Isoleren plafond carport

Jeroen.

  • #1
Onze woning beschikt over een inpandige carport. Boven deze carport is een slaapkamer gesitueerd. Achter deze carport is de garage welke voorzien is van een stalen ongeïsoleerde kanteldeur. De bovenliggende slaapkamer is deels boven de garage en verder geheel boven de carport en voorzien van een betonnen vloer met laminaat als vloerbekleding (inc isolerende en dempende folie).
Nu is deze slaapkamer in de zomer erg warm & in de winter juist niet warm te krijgen.
De woning is vrijstaand geschakeld. Dwz dat alle huizen identiek zijn aan elkaar, niet gespiegeld zoals bij een 2 onder 1 kap. Tussen de huizen is telkens 1 garage gesitueerd met een slaapkamer erboven.

Nu heb ik met behulp van een infrarood thermometer de temperatuur van de slaapkamervloer opgenomen. Deze is op de plaats van de carport zo'n 5 graden C lager als ter plaatste van de garage (waar nauwelijks gestookt wordt). Op de rest van de verdieping is stoken niet/nauwelijks nodig en maakt het in de winter met de naastgelegen slaapkamer tot 10 graden C uit!

De carport is voorzien van een kunststof schrootjesplafond waarboven piepschuim tegen het betondek is geplakt. Deze piepschuim is ongeveer 5,5cm dik. Nu zag ik dat tussen de balken waaraan de schrootjes bevestigd zijn (houten balken 5,5*5,5 cm) en het piepschuim een ruimte van 1,5 cm. Mogelijk koudebrug, maar dat kan ik met een IR thermometer niet terugvinden in temperatuurverschillen.

Hoe kan ik het beste te werk gaan om beter te isoleren. Ik ben niet van plan om dit direct aan te gaan pakken maar wil alvast wat informatie inwinnen over wat ik het beste kan doen & gebruiken aan isolatiematerialen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Je bedoelt dat er kieren zitten tussen de balkjes en isolatie? Die kan je dichtstoppen met isolatiemateriaal (of PUR).

Als je dikkere isolatie wil, zou ik niet die 1.5cm volstoppen. Achter schrootjes moet ventilatie zijn. Je kan dan beter een nieuw plafond iets lager maken.
 

Jeroen.

  • #3
Er zitten inderdaad kieren tussen de balken en de isolatie. Anders geschreven de balken zitten tegen de betondek aan geschroefd. De piepschuim zit tussen de balken aan de betondek gelijmd. De isolatie zit ook vast tegen de schrootjes aan (balken & piepschuim zijn beide 5,5 cm dik).

Ik heb om meer isolatie te plaatsen nog zo'n 5,5 cm ruimte maar ik denk dat het beter is om evt de piepschuim te vervangen voor een ander, beter isolerend, isolatiemateriaal.

Nu heb ik op internet PU platen gezien welke bijvoorbeeld als spouwmuurisolatie kunnen worden gebruikt. Deze platen zijn in verschillende diktes te krijgen (van 1 tot 6 cm kan ik vinden op internet).
Is dit iets?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
PU isoleert hooguit een kwart beter, dat lijkt me een te kleine verbetering voor de hoeveelheid geld en werk. Bovendien wordt de koudebrug ter plaatste van de houten balken alleen maar groter.
 

Jeroen.

  • #5
Oké. Het plafond moet er sowieso onderuit om de ruimtes tussen de huidige isolatie en balken op te vullen. Wat voor isolatiemateriaal is dan beter toepasbaar om dan toch evt onder de huidige isolatie te bevestigen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Nou moet ik zeggen dat ik dit soort toepassingen nog niet vaak ben tegengekomen, dus ik weet niet wat gebruikelijk is. Misschien hebben anderen ook suggesties?

Een mogelijkheid is isolatie waar je de afwerking meteen op kan plakken. Echter is hout misschien minder handig, omdat er mogelijk vocht opgesloten kan raken. Misschien zijn er zelfs isolatieplaten te koop incl. een afwerking, zoals dakplaten?

Je kan ook een systeemplafond maken, met plafondhangers. Dan zijn die houten balken ook niet meer nodig, en ben je niet beperkt in de keus van isolatiemateriaal.
 

Jeroen.

  • #7
Iemand nog tips?

Ik kwam dit nog tegen, heeft iemand hier ervaring mee en kan het buiten gebruikt worden tegen een niet hellend plafond?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu