Isoleren tussen de gordingen: haaks of parallel?

Mercator

  • #1
Op dit moment ben ik bezig om mijn schuine dak te isoleren (standaard houten dakbeschot met mes in groef planken). Alles weggesloopt tot op het dakbeschot.

Voor isolatie heb ik een aantal spijkerflens dekens gekocht (met dampdichte folie rug) die ik tussen de gordingen wil aanbrengen, parallel aan de gordingen. De flens wil ik dan vastnieten op de gordingen en hulpbalkjes. Dan een aantal rachels er over timmeren en als afwerking gipsplaat.

Op zich een aardig idee, ware het niet dat ik op internet alleen voorbeelden kan vinden waarbij de spijkerflensdekens om een 1 of andere reden haaks op de gordingen worden vastgezet op balkjes die ook haaks op de gordingen komen (bijv. de rachels). Ter hoogte van de gordingen wordt de isolatie dan sterk ingedrukt. Zoals dit voorbeeld:Waarom is dit? Waarom worden spijkerflensdekens over het algemeen niet parallel aan de gordingen vastgezet? Dat is toch veel makkelijker?
 

Fiesiekus

  • #2
De isolatie wordt daar niet ingedrukt, maar onderbroken. Deze wijze scheelt in het aanbrengen van horizontale "hulpbalkjes" . Want hoe en waar zet je die hulpbalkjes vast?
 

Mercator

  • #3
Dank voor je antwoord. De horizontale 'hulpbalkjes' wilde ik vastzetten aan het dakschot, al dan niet mb.v. klossen.
 

Fiesiekus

  • #4
Kan, maar het is extra werk en de vraag is of je wel goed uitkomt met de spijkerflenzen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je haaks over de gordingen hulpbalkjes aanbrengt bv. 2"*3" dan kan je hier de dekens op bevestigen en inderdaad wordt de deken dan iets ingedrukt ter plaatsen van de gording
Dit werkt veel sneller.
en de deken blijft gelijkmatiger gevuld
(bij jouw methode bestaat de kans dat de isolatie naar 1 kant van de deken zakt)

overigens worden dekens niet zo vaak meer gebruikt
meestal zijn het rechthoekige platen
 

Fiesiekus

  • #6
Dat met 2"x 3" balkjes erop is nog beter. Maar soms willen de mensen de balken (goeddeels) in het zicht houden en wordt de isolatie & gipsplaat tussen de balken geplaatst.
 

Mercator

  • #7
Mannen, het is duidelijk, dank voor de antwoorden!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu