Hoe knieschot isoleren (tocht)

beginnendedoehetzelver

  • #1
Beste medeklussers,

In de berging op de zolder komt veel tocht vandaan.

In mijn zolderberging heb ik last van tocht. Onlangs ontdekte ik dat de tocht voornamelijk afkomstig is van naden rondom het knieschot. Omdat ik bezig ben met het renoveren van de berging, waarbij ik een verouderd tapijt heb verwijderd en de muren heb geschilderd, wil ik graag weten hoe ik deze naden het beste kan isoleren. Hebben jullie tips of suggesties?

Alvast bedankt!
WhatsApp Image 2024-01-18 at 14.47.06.jpeg
WhatsApp Image 2024-01-18 at 14.47.04.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ik denk dat als u de plint daar weghaald u daar zo naar buiten de dakgoot in kijkt, dit stuk is waarschijnlijk altijd veel kouder dan de rest van het dak gezien de vocht en schimmelschade bij de plint
 

beginnendedoehetzelver

  • #3
@Marcn.88 exact, dat lijkt mij ook. Vandaar dat ik de naden wil dichten. Met wat voor materiaal of toepassing kan ik dit het beste doen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik denk dat u eerst moet beginnen om de plint te demonteren om te zien hoe groot de opening is en of hier iets gepurd kan worden of dat er meer nodig is
 

beginnendedoehetzelver

  • #5
@Marcn.88 dat gaat bijna niet, gezien de plint doorloopt naar de andere ruimte (aan de rechterkant).

Wat is in mijn geval het meest verstandig om te doen? Kan ik dit dicht purren zonder problemen, de naden kitten of het beste een nieuwe plint met isolerend materiaal tussen de oude en de nieuwe plint plaatsen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
je kunt inderdaad de naden afkitten maar daarmee voorkom je alleen dat het op de afgekitte plaatsen niet tocht, het dakbeschot zal waarschijnlijk nog steeds een stuk kouder zijn waardoor condensatie kan ontstaan
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

beginnendedoehetzelver

  • #7
@Marcn.88 bedankt voor het advies. Hoe kan ik vervolgens het condends probleem voorkomen of idealiter verminderen? Zou het een goed idee zijn om naast het kitten een tweede isolatie laag te plaatsen?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hele zolder isoleren? Je zal het ook in de ruimte eronder merken.

De plint kan je inzagen met een oscillerende zaag.
Ook als je extra isolatie plaatst is het fijn om die plint weg te hebben, zonde om dat stukje beton koud te laten worden.
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

beginnendedoehetzelver

  • #9
@Jackd @Marcn.88 zojuist Ik heb zojuist de plint verwijderd, maar er blijkt nu een balk achter te zitten die aan de buitenlucht grenst. Wat is nu de beste aanpak: moet ik ook deze balk verwijderen, of kan ik direct isolatiemateriaal plaatsen? Als isolatie aan te raden is, welk materiaal zou het meest geschikt zijn?

WhatsApp Image 2024-01-19 at 14.33.30.jpeg
WhatsApp Image 2024-01-19 at 14.33.29.jpeg
WhatsApp Image 2024-01-19 at 14.33.31.jpeg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die balk zal constructief zijn, die kan je niet zomaar weghalen.

Als je alleen die rand wilt isoleren dat is een vast isolatiemateriaal handig. Bijvoorbeeld PIR of EPS.
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

beginnendedoehetzelver

  • #11
@Jackd dank. En waarmee zou je de gaten in de constructieve balk dichten?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Niet of met purschuim.
De naden rondom de pir platen doe je sowieso met pur.

Als het alleen om tocht gaat dan kan je het ook rondom de balk schoonmaken en de naden langs de balk purren. De isolatiewaarde van de balk zal vergelijkbaar zijn met het dak.
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

Charel

  • #13
Ik zou me ook afvragen wat er achter die afwerkingsplaten zit. Ik vermoed dat het houtvezel-cementplaten zijn (heraclit of iets dergelijks) en dat daarachter een holle ruimte tot onderkant pannen zit.
In dat geval heb je wellicht bij alle naden van die platen luchtdichtheidsproblemen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als er buiten inderdaad niets zit wat dampdicht zit, zou ik binnen alles dicht maken (ook de schuine delen doen). De zolder wil je wellicht niet perfect afwerken. Wat PIR platen zijn er dan zo tegenaan gelijmd. Overal afpurren, hier en daar een latje ertegen als je het iets netter wil maken en klaar. Heb je in je hele huis plezier van.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver en Jackd

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Ik zou hier speciale 'tape voor luchtdicht bouwen' toepassen. En daarna ook gaan isoleren, om condensvorming tegen te gaan.
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

beginnendedoehetzelver

  • #16
@Jackd afgelopen weekend heb ik de balk schoongemaakt en rondom gepurred.
IMG_4775.jpeg

@Edwinnn zou je van PIR platen een balk maken en deze voor de houten balk plaatsen + PIR platen tegen het schuine dak monteren ( dit valt dan over de PIR balk) of enkel de PIR platen tegen het schuine dak over de huidige houten balk?

@Walker zou je deze tape nog over de volgepurde naden plakken, voorafgaand hier PIR platen voor te plaatsen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #17
Ja, maar wel eerst het overtollige purschuim afsnijden.
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #18
In de praktijk worden de platen meestal alleen tussen de balken geplaatst. Wel weer zo strak / netjes mogelijk afwerken op die plek, zoals hierboven aangegeven bij de naden. In theorie is het een koudebrug (dat kun je in de simulatieprogramma's ook zien als je een balklaag toevoegt), maar heb nog nooit gehoord dat dat problemen gaat opleveren. Als je de balk schildert kun je hem ook weer iets dampdichter maken. Uiteindelijk heb je ook op andere plaatsen (bijvoorbeeld de vloer) nog wel iets van een thermische brug.
Uiteraard kun je ook helemaal over de balken heen afwerken, dan wordt er meestal ook een dampscherm (folie) over de balk geplaatst.
 

Charel

  • #19
Ik mis hier een meer omvattende visie over de renovatie van de zolder waarbij je tegelijk de woning in zijn geheel veel energiezuiniger kunt maken.
Neem me niet kwalijk maar waar je nu mee bezig bent of wat je al gedaan hebt lijkt mij meer een gepruts in de marge.
Je bent bijvoorbeeld onderaan wat kieren aan het purren om luchtlekken tegen te gaan zonder goed te weten of de rest van het dak niet zo luchtlek is als een zeef waardoor dit nutteloze kosten en moeite kunnen zijn.
Ik heb niet enkel mijn twijfels over de luchtdichtheid van het geheel maar ook over het isolatiepeil van dat geheel.
Daarom zou ik als eerste die binnenbekleding al minstens voor een stuk weghalen om na te zien hoe de situatie daar achter is. Afhankelijk daarvan zou ik dan wellicht opteren om de ganse binnenbekleding weg te halen om dan met een propere lei te kunnen beginnen met isoleren en luchtdichten. De aansluiting van die onderbalk (muurplaat) valt daar dan automatisch bij onder en zal samen met de rest veel effectiever kunnen gebeuren.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #20
Charel schreef:
binnenbekleding
? Volgens mij is dat het dakbeschot, zou ik niet weghalen..
 
  • Like
Waarderingen: beginnendedoehetzelver en Edwinnn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu