnijen

 • #1
Hoi Allemaal, ik heb een kelder met zandvloer en sta hoogte. De vloer met de woonkamer is gewoon houten balken, planken erop, daarboven isolatie vloertje voor het laminaat. Nu heb ik van het dakisoleren een partij Naturoll over, en wil ik dat gebruiken om de vloer beneden te isoleren.

En nu worstel ik even met het gedoe rondom de dampwerende folie. De kelder is vochtig, en koud. Woonkamer warm, dus de folie zou tegen de woonkamer vloer aan moeten (tussen de balken) en daar dan tussen de Naturoll. Nu is dat best een $_#@ klusje geloof ik. De dampwerende folie moet luchtdicht tussen de balken geniet worden, dan wel met speciale tape tegen de muur. Als folie heb ik dan de standaard Miofol 125s. Mijn vraag is, klopt mijn denkwijze t.a.v. aanpak folie en isolatie materiaal? Want voor de goede orde, de woonkamer vloer zelf kan (wil) ik er niet uithalen.

En isoleren onder de balken geeft teveel ruimte verlies. Dan zou ik een constructie kunnen timmeren tegen de balken aan, daaronder de folie in lange banen en dan het isolatiemateriaal. Dan komt de hele isolatie constructie 20-25 cm onder de vloerbalken (eigenlijk een isolatie bak onder de vloer).

Maar...omdat de kelder vochtig is, zou ik dan ook de speciale Miofol 125A voor vochtige ruimtes kunnen of moeten gebruiken? Die heb ik ook nog liggen namelijk van een badkamer klusje.

Anyway, ik zoek wat richting dus...Misschien iemand die mij verder kan helpen.

grt,

Frank
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Hoe koud zou het in die kelder maximaal kunnen worden? Hoe dik is de isolatie die je gaat aanbrengen?
  Die isolatie die je hebt aangebracht voor het laminaat wat is dat precies?
   

  Fnijen

  • #3
  Hoi, de isolatie onder het laminaat is gewoon isoline, van die groene platen. Ik wilde dan vanuit de kelder de naturoll plaatsen van 14cm.

  Wat betreft de kelder is het wel vochtig maar zeker niet extreem ( ten minste te beoordelen aan zout/schimmel afzet).
  De temperatuur lijkt mij daar redelijk stabiel maar durf er weinig over te zeggen. Extra isolatie lijkt mij iig wel op zijn plaats.

  Frank
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe kleiner het verschil in temperatuur is tussen de woonkamer en de kelder des te eenvoudiger wordt het, wat het vocht betreft, om te isoleren. Warme lucht gaat van warm naar koud dus van de woonkamer naar je kelder. Het vocht uit de woonkamer komt in de kelder en condenseerd op de koude muren en vloer.
  Ga je isoleren zal het in de kelder nog koeler worden!
  Een dampremmendelaag onder het hout is volgens mij niet nodig. Het vocht zal niet condenseren tussen de vloer en het isolatiemateriaal in die zone is het te warm.
  Wel vraag ik me af als je tussen de balken een dampremmende folie plaats, zou het in de kelder minder vochtig worden?
  Weet je zeker dat jouw folie dampremmend is ik dacht deze folie is dampopen.
   

  Fnijen

  • #5
  De folie die ik bij het dak heb gebruikt was dampremmend,die andere folie is dampdicht. Maar eigenlijk hoopte ik niet dat ik folies tussen de balken moest gaan aanbrengen, dat krijg je moeilijk lucht dicht maar moet dus wel aan de woonkamer kant worden aangebracht en daar dan de isolatie tegenaan

  Dan is isoleren met pir tussen de balken en dan de naden tussen pir plaat en balk of muur met PUR dichtmaken eenvoudiger maar wel zonde want ik heb nog genoeg naturoll liggen

  Frank
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je hebt gelijk 125s is dampremmend.
  Wat bedoel je.
  Met folie mag de temperatuur in de kelder ver onder nul komen. Zonder folie moet de temperatuur in de kelder niet lager worden dan rondom +8 en in de woonkamer moet het niet te vochtig zijn/worden.

  Belangrijk, hoe laag kan de temperatuur worden in die kelder het hele jaar door gezien. Ventileer je goed met buiten lucht kan er niets gebeuren zowel met als zonder folie tussen de isolatie en de vloer.
   

  Fnijen

  • #7
  De kelder ligt volledig ondergronds, en is goed geventileerd aan voor en achterkant. Of de temperatuur onder de 8 graden komt, ik heb werkelijk geen idee.

  Dan zou ik dit jaar in de winter moet gaan meten, terwijl ik eigenlijk wel wil gaan isoleren :)

  Als ik je terugkoppeling lees, dan zou ik dus gewoon tussen de balken met 14cm naturoll kunnen isoleren, en eventeel dan alleen een dampdoorlaten folie aan de onderkant, dat zou dan dus voldoende zijn?

  Frank
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Klopt, het moet lukken zo.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu