Isolatie voorzetwand en CV-leidingen

WilcoL

  • #1
Goedemorgen,

Ik sta op het punt om wat isolatie te gaan bestellen, maar zit met een vraagje over één wand.

Het project omvatonder andere het van binnenuit isoleren van onze zolder. Er zijn 2 dakkapellen geplaatst en deze zijn geïsoleerd met PIR-platen van 70mm met dubbele aluminium cachering. We gaan zelf identieke PIR-platen plaatsen bij de kleine stukken schuin dak die we nu nog hebben. Deze komen tegen ventilatielatten aan die we op het dakbeschot vastzetten.

Mijn echte vraag gaat echter over de isolatie van de zijgevel: aan de binnenkant van deze dubbelsteens muur lopen een behoorlijk aantal leidingen van de CV. Ik heb een rachelwerk geplaatst van vuren balken waarop een 12mm OSB plaat komt en daartegenaan aan de zichtkant stucplaten. Achter tegen de OSB-plaat komt 50mm PIR-plaat: daardoor heb ik straks een soort spouw van een centimeter of 7 tussen de PIR-plaat en de buitenmuur.

Zie bijvoorbeeld hieronder:
Muur.jpg


De leidingen maken het echter niet mogelijk om dezelfde constructie qua PIR-platen toe te passen, daar heb ik de ruimte niet voor. Anders komt de voorzetwand uiteindelijk zo'n 22cm naar binnen, dat is me wat te gortig. Dus van binnenuit gezien is de opbouw van de wand ter hoogte van de lediingen als volgt: stucplaat --> OSB12mm --> leidingenwerk --> lucht cq. loze ruimte --> buitenmuur.

Mijn echte vragen -die verband houden met elkaar- zijn dus:
1. Kan/mag ik de CV-leidingen wel echt opsluiten in deze voorzetwand?
2. Hebben de bekende grijze isolatie-schuimprofielen voor warmteverlies over de leidingen nut?
3. Is het slim om tussen de leidingen bijvoorbeeld schapenwol (schapenwol hebben we de hele vloer van de zolder mee geïsoleerd) of steenwol te frotten om toch nog iets van isolatie ten opzichte van de buitenmuur op dat stuk te hebben?

Wat kan en wat is wijsheid?


Jullie advies wordt gewaardeerd :)

Groeten, Wilco
 

Kluskoppel

  • #2
Je zou radiatorfolie achter de leidingen kunnen plaatsen. Dan straalt de warmte in ieder geval een stuk minder de muur in naar buiten, maar reflecteert de kamer in.. Daarnaast nog de leidingen voorzien van buisisolatie. Als je dan nog ruimte over hebt zou je dat mogelijk nog vol kunnen stoppen, of schapenwol daar het juiste middel voor is durf ik niet te zeggen.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #3
Alleen tussen de muur en leidingen isolatie. Niet aan de kant van de zolder. Anders kunnen de leidingen bevriezen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu