Gewikkelde en massieve draad in isolatie huls?

Trabbit

  • #1
Ik ben met de groepenkast thuis bezig. Nu zag ik dat achter de hoofdschakelaar wordt afgetakt naar een andere groepenkast verderop in huis. De draad die naar de groepenkast loopt is een gewikkelde 6mm2, de kabel die naar de andere groepenkast loopt is een massieve 4mm2. Deze zitten samen achter een schroefklem op de hooftschakelaar. Is het beter om ze samen in een geïsoleerde krimhuls te persen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, 2 verschillende diameters kan je niet persen, en geslagen en massieve kern al helemaal niet, en ze mogen ook niet samen in een klem.

Beide vervangen voor vds 6mm en twintig huls.
 

Trabbit

  • #3
Dank voor de reactie, vervangen naar 6mm2 wordt wel een gedoe. Dit heeft een elektricien ooit gedaan bij de vorige bewoners. De kabel loop 30m door kruipruimte naar andere meterkast. Moet dit 6mm2 zijn, dan doe ik dat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
30m kabel ongezekert is niet toegestaan.
Je zal een beveiliging voor die kabel moeten zetten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Die kabel naar de andere meterkast hoort niet op de hoofdschakelaar te worden afgetakt maar via een (selectieve) zekering te lopen.
 

Trabbit

  • #6
Vanaf welke afstand gaat de verplicht van afzekering gelden. Het kan ook 21m zijn, het is in ieder geval een redelijke afstand.

Ga er in ieder geval wat aan doen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
3m brandvrij belegt.
 

Trabbit

  • #8
Oke fijne eletricien is dat dan geweest....

de situatie wordt dan:
Groepenkastgroepen 16A, aanvoerende draad afgezekerd 25A. Dan moet ik de hoofdaansluiting ook laten ophogen lijkt mij (3x25A op dit moment).
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Is het gedeelte met de eigen groepenkast een zelfstandige woonruimte? Of is het een werkplaats?

Wat je zou kunnen doen is de 2e groepenkast opheffen, en alle groepen in de hoofdkast plaatsen. Iedere groep moet dan wel een eigen kabel krijgen naar de meterkast.
 

Trabbit

  • #10
Groepenkast bij hoofdaansluiting is kantoor, daarvandaan gaat de betreffende kabel naar de centrale groepenkast van de woonruimte. Opheffen van deze centrale kast is geen optie.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Een verzekeraar denkt daar meestal wel anders over en schade ontstaan door een situatie als deze valt dan ook meestal buiten de dekking en is voor eigen risico.

suc6

Gerrit
 

Trabbit

  • #12
Waar slaat deze reactie op?

Ik heb het zo niet aangesloten.

Daarnaast wil ik het toch goed aansluiten?
- Dus met nieuwe 6mm2, in plaats 4mm2, naar andere groepenkast.
- De kabel met 25a zekeringen afzekeren
- Hoofdaansluiting ophogen naar 3x40a.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #13
Gewoon om je te waarschuwen voor evt. gevolgen en wat je er mee doet moet je zelf weten.

Daarnaast hoef jij het niet zo te hebben aangesloten maar je komt deze situatie wel in je pand tegen en dat is dus niet toegestaan.
Laat je het zitten met de wetenschap dat het niet goed is en er gebeurd wat dan moet je dus een flinke zak met geld hebben om zelf de kosten voor de schade op te hoesten als een verzekering niet uit gaat keren.

Ga je het aanpassen dan is er niets aan de hand.
Maar verzwaren gaat wel serieus geld kosten (kijk even bij de tarieven van je netwerkbeheerder) en dat moet je afwegen tegen toch het verplaatsen van de privé meterkast.

suc6

Gerrit
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Waarom zou je de kabel naar de onderverdeler vervangen voor 6mm²? De enige reden dat Vonkenboer dit naar mijn idee voorstelde, is zodat je twee gelijke aders hebt waar je een twinhuls op kunt persen. De draden zitten straks niet eens meer in dezelfde klem dus dit lijkt me niet meer relevant.

4mm² voor 25A over 30m klinkt voor mij wel prima (zonder tabellen te raadplegen en/of te gaan rekenen). Een en ander hangt wel af van het isolatietype (PVC of XLPE) en de installatiemethode, dus als je het precies wilt weten moet je wat meer details delen. ;)
 

Trabbit

  • #15
Het is een Ymvk-mb pvc 5x4mm2.

Verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar? Het zal wel waar zijn al vind ik het volkomen belachelijk. Dus als je als nietsvermoedende eigenaar je installatie laat aanleggen door een erkend elektricien en er blijkt iets niet te kloppen, moet ik op persoonlijke titel de elektricien gaan dagvaarden om zo zijn verzekering te kunnen gebruiken bij brand? Dit duurt te lang dus ben ik volledig persoonlijk failliet?

Het klinkt niet alsof dit de gang van zaken is wanneer je te goeder trouw bent. Maar goed laat ik niet te veel afdwalen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Je zegt zelf dat het door de elektricien van de vorige eigenaar is uitgevoerd, die is natuurlijk nergens meer te bekennen dus ja de verantwoording ligt dan volledig bij jou als het niet wordt opgelost.

Heb je het pand pas gekocht dan kun je het nog als verborgen gebrek op de vorige eigenaar proberen te verhalen, zo niet dan mag je zelf inderdaad voor alles opdraaien.
Niet leuk om te horen maar helaas, hoe te goeder trouw je ook bent en met dank aan de vorige bewoner en zijn elektricien, wel de realiteit.

suc6

Gerrit
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Wat moeten we ons bij kantoor voorstellen? Een paar pc's en wat verlichting? Type hoofdzekering? Geef even wat meer info/foto's als we nog gerichter moeten meedenken.
Jouw oplossing is in principe uitstekend maar wellicht onnodig duur.
 

Trabbit

  • #18
Huidige aansluiting 3x25a. Dus ophoging kost jaarlijks serieus geld (stedin). Qua verbruik heb ik het niet nodig. 3 pc's, nas en a3 printer is kantoor. Het huis is gewoon een groot huis zonder hele grote verbruikers.

Ik zie drie mogelijkheden:
1.
Ik verleng de kabels van de huisgroepen 21m naar kantoor groepenkast en heb nog maar 1 groepenkast.
2. Ik laat aansluiting verplaatsen (zal ook wel paar duizend euro kosten) en sluit alles op de woning groepenkast aan.
3. Ik verhoog de aansluiting, erg hoge jaarlijkse kosten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #19
Volgens de letter van de wet zijn dat inderdaad je mogelijkheden. Ik zou dan voor optie 1 kiezen.

Persoonlijk vind is het altijd een dilemma, selectiviteit is er niet voor de (brand)veiligheid maar puur om te voorkomen dat een hele kast spanningsloos raakt. Om daarvoor naar 3x35 te gaan, is financieel niet te verdedigen.

Technisch gezien is er geen enkel bezwaar de kabel naar de woning met 3x20 voor te zekeren in de hoofdkast.
 

Trabbit

  • #20
3x20 is toch niet selectief aan 25? Dan zouden de verzegelde hoofdzekeringen eruit kunnen springen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu