Isolatie VD-draad beschadigd, vervangen ?

Eye_in_the_Sky

  • #1
Hallo,

Vandaag bij het monteren van een lamp zag ik dat in de centraaldoos van de fase den randaarde draad de isolatie over een centimeter of twee beschadigd en deels weg is. Dat is gevaarlijk en moet dus gemaakt worden.

Het is een nieuwbouwhuis van zo'n 5 jaar oud, zo te zien is het met het trekken fout gegaan.

Het probleem is alleen dat er nogal wat draden die buis in gaan. Een fase, nul en randaarde, drie schakeldraden van een wisselschakeling EN twee schakeldraden van een mechanische ventilatie. Totaal dus 3 2,5 mm draden en 5 1,5 mm. Een aantal van die draden zitten gelust en gaan daarna weer verder.

Hoe kan ik nu het beste die draden maken ? Een enkele draad vervangen door een goede draad er aan vast te maken en dan door te trekken kan met zoveel draden nogal stroef gaan. Alle draden opnieuw trekken wordt helemaal een heidense klus.
Kan ik er iets van een tule oid overheen schuiven ?

Bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Kijk of je met krimpkous eea kan repareren. Als het een 16mm buis is, zitten er veel te veel draden in. Wellicht ook de oorzaak van de beschadiging? Dit had zo nooit aangelegd mogen worden.
 

Eye_in_the_Sky

  • #3
Sxnder,

Bedankt voor je snelle antwoord. Ik kan niet zien of het een 16 mm buis is. Er lopen idd wel veel draden in.

Mag dat ?? Repareren met krimpkous ?? Is dat qua isolatie voldoende ?? Ik heb ook teflon schuiftule, is dat ook goed ??
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Beter dan niks lijkt me.
 

Eye_in_the_Sky

  • #5
Da's waar :)

Het zit ook al vijf jaar zonder problemen. Alleen nu ik het weet zit het me niet lekker. Nuchter gezien kan het weinig kwaad, de installatie is voorzien van goede aardlekschakelaars en goede automatische zekeringen. De draden zitten netjes in een kunststof centraaldoos in een gipsblokkenwand. Het brandrisico lijkt minimaal. Maar goed, m'n kinderen slapen wel op die verdieping......

Wat vind jij ? Krimpkous of teflon ??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu