Isoleren gevel/borstwering

Krimson

 • #1
Goedenavond,

Momenteel zijn we bezig met het opknappen van een kamer van ons huis (jaren 60 tussenwoning). Ik heb zachte kalkmortel van de muren gehaald, extra elektra punten aangelegd en het laten stucen. Nu bestand één kant van de kamer uit een groot houten kozijn wat voor 3/4 gevuld is met glas en eronder zit een ruimte waar aan de buiten kant houten platen zitten getimmerd. En aan de binnenkant (dus in de kamer zelf) zit ook een hout plaat. Tussen die twee ruimtes zitten ook nog een losse plaat (vermoedelijk asbest maar dat wordt nog gecontroleerd). Nu lijkt mij dat de isolatie hier een stuk beter kan. klopt dat? Alleen mijn vraag is hoe? Weet iemand hoe ik dit beter kan isoleren? Is dat makkelijk zelf te doen als doe het zelver? En het liefst zou ik het vanaf de binnenkant willen doen aangezien het daar makkelijk los te maken lijkt.

Ik heb foto's ter verduidelijking toegevoegd. 

Krimson

 • #2
Niemand heeft een idee?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #3
Deze draad kan je niet op weg helpen?
 

Krimson

 • #4
Dank voor u reactie.
Die topic had ik inderdaad ook al gezien. In alle voorbeelden die ik tegenkom zit er meteen een stenenmuur aan de binnenkant van de borstwering. Bij bij zit alleen een houten plaat. Maar zou dit op dezelfde manier te isoleren zijn? Dus:

gevel planken (buitenkant) - PIR platen met alu - houtenplaat (binnenkant)

Of zijn er betere opties met hogere isolatiewaarde?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #5
Volgens mij niet.

Is er een voorziening dat de schroten aan de buitenzijde geventileerd worden.
 

Krimson

 • #6
Onderaan de houten gevel is het gewoon open. Dus als die PIR platen niet helemaal tegen de schrotten geduwd dan zit er een luchtspleet tussen de planken en isolatie en kan er van onderen buiten lucht bij. Bedoel je dat? En is dat goed zo dan?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Normaal is vertikaal van onder naar boven achter de schroten. Ventilatie hoeveel is altijd lastig. Hoeveel vocht gaat er van binnen naar buiten. Die PUR met alu zorgt ervoor dat die hoeveelheid vocht wordt beperkt.
Tussen de isolatie en de achterkant van de schroten zoveel mogelijk vrije ruimte houden. Hoe dik kan je isoleren.
 

Krimson

 • #8
Bedankt voor je reactie!
Het plan wordt toch iets anders. Het blijkt dat het toch lastig wordt om de asbest plaat vanaf binnen te verwijderen. Dus dat zou vanaf buiten moeten. Maar omdat hiervoor dan de hele gevel eruit moet hebben we eerst maar besloten om het zo te laten. Nu wil ik de voorkant waar straks de radiator aan komt te hangen wel weer netjes afwerken. In het kozijn heb ik ongeveer 3 cm ruimte tot de asbest plaat. Nu zat ik er aan te denken om eerst latjes van 1 cm bij 1 cm in het kozijn te timmeren en daarna een houtenplaat op die latjes te timmeren.

Zou dit stevig genoeg zijn om de houten plaat met kleine spijkers op de laten te timmeren en er vervolgens een verwarming aan op te hangen?

En wat voor houten plaat kan ik hiervoor het beste gebruiken wat mooi af te werken is met een lak? MDF?

En als isolatie wil ik dat radiatorfolie plaatsen achterop de radiator. Of is er een beter idee voor een beetje isolatie?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #9
Dat is m.i. niet sterk genoeg.
Een voorzetwandje maken, gelijk aan het stukje muur wat links op de foto staat.
Dan kan je het goed isoleren, als de plaat er buiten afgaat zelfs nog extra.
Je krijgt dan meteen een vensterbank.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Wat is je lange termijn plan?

Dit zijn de momenten om daar rekening mee te houden. Hoeveel isolatie wil je (uiteindelijk) hebben, wat voor (lage temperatuur) verwarmingssysteem, enz.

Wil je daar niet over nadenken: gewoon 18mm multiplex erover timmeren en radiator ophangen.
 

Krimson

 • #11
Bedankt voor de reacties! Het plan wordt toch om er gewoon een plaat tegenaan te timmeren. Multiplex is daarvoor geschikt genoeg? De voorkant van deze plaat wordt gelakt voordat de radiator erop gehangen wordt. Moet de achterkant ook behandeld worden om houtrot te voorkomen. Of kan de multiplex daar gewoon onbehandeld blijven?
 

Krimson

 • #12
Kan ik de houten plaat met latjes onbehandeld in het kozijn zetten? Of wordt het aangeraden om de houten latjes en multiplex wat niet in het zicht hangt ook te behandelen? En zo ja waarmee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Aan de warme zijde is normaal, onbehandeld hout voldoende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu