Muur jaren 30 woning isoleren, is dit een goed plan?

Danidani

  • #1
In juni trekken wij in ons nieuwe huis. Het is een jaren 30 hoekwoning met een zeer dunne spouwmuur. Graag wil ik delen van de woning van binnenuit isoleren. Ik wil het zo compact mogelijk doen, een houten geraamte lijkt mij zonde van de ruimte! Het plan is van buiten naar binnen:

buitenmuur
55mm Resol (RC=2,75) op muur geplakt
dampscherm
1,2 cm spaanplaat of iets dergelijks (strak tegen resol platen aan, aan buitenmuur bevestigd m.b.v. plastic kabels om de 60cm)
gipsplaat

De spaanplaat is bedoeld voor extra stevigheid en zodat er dingen kunnen worden opgehangen. Ik weet niet of de spaanplaten vochtbestendig genoeg zijn, of dat ze krom gaan trekken?

Ik kies niet voor spouwmuurisolatie omdat de spouw erg dun is en het dus weinig op gaat leveren. Verder kunnen er koudebruggen ontstaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Spaanplaat is niet vochtbestendig. Gipsplaat ook niet. Maar is dat nodig?

Wat bedoel je met plastic kabels om de 60cm?

Spouwmuurisolatie levert nooit koudebruggen op.
 

Danidani

  • #3
Beste IJkenhout,

Het plan is om kabels in de muur te verankeren en deze kabels door gaten in de spaanplaten te trekken. Op deze manier kan ik de platen aan de muur verankeren. De Resolplaten worden dan gesandwicht tussen de muur en de spaanplaten. Hierdoor krijg je een compacte wand, maar mogelijk ook vochtophoping?
De muur is nu trouwens droog, er zijn nooit vochtproblemen geweest.

Edit: ik lees nu dat ik beter OSB3 platen kan gebruiken dan spaanplaat. Deze zijn beter bestand tegen vocht.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik zie dat met die kabels niet voor me. Is dat ooit wel eens zo toegepast of verzin je dit zelf? Lijkt me nooit een goede verbinding op te leveren. Lijm dan alles aan elkaar.

Vochtbestendigheid is zoals gezegd niet nodig. Het gaat er trouwens niet om dat de muur nu droog is, want het is juist het leefvocht wat niet je contructie in moet. Als dat resol dampdicht is, hoef je ook geen folie toe te passen. Hoe meer je isoleert, hoe meer vocht er binnen blijft. Ventilatie in huis moet dus in orde zijn/gemaakt worden.
 

Danidani

  • #5
Dat van die kabels is mijn eigen idee. Isolatieplaten worden vaak op een soortgelijke manier aan de muur verankerd. Ik zal de boel ook aan elkaar lijmen, maar ik heb het idee dat die lijm niet 20 jaar gaat houden? De platen met de muur verbinden leek mij juist nuttig, maar misschien kan ik de platen ook wel aan de boven- en onderkant in een metalen frame zetten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik ben toch zeer benieuwd, hoe je dat voor elkaar wilt krijgen met kabels.
Als je een plaat wilt vastbinden, zul je toch ergens een knoop moeten leggen.
En die zal dan aan de zichtkant van de plaat moeten komen.

Waarom allemaal zo moeilijk doen.
Zet er gewoon een voorzetwand van metalstud voor van 45 mm.
En werk die af met een gips plaat.
Zo veel maakt dat ook niet uit in de ruimte.

Beter in 1 keer goed doen, als straks weer met extra kosten zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu