Isoleren enkelsteensmuur badkamer

hoi,

Het vriest en tot mijn schrik daalt de temperatuur in mijn uitbouw naar 6 graden terwijl de thermostaat in de woonkamer op 15 graden staat. Met geen enkele mogelijkheid trekken de radiatoren in de keuken en badkamer deze kou, er moet snel wat gebeuren. Het is een enkelsteens muur, bouwjaar 1910, de uitbouw heeft aan beide zijden geen buuruitbouw en grenst dus aan de tuin en de schuur van mij en de tuin van mijn buurman. Ik wil graag isoleren, maar ik kan me op dit moment een vloerisolatie niet permitteren dus ik moet maar beginnen bij de wandjes. Ik wil echter ook niet te veel ruimte verliezen, en ik vraag me af wat het beste rendement oplevert. Is dat een rachelwerk met spouw en pirplaten? Hoeveel verlies ik dan in totaal (incl gisplaten en tegels daar weer overheen?) Of kan het ook zonder rachelwerk, maar is dat niet uiteindelijk toch minder effectief? ik snap goed dat een uitbouw nooit zo comfortabel wordt als de rest van mijn woning maar dit verschil is extreem. En wat is het beste om te doen met het dak? Daar zit nu glaswol onder de gipsplaten, maar is dat wel afdoende?
In de keuken moet ik denk ik snel gaan denken aan HR+++ ramen en ook een voorzetwandje met isolatie, waardoor de keuken natuurlijk een stuk smaller wordt, de vraag is: wat ben ik kwijt aan ruimte bij de meest ideale isolatie in beide ruimtes? Ik vraag me af of ik dan nog de vaatwasser open kan doen nl, het is er al erg smal...

veel dank!
 
Dat zijn een heleboel vragen. Als je echt voorbereid wilt zijn op de toekomst, is toch minimaal een Rc waarde van 4.7 te adviseren in de wanden.
 
Hoi, dank voor je reactie. Als ik 4.7 wil plaatsen wordt mijn badkamer echt te klein, dus ik ga toch voor wat minder, 3.30. Ik wil de muur als volgt opbouwen: 1 cm ventilatiespouw, metalstud-frame, isolatieplaten (resol K12 frameplaat van 70 mm), OSBplaat ertegenaan, daar dampfolie tegenaan en dan de groene gipsplaten. Dan kom ik op een totaal van 115 mm. Zie ik iets over het hoofd?

Concrete vraag: gebruik ik voor de folie dichte folie of de dampopenfolie?
En hoe werk ik het plafond en de vloer af zodat daar niet nog kou doorheen piept? Is badkamerkit voldoende?
 
Rc van 3.3 is ook al een prima waarde. Opbouw is goed, gebruik een dampremmende folie.

Bedoel je de aansluiting van die voorzetwand met het plafond en vloer? Je kan de naad afkitten (met een willekeurige kit) of de profielen op een schuimband zetten.
 
Het is een beter idee om in de badkamer bouwplaten te gebruiken in plaats van groene gipsplaat, zeker in of in de buurt van de douche. Bijkomend voordeel is dat die gemaakt zijn van XPS en dus ook wat isolatiewaarde toevoegen.

Folie hoort dampdicht te zijn aan de warme kant. Bij bouwplaten hoeft er niet per se folie gebruikt te worden, omdat die van nature al damp- en waterdicht zijn.
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout
je bedoelt de wediplaten/qboard? ja, die zie ik ook, alleen de vraag komt dan voorbij: hoeveel mm (liefst zo weinig mogelijk) heb ik dan minimaal nodig? Ze zijn best prijzig, is 10 mm sterk genoeg? dan heb ik ook geen OSB meer nodig toch?
En nog een vraag: ik twijfel tussen Pirplaten (goedkoper) en Resol. Ik heb nu 80 mm pirplaten gezien die hebben een nog hogere rd-waarde en zijn wat goedkoper, maar die passen natuurlijk niet in de metal-stud van 75 mm. Ben ik met die breedte sowieso aangewezen op een houten frame? Hout is zo duur tegenwoordig, ook dat probeer ik te omzeilen. :-)
 
M.i. is deze verbouwing te complex voor klussers. Een degelijke oplossing is afhankelijk van de bestaande situatie. Jouw situatie is bijzonder en vraagt een overkoepelende, professionele en specialistische aanpak. Elke euro die je er "professorisch" insteekt is waarschijnlijk weggegooid.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
378
Reacties
6
Weergaven
616
Badkamer, waterleiding en afvoer
Klusser1314
Reacties
1
Weergaven
498
Badkamer, waterleiding en afvoer
IJkenhout
Reacties
0
Weergaven
264
Badkamer, waterleiding en afvoer
Pieter19

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu