Isoleren steens buitenmuur, hoe ?

Hardeklusser

 • #1
Beste deskundologen, we hebben een hoekhuis uit 1925 waarbij de trap langs een buitenmuur loopt. De raampjes in de muur zijn inmiddels vervangen naar HR++, nu de muur nog. Het is een steens muur, dus geen spauw aanwezig. Ik kan de muur van rachels voorzien en daarover PIR + gipsplaat lijmen, maar dan zit ik ver over de houten rand van de trap (die is 4 cm dik). Heeft iemand een strak plan om deze koude muur aan te pakken? Dank !
 

MvanV

 • #2
4 cm over de trap bij pir. Welke dikte. Mssn kan je daar nog wat mee.Dunnere isolatie beter dan geen isolatie Of het zijblad van de trap verwijderen en herplaatsen of een nieuwe plaatsen. Of een oplossing aan de buitenzijde van deze muur
 

Hardeklusser

 • #3
Dank voor uw reactie. Buitenkant isoleren is natuurlijk het best, maar dan krijg ik dikke ellende met de gemeente, het gaat om een beeldbepalend pand, bovendien kom ik dan boven gemeentegrond, dus dat wordt het niet. De bedoelde trap is eigenlijk al te smal, dus smaller maken is geen optie. Het zijblad is 4,5 cm, dus daarbinnen moet de totale isolatiedikte vallen. 2 cm PIR + gips 12,5 mm zou passen, maar of dat zinnig is ?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
Voor dit soort dingen moet je keuzen maken.
Als het aan de buitenkant niet mag dan blijft de binnenzijde over.
om de isolatie binnen kwijt te kunnen zal je de nodige bouwkundige aanpassingen moeten doen de trap verplaatsen kan daar een onderdeel van zijn.
 

Hardeklusser

 • #5
Keuzes maken is mij niet vreemd, maar soms loop je ergens tegenaan, letterlijk. Pir 2 cm + 9,5 mm gips dan maar, gelijmd tegen de buitenmuur. Ik kan de stuc en raaplaag eerst nog weghalen, scheelt me bijna weer 10 mm. Of zie ik het verkeerd?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #6
als je de trap in de isolatie opsluit heb je grote kans dat deze over een paar jaar rot is
er moet folie tussen om de waterdamp van binnenuit tegen te houden.

die trap moet er uit als je gaat isoleren
 

Charel

 • #7
Ik zou voor die armzalige isolatiedikte en de povere energiewinst die er mee kunt boeken het risico dat je steeds loopt met binnenisolatie niet nemen.
Je hebt, zoals hierboven al aangehaald het risico op condensatie op de ingekapselde trapwang en wellicht ook balkkoppen van de verdiepingsvloer indien die, zoals gebruikelijk in die tijd, zijn ingewerkt in die steense buitenmuur.
In Belgie is er een regel dat je bij buitenisolatie van een woning die grenst aan het openbaar domein in vele gevallen het openbaar domein daarvoor mag innemen.
Zo niet dan rest volgens mij enkel de keuze tussen alles zo laten of goed isoleren met verplaatsing van de trap.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het hout op de muur van de trap vrijhouden van isolatie. Zal er niet mooier op worden.
 

Hardeklusser

 • #9
Wat fijn je in België het buitendomein soms mag innemen bij isoleren. Nu begrijp ik waarom dat land qua woningen zo verrommeld is. Ik was niet van plan te gaan verhuizen, hoewel ik gek ben op Belgisch bier. Ik dank iedereen voor de positieve antwoorden...
 

Charel

 • #10
Beste Hardeklusser, ik vermelde de situatie in Belgie omdat ik niet weet of het in Nederland misschien ook mogelijk is. Ook weet ik niet in welk land uw woning staat en bovendien omwille van het eventuele nut voor Belgische volgers van dit forum. Volgens mij wordt dit forum daar ook hoe langer hoe meer gevolgd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #11
Charel schreef:
Volgens mij wordt dit forum daar ook hoe langer hoe meer gevolgd.
Dat idee heb ik ook.
Hardeklusser schreef:
Nu begrijp ik waarom dat land qua woningen zo verrommeld is.
Jammer van het woord verrommeld.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Rooster

Specialist Geluid
 • #12
Als het wat mag kosten:
Aerogel
Vacuumisolatie
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #13
Charel schreef:
In Belgie is er een regel dat je bij buitenisolatie van een woning die grenst aan het openbaar domein in vele gevallen het openbaar domein daarvoor mag innemen.
in Nederland is dat ook niet bij voorbaat uitgesloten.
dat hangt van de situatie af.

Maar de tss heeft een beeldbepalend pand dan is het lastiger. niet uitgesloten overigens je zou eens een plaatselijk bekende architect kunnen benaderen of een renovatie met steenstrips een kans maakt.
(de gemeente heeft immers ook een doel te realiseren in het verduurzamen van de woningen binnen hun grenzen).
 

Hardeklusser

 • #14
Hier is het uitgesloten. Heb overleg met architect gehad, isoleren en steenstrips etc. gaat niet gebeuren aan de buitenzijde. Overstek van de goot komt daardoor in de knel, zijramen gaan anders worden. Inderdaad hebben gemeentes ook een doel, maar ik ben blij dat ik niet in een rijksmonument woon maar in een beeldbepalend pand. In een monument mag je geen spijker slaan zonder toestemming.... Kortom, de regels en beleid bijten elkaar flink
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu