Isoleren muren jaren 30-woning

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij wonen in een 'jaren 30-woning'. Ik merk dat er nogal wat tocht uit de plafonds komt, volgens mij via de spouwmuur: de vloer voelt koud aan bij de muren. Daarom overweeg ik de muur te laten volschuimen met polystyreen.

Heeft iemand positieve of negatieve ervaring met het volschuimen/isoleren van buitenmuren .
 
Schuimen heb ik geen ervaring mee, wel met korrels van tempex, dat heb ik zelf en bevalt heel goed, zit er nu zo'n 30 jaar in.
 
Polystyreen wordt ook wel tempex genoemd (zelfde product).
Je hoort weinig klachten hierover, tegenwoordig wordt eerst de spouw goed gecontroleerd om latere problemen te voorkomen.

De tocht kan ook komen als de plafonds geventileerd worden, dit is meestal te herkennen aan de luchtroosters ter hoogte van het plafond.
 
Even een ander perspectief. Wat zit er boven dit plafond? Een ongeïsoleerd dak? Volgens mij is het niet gebruikelijk dat er lucht van tussen de spouwmuur tussen het plafond terechtkomt, tenzij daar juist het hoogste punt zit van de spouwmuur met een openstaande spouw.
 
Het plafond is niet geventileerd.

De ruimte tussen plafond en de vloer van de eerste verdieping is leeg. Het plafond is nog van stro-gips. Ik merk de tocht op als ik een lamp aansluit en het afdekkapje weghaal. Dan komt er ('s winters) een hoop koude lucht uit. Ook is de vloer op de 1e verdieping koud bij de muur, en wordt hij warmer naarmate je verder van de muur af gaat.
 
Is het mogelijk dat de spouwmuur slechts een binnenmuurtje is dat later door een bewoner is geplaatst? Met andere woorden, dat de spouwmuur niet doorloopt tot aan het dak?
 
We wonen in een tussenwoning met voor en achter de originele muren. Zowel op de begande grond als op de eerste voel je koude lucht. Je velt gewoon dat de vloer bij de ramen kouder is dan in het midden.

Ik denk dat koude lucht via de spouwmuurventilatieopeningen instroomt. Daarom overweeg ik isolatie, het volblazen met polystyreen (Shell systeem).

Ik hoor hier van 'professionals' negatieve verhalen over, maar alleen van horen zeggen. Negatieve verhalen zijn het uitzakken van de isolatielaag, vasthouden van vocht en vervolgens doorlekken van vocht.
 
Kijk eens goed naar de bevestiging van de radiatoren (als die er zijn). In mijn woning bestaan die uit metalen buisjes die hol zijn. Daar komt (eh sorry) kwam gewoon lucht vanuit de spouwmuur naar binnen. Het is maar een schot voor de boeg.

Detailfoto van een steunpunt van mijn radiator:
radiator.jpg


Dat gat zit nu dus vol met kit.
 
Nog steeds kan ik me niet goed voorstellen dat je spouwmuur niet doorloopt naar de bovenrand van de gevel. Tenzij deze dus later is aangebacht. Als dat het geval is, dan wordt het vullen van de spouwmuur dus ook niks.
 
Ik heb toch sterk het ideeën dat de koude lucht door de ventilatieopeningen van d enuur komen. De verwarmingsophanging is luchtdicht (geen holle bevestiging). Aan de bovenzijde is de fakgoot netjes afgetimmerd.

Maar wat is jou ervaring met spouwmuurisolatie?, vochtdoorslag of comfortverhogend?
 
Het komt wel voor dat de balklaag op de muurplaat rust en de ruimte tussen de balken niet afgeschermd is, in dat geval kan er wel koude lucht tussen vloer en plafond komen.
De enige oplossing is isoleren tussen de balken waar deze op de muurplaat liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan