Borstwering isoleren, ventilatie?

Remco-

  • #1
Ik wil een borstwering isoleren en opnieuw afwerken. Het gaat om de onderkant van een houten kozijn. Aan de binnenkant staat een stenen binnenmuur. Ik wil hier een pir plaat tegenaan maken, dus in het kozijn en dan een multiplex plaat als afwerking.

Is er ventilatie nodig achter de plaat? In principe is het van binnenuit dampdicht. Multiplex, zeker watervast verlijmd zou ook dampdicht moeten zijn. Het condensatie punt ligt denk ik aan de buitenzijde van het multiplex. Zou ik de plaat met een speling van enkele millimeters speling rondom gewoon af mogen kitten of is er de gebruikelijke 5mm speling nodig?

Ik kan de binnenkant van het kozijn natuurlijk niet schilderen, en dit staat dankzij de ventilatie wel bloot aan de elementen. Met name op de onderdorpel van het kozijn. Wat is wijsheid?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het laatse materiaal van buitenaf gezien moet aan de achterzijde geventileerd worden met buitenlucht. Verticaal van onder naar boven. Spouw 1 tot 2 cm. Het eerste materiaal vanaf binnen gezien zo dampdicht mogelijk of na die laag een dampremmende laag. PIR/PUR met alu gecacheerd is dampdicht, dampremmend en ook isolerend.

De dikte van de isolatie en of het wol of schuim is bepaald waar het dauwpunt komt te liggen. Grof weg.

Multiplex is niet dampdicht heeft wel een iets hogere Mu waarde. Even googlen.

Geef de volgorde en de dikte van de materialen op die in de borstwering zitten en wil maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het isoleren ga je aan de buitenkant doen? Dan is waarschijnlijk het kozijn te dun. Plaats ook even een foto.

Let op dat er in borstweringen nog al eens asbest plaatjes zijn gebruikt. Je kan er maar op voorbereid zijn.
 

Remco-

  • #4
Dank voor de reacties. De opbouw van binnen naar buiten zou worden: binnenmuur, pir plaat met alu 80mm, luchtspouw 20mm, multiplex 15mm.

Ik had het idee de multiplex vast te zetten met pockethole schroeven in het kozijn. Maar er zou dus ook ruimte zijn voor regels achter de plaat.



Hier de foto. Asbest zit er niet gelukkig, mogelijk al eens eerder verwijderd. Er zit een vodje glaswol tussen. Ik was al voorbereid op asbest, hoewel het bestek spreekt van marmorite glas oorspronkelijk.

Van de muur tot het kraalrandje in het kozijn is 115mm, ruimte genoeg dus. Met een pir plaat kom ik makkelijk op een gelijke isolatiewaarde als de nageisoleerde spouwmuur in de rest van het huis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Let op dat je met de multiplexplaat niet voorbij de druiplip komt die in de balk boven de schroten is gevreest. Kijk ook even naar ventilatie latten.
 

Remco-

  • #6
Er is daar geen druiplip. Dat lijkt op de foto zo denk ik.

Bedoel je ventilatie latten gebruiken achter de multiplex of om de multiplex mee vast te zetten? Een beetje als een ruit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Geen druiplip dan loopt er water aan de onderzijde van die balk horizontaal naar de woning en is er kans dat er water op de kopsekant van je multiplex gaat staan.
De ventilatie latten zet je horizontaal onder en boven op het bestaande frame van de borstwering.
De multiplex zou ik aan de achterzijde en de kopse kanten van de plaat twee keer lakken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu