Isoleren houten schuur

Manuski

  • #1
Hallo,

Binnenkort wordt ons nieuwe huis opgeleverd. Er zit een schuur aan het huis vast. Deze schuur is enkelwandig, d.w.z. een houten frame met geimpregneerde grenen planken aan de buitenkant.

Nu wil ik dit gaan isoleren maar loop tegen wat tegengestelde adviezen aan. Mijn idee is om los van de buitenwand isolatieplaten te plaatsen, dampfolie er tegenaan en dan OSB platen installeren. Is dit goed, en wat voor isolatie moet ik gebruiken.

Moet ik tussen de buitenwand en de isolatie nog ruimte overhouden.
Bedankt voor jullie adviezen.

Manuski.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #2
In principe niets mis mee. Zorg er dan wel voor om de isolatie los van de buitenwand te plaatsen; e.v.t. met een dampopen folie er tegen aan de buitenzijde om de isolatie op z'n plaats te houden én om een "tochtvrije"isol. te hebben.

w.
 

Chathanky

  • #3
Als het de bedoeling is om de schuur warm te houden heeft het alleen zin als er een vorm van verwarming is, of dat deze is aangebouwt tegen een verwarmde ruimte.

Vrijstaand onverwarmd zal het anders weinig nut hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik dacht dat de vraag alleen over isolatie ging :wink:
 

H@ns

  • #5
Manuski schreef:
Hallo,
Er zit een schuur aan het huis vast.
Chathanky schreef:
of dat deze is aangebouwt tegen een verwarmde ruimte.
Alleen snap ik dan niet meer het nut van de isolatie.... ik bedoel de warmte moet niet van binnen naar buiten kunnen, dus is andersom ook onmogelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik heb mijn schuur ook van isolatie voorzien, in de winter kan ik met een klein ventilatorkacheltje de schuur (35 m²) zonder gierende elektra meter vorstvrij houden en in de zomer bij 30 graden lekker koel.
In de winter duurt het veel langer dan zonder isolatie voordat ik het kacheltje moet aanzetten.
Dit zou ook het nut van isolatie kunnen zijn :?
 

EdP

  • #7
Dan heb je dus een verwarmde schuur, Jan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Verwarmd ?
Met een dikke winterjas aan is het dan net uit te houden :wink:
 

Chathanky

  • #9
Jan schreef:
Ik dacht dat de vraag alleen over isolatie ging :wink:
Heeft het wel of geen zin om een schuur te isoleren in dit geval gaat toch over isoleren en niet over wat anders toch? Vandaar ook de wedervraag om tegen warmte of tegen kou te isoleren. Tegen de warmte heeft altijd zin te isoleren zonder vorm van verwarmen. Dan zijn er ook weer andere vormen van isoleren om de zon buiten te houden.

Aangebouwd heeft het dus wel zin, Dit had ik over het hoofd gezien, bedankt voor je aanmerking H@ns. :oops:

Als de aangrenzende ruimte verwarmd is heeft het zin. Mocht de aangrenzende muur goed geïsoleerd zijn en of onverwarmd is het effect weer een stuk minder.

Het heeft voor de verwarmde ruimte ook een gunstige invloed omdat de buitengevel minder koud zal worden.
Je houdt de schuur redelijk vorstvrij zo, met strenge vorst is het wel verstandig om een kacheltje met of zonder vorstbeschermer te plaatsen.

Voor houten schuren geldt dat aan de warme zijde een dampwerende folie komt en afhankelijk van de afwerking aan de buitenzijde er een spouw tussen de isolatie en planken komt.
Minerale wollen en dampdichte isolatie materialen kunnen beide. Voor dampdichte isolatie geldt wel dat de kieren tussen de platen afgetaped dienen te worden. Er mogen geen kieren in zitten.
Minerale wollen zijn hierdoor makkelijker te verwerken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu