Isoleren halfsteens muur met beton dak

PinMut

 • #1
Hallo!

Ik heb een probleem waarop ik nog geen goed antwoord heb gevonden. Het probleem is als volgt:

Mijn bijkeuken is gebouwd in een halfsteensmuur, met daarop een plaat beton (afgewerkt met bitumen) als dak. Ik wil nu de boel gaan isoleren.

Ik weet het, het beste is buitenom zowel muur als dak en vervolgens een nieuwe muur ervoor metselen. Helaas is dat in dit geval geen optie, i.v.m. beschikbare ruimte aan twee van de drie muren.

Mijn idee: nieuwe binnenwand metselen en isoleren met steenwol. Vervolgens dak van buitenaf met tempex of pir. Hiermee creëer ik echter een koude brug daar waar het beton dek op de buitenmuur ligt.

Mijn vraag: iemand een geniaal idee hoe ik dit kan oplossen / voorkomen?
Of, als dat niets wordt, hoe erg is die koude brug?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Het dak. Isolatie PUR met alu cachering gebruiken voor de onderzijde van het dak. De Alu is dampdicht blijft over de naden. Moet er ook electra of ander buizen in het plafond komen.

  Muren. Nieuwe binnenwandem wat voor een steen en hoe dik wil je met glaswol isoleren. PUR werkt eenvoudiger dan glaswol wat betreft het vocht.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Pir gips tegen de muren aan de binnenkant zelfde voor het dak, geen koudebrug meer
   

  PinMut

  • #4
  Dank voor het meedenken.
  Ik moet in het plafond sowieso een ventilatiekoker (7cm hoog) en een centraal doos kwijtkunnen. Ik zou er eventueel voor kunnen kiezen om de koker "uit de isolatie te snijden". Alleen, hoe krijg ik daar vervolgens weer gipsplaten tegenopgeschroefd?
  En heb ik dan geen problemen met vocht / schimmel? Het plafond dat ik heb wegssloopt was aan de binnenkant geïsoleerd met glaswol en was compleet beschimmeld...

  De muur wil ik gaan optrekken van kalkzandsteen, omdat ik er ook nog iets aan wil kunnen ophangen. Ik heb nu geteld met 10 cm spouw en 10cm binnensteen, dus wat dat betreft ruimte zat. Bedoel je met PUR vooraf platen erin hangen of achteraf laten volpurren?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  PUR Alu is een isolatieplaat van PUR schuim met een cachering van aluminium. Aluminium is dampdicht materiaal. Met de raggels voor de isolatie kan je de hoogte die je wil hebben bepalen.
  Je wil 10 cm spouw waarmee en hou dik ga je die spouw isoleren. Wil je gaan metselen neem een kalkzandsteen die een Mu waarde heeft van 15/25 hogere Mu waarde is dampdichter dus veiliger met vocht. Er zijn ook kalkzandstenen met een Mu van 5/10 laat meer vocht door.
  Kijk ook eens naar OSB met isolatie daan kan je ook wat aanhangen
   

  PinMut

  • #6
  Ik dacht aan isolatie van 6 a 7 cm en dan nog 2 a 3 cm ventilatie. Het is al een ouder huis, kwam UF-schuim tegen in de rest van de muren, dus t moet ook niet te gek worden in vergelijk.
  Geldt voor het dak van binnenuit isoleren dan ook dat ik een luchtspouw moet aanhouden? Of kan ik de pirplaten direct op de onderkant van het betonnen dak plakken?
  Bedankt voor de tip van die kalkzandsteen ook!
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Bij het gebruik van glaswol isolatie is een dampremmer zeer belangrijk. Was deze toegepast?

  Spouw is prima dan ook iets doen dat het werkelijk kan ventileren. Belangrijk als de muren al wat ouder zijn deze kunnen door slechte voegen water doorlaten.
  De platen kunnen direct tegen de onderkant van het betonnendak worden aangebracht.
   

  kluspro

  • #8
  De wanden zouden het eenvoudige te isoleren zijn door regelwerk op de wand en vervolgens een geisoleerde bouwplaat te monteren, bijvoorbeeld **** met pir. Hiermee bespaar je veel ruimte en het werkt erg snel. Een dampremmende cachering zit hier al op. Dit kan ook voor het plafond.
  Het dak zou je ook eenvoudig van buiten kunnen isoleren door XPS platen op het dak te leggen. Dan krijg je een omkeerdak.
   

  PinMut

  • #9
  Wgb schreef:
  Bij het gebruik van glaswol isolatie is een dampremmer zeer belangrijk. Was deze toegepast?
  Nee, maar er waren wel meer 'verkeerde' verbouwingen uitgevoerd, zoals waterleidingen horizontaal door de buitenmuur frezen, n gat van n halve meter onder de betonvloer in de berging door n jarenlange waterlekkage) enz...
  Bedankt voor de tips! Ik ga er mee aan de slag! Zal wel een combi van de laatste twee reacties worden! :-)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu