Isolatie boven kozijn: tussen enkelsteensmuur en houten balk

JorisKlusser

 • #1
Ik heb een jaren 30 huis. Er is een badkamer geplaatst in een oude slaapkamer en het plafond wordt vernieuwd. Boven het kozijn zit een enkelsteensmuur (in tegenstelling tot de spouwmuur elders in de gevel), dit valt boven het plafond weg. Nu het plafond weg is voel ik een behoorlijke tocht voor deze muur en dit wil ik graag isoleren (met bijv. Steenwol). Er is zo'n 6-8 cm ruimte tussen de enkelsteens buitenmuur en de eerste balk boven het plafond.

Twee vragen:
- doe ik er goed aan om deze ruimte te isoleren? Er ontstaat natuurlijk minder tocht, maar dat betekent ook minder natuurlijke ventilatie.
- Hoe te werken met dampremmende folie? Normaal zou je aan de warme kant deze folie aanbrengen, maar dit zou nu betekenen dat dit oa tegen de houten balk aan komt. Ik weet niet of dat verstandig is.

Ter informatie: er komt een goede ventilatiebox op zolder (boven deze ruimte), dus dit haalt vocht weg, maar er komt ook een douchecabine onder deze strook isolatie, dus langdurig zal de badkamer niet heel vochtig zijn, maar lokaal en tijdelijk natuurlijk wel.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Ja, isoleren is nuttig om de koudebrug weg te nemen.
Hoe groot is het stuk? Want ipv folie zou je ook met een gecacheerde PIR-plaat kunnen werken.

Het vochtgehalte in een badkamer is altijd hoger, dus meer risico.
 

JorisKlusser

 • #3
Het is zo'n 25 cm hoog en zoals genoemd 6-8 cm breed. Begrijp ik het goed dat de laag (het gecacheerde) op de pir plaat dampremmend is?

Geeft het geen problemen als deze plaat en laag direct tegen de balk aan ligt?
 

JorisKlusser

 • #4
Alternatief denk ik nu ook nog aan een gedeeltelijke isolatie: bijv 15 cm hoge en 8 cm brede steenwol of glaswol. Dwz isolatie in de onderste helft van de ruimte die nu open is. Zal een minder groot effect hebben dan isolatie in de volledige hoogte, maar zorgt wel voor ventilatie aan de bovenkant voor evt vocht vanuit de badkamer.

De ruimte boven het plafond in de rest van de kamer is al geïsoleerd, dus ik maak me geen zorgen over het feit dat de bovenste helft van deze ruimte ongeisoleerd is, maar dan heb ik tussen de open ruimte en de douchecabine daar beneden wel iets aan isolatie.

PS in de foto is de ruimte te zien, van onder genomen.

IMG_20230925_103431.jpg IMG_20230925_103426.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Hier zou ik geen dampopen isolatie gebruiken...
 

JorisKlusser

 • #6
Geen dampopen isolatie, maar wat dan wel? Dampremmende/dampdichte isolatie of geen isolatie?

Ik ben een beetje aan het puzzelen wat de beste oplossing is.

Als het mogelijk is hoor ik graag concreet wat jullie wel denken dat slim is
 

JorisKlusser

 • #7
Nog een laatste toevoeging ter verduidelijking, zie foto voor situatie. Ik wil de ruimte linksboven opvullen met isolatie en deze dan onder de balk aftimmeren.

Heeft iemand advies en kan hij/zij zeggen of één van mijn ideeën hout snijdt?

isolatie.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Dampdichte isolatie. Liefst nog met een laagje purschuim erop voordat je het in de opening duwt. Dat gaat luchtlekken tegen.
 

JorisKlusser

 • #9
Bedankt Walker. Hoe strak zou je deze isolatie tegen de houten balk maken? Zou je de hele ruimte opvullen (dus strak tegen de balk) of bijv. 4 cm dik, zodat er nog 2 cm ruimte is tussen de balk en de isolatie?
 

JorisKlusser

 • #10
Oja, daarnaast ben ik benieuwd waarom Walker dampopen isolatie zoals glaswol hier een slecht idee vindt, ik zie het nadeel niet direct.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
In een gevel hoort een damprem aan de warme zijde. Aangezien je deze hier niet los aan kunt brengen, zou ik een dampdichte isolatie kiezen.

Zonder damprem kun je wachten op problemen door condensvorming.
 

JorisKlusser

 • #12
Maar ik kan aan de onderkant (warm) toch wel een dampremmende laag aanbrengen? Dan is het probleem toch opgelost?

Ik ben bang dat ik de pir platen niet mooi op maat krijg en dan nog steeds geen damprem/dampdichte laag heb. Daarom heb ik liever een ietwat ademende isolatie die zijn damp aan de steenskant kwijt kan. Met een damprem onder de isolatie denk ik dat het goed moet gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu