Isoleren verlaagd plafond metal stud

Whazabazaa

  • #1
Goedemiddag allemaal,

Wij zijn van plan om een verlaagd (circa vijf centimeter verlaagd) metal stud plafond in de slaapkamerers (eerste etage) te maken wegens het leggen van elektra, spotjes etc. De vloer tussen de eerste etage en de zolder (uitsluitend voor opslag, wel geïsoleerd maar weer een 20 jaar geleden dus niet super goed) is van beton en wij hebben de intentie om isolatie in het verlaagd plafond te verwerken zodat de gestookte energie (minder) verdwijnt in de betonnen vloer. Echter, bij het maken van de keuze voor het meest geschikte isolatiemateriaal gaan wij twijfelen. PIR-platen lijken ons ideaal gezien de goede isolatiewaarde per centimeter dikte (en met vijf centimeter verlaging lijkt mij dit relevant). Echter, wordt het lastig om de leidingen daarin netjes te verwerken gezien, en corrigeer indien dit onzin is, de leidingen tegen het plafond liggen en dus 'achter' de PIR-platen zitten (en daardoor de folie van de platen wordt onderbroken). Ook de plaatsen waar de metal stud loopt, wordt dan onderbroken.

Hoe zouden jullie dit aanpakken (dus betonnen plafond, met zolder erboven en een ruimte van circa 5 centimeter (m.u.v. de plaatsen waar de metal stud loopt, daar is het circa 2 cm))? De zoldervloer isoleren is natuurlijk ook een optie, maar dan wordt de tussenvloer niet/minder meegenomen.

Alvast hartelijk dank voor jullie reactie.
 

Lieven 64

  • #2
Isolatiegewijze zit je met die PIR of PUR wel zeer goed. Hierbij is het UITERST belangrijk dat je zorgt dat alles luchtdicht wordt afgewerkt aan de warme kant. Alle spleten en insnijdingen of gaten, hoe klein ook, dienen met luchtdichte isolatietape zorgvuldig afgeplakt. Doe je dit niet, zal de warme, verzadigde slaapkamerlucht naar de koude plafond lekken waar die condenseert en voor schimmel zorgt. Dat je de draad door de isolatie steekt of de isolatie tegen het plafond wat dunner maakt om plaats te maken voor de kabel is op zich geen probleem, als je maar alles luchtdicht afwerkt. Let wel op de warmteontwikkeling van je spots. Een goedkope ledspot zonder (voldoende) koelvinnen gaat niet lang mee als hij (te) warm wordt. Zo’n goedkope ledspot geeft ook veel warmte af tegen hoge temperatuur die je isolatie kan verhitten ( brandgevaar!). Zorg dus voor voldoende afstand tussen lamp en isolatie enerzijds en geef wat meer uit voor een goed gekoelde kwaliteitspot die ook veeeel langer meegaat. Ik heb zelf spots van het Belgische merk www.Doxis.be geïnstalleerd. Daar kan je zonder probleem je hand opleggen als ze aan staan. En ze gaan jaaren mee. Hopelijk heb je hier iets aan. Veel succes!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe ik dit zou aanpakken: ik zou de zolder extra isoleren en geen of nauwelijks isolatie in het plafond aanbrengen.

Hoe is de toegang naar de zolder?
Op zolder gaat het flink koud worden als je de plafonds isoleert. Als die toegang niet goed geïsoleerd is, zal de warmte alsnog naar de zolder gaan en dan zal het nauwelijks energie schelen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou het dak na-isoleren. Een goede buitenschil is beter dan allerlei geisoleerde compartimenten in je huis proberen te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu