Isoleren onder oudhollandse pannen

Robbedoes50

  • #1
Hoi, op de deel van ons boerderijtje liggen oudhollandse pannen, daaronder panlatten/dakleer/kippengaas/spanten. Ik wil een kamer aftimmeren bovenop de eerste verdieping, in de ruimte in de deel. Dus daar het dak isoleren en voorzien van gipsplaten. Nu komt er wel een beetje water tussen die pannen door, en hier en daar zit een scheurtje in het dakleer waardoor dat naar binnen komt. Ik wil straks natuurlijk geen kringen in de gipsplaten, en rottende plekken. Hoe pak ik dit -van binnenuit- aan? Advies???
 

Pirke

  • #2
Dit kan niet alleen van binnenuit worden aangepakt. Je pannen moeten goed liggen anders wordt al het andere frotwerk.
Tenzij jevia de binnenkant het dak kunt ontdoen van leer etc. zodat je de pannen kunt zien en dus de lekkage kunt opsporen. Dan kun je een individuele pan vanuit de binnenkant wel opschudden.
Aangezien je leer verwijderd moet worden om dat te kunnen doen zou ik het dak afdekken en voorzien van deugelijk beschot. Dit kun je zelf, en als je nu snel begint gaat het nog.

Als dit teveel kost of moeite is geef ik je de volgende goedkopere optie:
Leer eraf, gaas weg, pannen opschudden (evt. nieuw dakraam erin. Pir sandwich platen kopen met alu toplaag aan 2 zijde en die klemmend op maat zagen en tussen sporen of gordingen duwen tegen de panlatten aan. Naadjes wegpurren en over het hout grenzend aan de isolatieplaten alutape plakken. Zodat dus alles alu is wat je ziet. Dit direct afwerken met groene gipsplaat en afsmeren maar.
Afhankelijk van de dakgrote kost het meer energie dan geld. maar ook dit zal moeilijk alleen vanaf de binnenkant te doen zijn. Je moet die zooi tussen de panlatten en de gordingen/sporen zien te verwijderen.
Wel niets bij de bouwmarkt kopen maar bij de groothandel. Platen van 8 cm gebruiken bij een normale gording/spoor. Maar even nameten is het devies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu