Isoleren met jute en tochtend dakbeschot

Basic

  • #1
Hoi,

Ik ben nieuw hier. Hopelijk kunnen jullie mij helpen met de volgende vragen aangezien ik veel tegenstrijdige info ontvang.

Ik wil graag mijn zolderdak aan de binnenkant isoleren met 16cm dikke Jute platen maar weet niet precies hoe ik dit moet doen. Er moet bij natuurlijke materialen namelijk damp-open gebouwd worden, en uiteraard wil ik geen fouten maken om het risico uit te sluiten van een rottend dakbeschot.

Mijn situatie is:
Tussenwoning eind jaren 60, met schroten als dakbeschot.Er ligt geen folie onder de dakpannen. Bij een wind kan het behoorlijk tochten door het dak.


Vragen die ik heb:

- Jute kan best zwaar zijn, 37 kg m3. Is dat geen flinke belasting voor het dak?

- Moet ik tegen het dakbeschot aan de binnenkant eerst triplex plaatsen om de tocht en dus vocht tegen te gaan? Maar is triplex wel damp-open genoeg? Of kan een damp-open folie net zo goed? Of moet er juist helemaal geen folie en triplex oid gebruikt worden en kan tocht (en dus vocht) van buiten geen kwaad?

- plaats ik de jute platen direct tegen het dakbeschot aan of moet er een tussenruimte zitten tussen de jute platen en het dakbeschot?

- moet ik na het plaatsen van de jute platen een dampfolie gebruiken voordat we gaan aftimmeren met gipsplaten? (wij drogen onze was boven op zolder). Moet deze dan damp open of dampremmend zijn?

Hopelijk zijn er specialisten onder jullie.. :wink:
Het zou mij erg helpen.

Alvast dank!
Bas
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Geeft de fabrikant geen advies over de aanleg hiervan?
 

Tiho

  • #3
Wat is er zwaar aan 37 kg per m3? Bij 10 cm dikte zou dat dus 3,7 kg/m2 zijn. 60 m2 nog geen 120 kg.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
16 cm is dus 6 kg/m2, dat is bijna 10% extra.
Daar komt de afwerking nog bij.
 

Basic

  • #5
Bedankt voor jullie reacties!

De fabrikant is Duits, dus voor een mail moet ik even gaan zitten :-)
Handelaren en isolatiebedrijven geven verschillende adviezen.

Er wordt gesproken over een spouw tussen dak en isolatiemateriaal. Over folie direct onder het dakbeschot en ook gewoon niets onder het dakbeschot en direct er tegen aan plaatsen. Maar het lijkt mij dat isoleren betekent dat je vooral luchtdicht moet bouwen en dat tocht ook betekend dat vocht in je constructie wordt geblazen, dus ook met een spouw. Triplex lijkt dan een goed idee maar dat lijkt mij niet erg dampopen. Dan sluit je het dak teveel op. Boven op het dak zou ideaal zijn maar dat is me te kostbaar. Iemand nog een zienswijze?

En over het gewicht: is 6 kg per m2 excl afwerking nog prima te doen voor een dakconstructie met 16 cm dikke balken?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat wordt bepaald door de overspanning van de gordingen en de hoh afstand.
Gipsplaat van 12,5 mm weegt afgewerkt +/- 10 kg/m2
Dan zit je op 25% extra.
 

Basic

  • #7
Bedankt voor je bericht Rola. Maar het klinkt erg technisch. Hoe kan ik weten of 10 kg per m2 goed te dragen is voor mijn dak? Heb je daar een rekenmodel voor? De balken zijn 15 x 6 cm. Ruimte tussen de gordingen 115 cm..

en wat zou jij adviseren ten aanzien van het tochtend dakbeschot? Het dakbeschot moet damp-open blijven. Triplex, een damp-open folie direct tegen het dakschot aan de binnenzijde? of niets maar dan met een luchtspouw?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Een constructeur kan dat uitrekenen.
Meet eens met een metseldraadje wat de gording doorbuigt. Dit in beide richtingen meten, evenwijdig aan het dak en loodrecht op het dak. Geef ook de lengte van de gording en de dakhelling op.
 

Tiho

  • #9
Steen en glaswol weegt vanaf 35 kg. Daarover maakt geen mens zich druk.
 

Basic

  • #10
Bedankt voor je toevoeging Tiho. Voor zover ik info kan vinden is Steenwol zo'n 5 kg per m2 bij 16 cm dikte. En glaswol zo,n 2 kg. Daarbij moet je dan ook de gipsplaten optellen van 10 kg. glaswol zou bij 16 cm neerkomt op 12 kg m2 en steenwol 15 kg. Jute zou uitkomen 16 kg bij 16 cm.Verschil lijkt minimaal. inderdaad hoor je niemand over of je dakconstructie steenwol kan dragen. Dus Jute lijkt me dan ook geen probleem, is het zo simpel?

@ Rola: grootste gording is 3.6 mtr en geeft bij de muren zo'n 1,5 cm verschil als je vanaf het midden van de balk meet. De balk hangt in het midden dus 1,5 cm door. In de voorzolder zijn de balken van muur tot muur 2.10 mtr en is de speling op het oog geschat een halve cm bij de muren. Is dat typisch voor elke woning?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu