Isolatie tussen de houten draagbalken van de badkamervloer

Grotius

  • #1
Hoi hoi

Ik wil steenwol plaatsen tussen de (houten)draagbalken van mijn vloer van de badkamer. Het steenwol komt te liggen op de latten die het riet/gips vasthouden van het plafond van mijn onderbuurman.

In de badkamer komt vloerverwarming dus de tussenvloer moet goed zijn geïsoleerd. Maar is het verstandig om de hele tussenruimte tussen de balken te isoleren? Dit is ongeveer 22 / 23 cm (diep). Heeft dit consequenties voor de houten balken? Ik bedoel dan vooral problemen met vocht als alles is geïsoleerd. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Alvast bedankt.
 

Grotius

  • #2
Ik vergat te zeggen dat ik dus meerder lagen rockwol gebruik en alleen bij de bovenste laag (dus net boven de balken uit) de dampwerende alu laag laat zitten.
 

Roman

  • #3
Wol absorbeert geen vocht.
Hout wel (je zult verbaasd zijn als je al het hout in je huis kon uitknijpen... liters vocht!)
En dat laatste is niet erg, een natuurlijk process zelfs. Hout absorbeert vocht en geeft het ook weer af. Uiteraard binnen marges.

Voor een badkamer is het, uiteraard, verstandig om ventilatie aan te brengen. Kan dmv elektrische ventilatie of natuurlijke (een open raam bv).

Kortom; het volproppen van de loze ruimte met wol zou geen kwaad moeten kunnen. Wellicht dat een badkamerspecialist er iets anders over denkt?!

(Ik ga er natuurlijk wel van uit dat je vloer goed is afgesloten zodat er geen water kan lekken. maar dat spreek voor zich :) )
 

Fiesiekus

  • #4
Lijkt geen probleem als de badkamervloer goed waterdicht wordt gemaakt. Maar 23 cm is een behoorlijke laag, misschien werkt 't makkelijker met harde iso-platen die je op een randje van de balken laat rusten?
 

Grotius

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden.

- plafond (riet stuuc) onderbuurman
- 20 cm steenwol
- luchtspouw, 5 cm
- oude ondervloer (houtenplanken)
- Lewisplaten
- Tegels badkamer

Kijk de vloer wordt natuurlijk waterdicht gemaakt en er komt mechanische ventilatie in de badkamer zelf. Als ik een kleine luchtspouw maak maar "muurkanten" wel tot aan de oude ondervloer isoleer dan is het in principe goed. Ik weet dat luchtdicht ideaal is maar dat lukt niet in mijn geval. Immers de balken lopen door naar andere ruimtes die niet zijn geïsoleerd. Dit dichtmaken zal helaas niet lukken. Dus als ik het goed begrijp moet het dus gewoon goed gaan.
 

Zondagklusser

  • #6
Isolatie aanbrengen heeft alleen zin als de buurman (regelmatig) niet stookt. Als de buurman wel stookt zal de temperatuur van de tussenruimte naar alle waarschijnlijkheid meer dan 20 °C zijn. Warme lucht stijgt en de tussenruimte zal door convectie de luchttemperatuur aannemen die net onder het plafond van de onderbuurman heerst. Hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen onderzijde betonvloer en plafond buurman, hoe geringer het voordeel van de isolatie.

Het risico van condens in de tussenruimte lijkt mij niet groot. De lewisplaten vormen immers een dampdichte laag. Als je besluit toch een isolatiedeken aan te brengen, neem dan ongecacheerd steen- of glaswol (dus zonder papierlaag). Dit is niet dampdicht en het hout kan derhalve (net als in de oude situatie) vocht opnemen en afgeven.
 

Floris01

  • #7
Grotius schreef:
- plafond (riet stuuc) onderbuurman
- 20 cm steenwol
- luchtspouw, 5 cm
- oude ondervloer (houtenplanken)
- Lewisplaten
- Tegels badkamer
ik zit met dezelfde klus, vraagje dus:

oude ondervloer kan ik weglaten toch :?: met lewisplaten haaks op de balken :?:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ook wanneer u met dezelfde vraag zit toch zelf een topic openen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu