Isoleren onder met hout beschoten dak

lemarincreusois

  • #1
Ik beschik over een mooi oud (17e of 18e eeuw) huis in het centrum van Frankrijk. Het dak is ooit geïsoleerd met glaswol (omstreeks 1960), maar dat voldoet al lang niet meer. Het dak is met leisteen bedekt. Aan de binnenzijde is het dak afgetimmerd met hout. Hieronder een foto van het huis en het dakbeschot aan de binnenzijde. Is het mogelijk dit dak aan de binnenzijde te isoleren met glaswol? Het weghalen van de betimmering zou het huis voor weken onbewoonbaar maken en is voor mij geen optie. Ik heb het idee om tegen het dak in de langsrichting tussen de balken van het dak en de muren balkjes van 75 x 63mm aan te brengen en daartussen te isoleren met glaswol van 75mm. Ik wil daarna het plafond afwerken met gipsplaat. Ik ben echter bang dat deze oplossing een vochtprobleem gaat opleveren. Hoe kan ik dat voorkomen?
plafond.jpg
Huis.jpg
 

plezierklusser

  • #2
Om vochtproblemen te voorkomen gebruik je klimaatfolie aan de binnenzijde van de woning, zo kan de glaswol damp kwijt naar binnen, zonder dat er waterdamp van binnen de isolatie in komt.
Wel een prachtig plafond, zonde als dat verdwijnt onder een nieuwe laag isolatie.
 

lemarincreusois

  • #3
Die folie breng ik dan dus aan tegen het houtwerken daartegen de isolatie? Begrijp ik dat goed?
Dit plafond is el redelijk geïsoleerd. Ik heb eenzelfde plafond op een zolder die ik zelf gebouwd hen. Origineel bevatte het hele huis geen enkele binnendeur, behalve die van de wc. Op de foto zie je de mezzanine (vide) war wij onze slaapkamer hebben. Het huis, een oude boerderij, bestaat uit twee delen. Aan de linkerzijde het oude woongedeelte en aan de rechterzijde de stal, die later bij het huis is getrokken. Het woongedeelte was open tot aan het dak. De trap naar de eerste etage kwam uit op een grote open ruimte. Het trapgat was afgescheiden door een balustrade. Dat maakte het huis bijna niet te verwarmen. Ik hen op de eerste etage een nieuwe balkenlaag aangebracht. Daaronder heb ik twee slaapkamers en een overloop getimmerd. Er bovenop heb ik een zolder gemaakt, bereikbaar met een vlizotrap. Die zolder heeft eenzelfde plafond als op de foto, maar daar is het dak slecht geïsoleerd. Omdat het enkel dient als opslagruimte geeft het niet als het plafond buiten het zicht valt.
Bedankt voor je reactie.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hoeveel cm glaswol denk je dat er al zit?
75 mm erbij is waarschijnlijk redelijk nutteloos, dat geeft slechts een kleine extra besparing. (kunnen we uitrekenen als je weet hoeveel er al zit)
75 mm PIR platen schiet meer op en je hoeft geen apart dampscherm aan te brengen.

Het dampscherm komt trouwens aan de warme zijde,
dus eerst extra isolatie, dan een dampscherm, dan gipsplaten.
 

lemarincreusois

  • #5
Ik weet niet of en hoeveel glaswol er op zit. De dakconstructie is oud en ik wil het niet te zwaar belasten. Gipsplaat is erg zwaar. Omdat het een zolder betreft, die enkel dient als opslagplaats, heeft een mooie afwerking geen zin. Ik dacht aan platen geëxtrudeerd polystyreen van 10 cm dikte (R=2,2). Die zijn voorzien van keep en groef, dus gemakkelijk tegen het plafond aan te lijmen. Ze zijn vooral ook niet zwaar. Bovendien houden ze het stof tegen die nu tussen de houten lambrisering naar beneden dwarrelt. Ik kan ze eventueel met een paar houten latten nog eens extra vastzetten tegen het houten plafond. Als er is geïsoleerd ben ik een beetje bang voor houtrot tussen twee dampwerende schermen.
Is het dan misschien niet verstandig om geen extra dampwerende laag aan te brengen?
1608382800793.png
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu