Isolatie zijkant mansardekap, vanuit buitenzijde

Niels17

  • #1
Hallo allen,

Ik heb een vraag betreft isolatie.

Rond maart/april ben ik van plan om een gedeelte van de kap, mansarde, te gaan isoleren.
Ik ben van plan om dit aan de buitenzijde te gaan doen met pirplaten met alu-cachering.

- de kap zelf, op de zolder is van binnenuit geïsoleerd met 10 cm rockwool, ook met alu cachering.
Destijds gedaan door een bouwbedrijf, voor we het huis kochten.
Dit ziet er verder ook wel goed uit.

1 maand geleden hebben we onze spouwmuur laten isoleren, nu rest alleen de zijkant van de mansardekap nog. (om de isolatie op elkaar van buiten aan te laten sluiten)

Het is een enkelsteensmuur, dragende muur, waarvan de binnenkant gestuukt is en geverft.
Ga dus vanuit buiten isoleren. Ben van plan om de dakpannen en het rachelwerk weg te halen. dakpannen worden later terug geplaatst.

Nu heb ik, zie foto's, wat vragen over het houtwerk wat tussen de dakpannen en de muur zit.
Er zitten balken die van onder naar boven lopen, onder 20 cm vrij van muur, boven in de muur verwerkt.

* Kan ik de isolatie aan de buitenkant tussen de balken plaatsen ? gewoon pir platen met dubbelzijdige alucachering ? of dien ik de balken nog te behandelen ?

* daarnaast lopen aan de onderkant draagbalken, ( op 1 foto zien, voor de spouw is geïsoleerd) deze lopen door de spouw naar buiten.
De spouw is net volgespoten en vanuit hier wil ik gaan opbouwen met pirplaten, echter sluit ik dan gedeeltelijk de balk op met isolatiemateriaal. Aangezien deze balk helemaal doorloopt staat dit garant voor vochtproblemen lijkt me.. Iemand ideeën hoe dat op te lossen is, zat zelf te denken aan insmeren met menie, dan isoleren. (menie alleen de eerste 12 cm, daarna niet)

* tot slot loopt er in de nok een houten plaat. Wil achter de panlatten isoleren zodat de panlatten kunnen blijven ventileren, de isolatie loopt dan van boven tot onder van +/- 4 cm naar 12. (onder 3 lagen 4 cm pir platen in verstek.) Kan ik zo op de houten plaat plakken ? zie foto, of dien ik dit ook voor te behandelen met vochtschermen / menie ?

Kon nergens iets vinden over deze manier van isoleren betreft deze kap, hopelijk wat ideeën/tips.

Groet Niels 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hout aan de buitenkant isoleren kan geen kwaad. Het hout komt er warmer bij te liggen.
Daarom lijkt het mij ook dat het hout behandelen ook geen zin heeft maar het zal ook geen kwaad doen.
Maak anders is een tekeningetje.
 

Niels17

  • #3
Hallo,

Ik ben zeer slecht in tekenen, al helemaal niet met de computer dus hoop het te kunnen verduidelijken.

* binnenmuur loopt door met balken op de eerste en tweede verdieping.

* onderste balk loopt door de spouwmuur en buitenmuur als draagconstructie voor overlapping / betimmering.

* de spouwmuur komt dus uit in het luchtledige, ook van de zijkanten. Dat wil ik dus aan elkaar brengen met PIR-platen. de eerste 12 cm van de onderste balk wordt dus volledig geïsoleerd. De houtenplaat aan de bovenkant zit tegen de binnenmuur en daarachter zit her en der een draagbalk voor de eerste verdieping / zolder.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tekening is duidelijk genoeg.

Beng je de isolatie aan de buitenkant aan kan weinig verkeerd doen. Het spreekt voor zich dat alles zoveel mogelijk goed aangesloten moet worden aangebracht.

Idem de isolatie bij de draagbalken deze moet goed om en tegen de muur dicht zijn.
 

Niels17

  • #5
Dank voor de reactie. Ik had al wel veel gelezen dat isolatie van buiten de minste kans op vochtproblemen geeft. Alleen die balken gaven me nog wat vragen.

Ik ga het zo isoleren dat er 2 a 3 lagen PIR-plaat op elkaar liggen. De randen om de balken ga ik zo strak mogelijk isoleren met PIR-plaat, grote gaten opvullen met pur schuim. Dan later de pur schuim afsnijden. Op de pur schuim dan alu-tape plakken. (strak langs de balk, op de pur en deels op de PIR-plaat. De dunne rand tussen de alu tape en de balk kit ik dan nog af.

Als ik het zo doe, zou er dus in principe geen kans moeten zijn dat er vocht bij de balk komt door inwendige condensatie in de pir plaat ?

Groet Niels
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat afplakken moet je niet doen. Het transport van vocht, van binnen naar buiten, belemmer aan de koude kant van de isolatie.
 

Niels17

  • #7
Hallo,

Nog even voor de zekerheid. Ik wil de balken niet afplakken, alleen de pur.
Dit aangezien het een pir isolatieplaat met alu cachering betreft. Naar mijn idee is het afplakken van de naden pur met alu tape een verlenging van de pirplaten. Alleen dan door een strakke aansluiting tegen de balk. Of zeg je nu juist alleen de kieren afpurren ? Dus ook niet afkitten langs de randen ?

Groet Niels
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vocht gaat van binnen naar buiten. Je gaat nu aan de buitenzijde van het PURschuim het vocht, wat naar buiten wil, remmen blokkeren!
Purren zo diep als de dikte van de isolatie.

Breng je aan de buitenzijde van een kier wat kit aan is het niet ondenkbaar dat er achter op de kit wat condens kan ontstaan.
Breng je de isolatie strak en naadloos aan, lijkt mij dat het goed genoeg is. Achter de isolatie is het winddicht je zal ook geen tocht krijgen.
 

Niels17

  • #9
OK, bedankt ! Helder en duidelijk verhaal. Zal over een aantal maanden het resultaat wel posten. Groet Niels
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu