Isoleren halfsteense muur

Dyanne

  • #1
Hallo,

Wij zijn bezig met het 'verbouwen' van de berging bij ons aan huis, alleen lopen er nu tegen aan dat we verschillende adviezen krijgen wat betreft de folie bij de isolatie.
De situatie is als volgt:
- Halfsteense buitenmuur
- koude brug
- Metal stud met isolatie
- folie
- gipsplaten

Nu is de vraag wélke folie dit zou moeten zijn.
Bij de bouwmarkt adviseren ze gewoon transparante folie om het af te sluiten, er zou geen ademende folie tussen moeten. Ik las ergens ook dat dit goed was omdat dan het leefvocht niet kan condenseren bij de isolatie.

Iemand van de bouw adviseert juist een ademende folie die er tussen zou moeten komen.

Nou is de gewone folie natuurlijk het goedkoopste, maar dan moet het niet zo zijn dat het straks natte isolatie en/of schimmel o.i.d. oplevert, want dan is het alsnog duur..

Wat adviseren jullie??

Alvast bedankt! :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In de opbouw noem je koudebrug :?: Je bedoelt vast een spouw.

Het moet dampdichte folie zijn. Ook wel dampremmend genoemd. Dampopen folie (ademend) wordt aan de koude zijde van wanden geplaatst, maar die is in dit geval niet echt nodig.
 

Bernhard

  • #3
Het isoleren van een berging heeft alleen voordeel als de ruimte ook verwarmt wordt. Zoals IJkenhout zegt dampdicht. Maar een constructie dampdicht maken lukt niet. De waterdamp, gas zal door het kleinste gat gaan. Dat gebeurt vaak aan de zij-, onder- en bovenkant. Met de folie hou je veel vocht tegen. Het vocht wat door de kieren komt moet dan maar verdampen achter de constructie. Als de ruimte heel erg vochtig is moet je de hoeveelheid vocht, aantal gram water per kg lucht, omlaag brengen. Als je de lucht gaat verwarmen zal de relatieve vochtigheid omlaag gaan. Maar het aantal grammen water in de lucht blijft gelijk. Met verwarmen ontvochtig je de lucht niet.

mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu