Isolatie sporenkap van binnenuit

TimmerB

  • #1
Dag Iedereen,

Laat ik eerst even beginnen met iedereen te bedanken voor de informatie die hier gepost wordt heb er al veel van kunnen leren.

Ik zit nu in een positie dat ik mijn oma s huis kan overkopen, helaas is deze nog helemaal niet geïsoleerd. Nu wil ik dit zelf gaan doen, maar heb ik hier nog enkele vragen over.

Het betreft hier een een vrijstaand huis uit de jaren 60 met een sporenkap.
Het is een berg zolder en als je erin staat (gehurkt) kijk je tegen hardboard platen aan. Deze platen zijn bevestigd tussen de sporen (dus niet erop). Sommige van deze hardboard platen zijn helemaal verweerd en doorgezakt vanwege vocht. Achter deze platen kijk je rechtstreeks tegen de dakpannen aan (die in prima staat zijn).

Nu wil ik dit dak van binnenuit gaan isoleren, nu heb ik gelezen dat PIR platen op moment het best isolerend zijn (geluids wering is niet belangrijk want er gaat niemand leven op het zolder). Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken? Moet ik het aanpakken zoals rene de klusser het uitlegt in dit topic: Dak (zonder dakbeschot) van binnenuit isoleren? alleen ipv glaswol pir?

Of heeft pir zelf al een dampopen werking? Of kan ik beter nieuwe hardboard aanbrengen en dan PIR plaatsen en vervolgens dampdichte folie aanbrengen?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Het hardboord zit er voor het afvoeren van water en of stuifsneeuw.
Hardboord wat verweerd is vervangen.
zorg dat het eventuele water naar buiten kan lopen.
Pir platen aanbrengen en dan de folie en de afwerking.
Pir is wat isolatie waarde aangaat inderdaad het beste.
Maar wat je ook in overweging moet nemen is het eventuele zaagverlies.
Als er dikte voldoende kan worden aangebracht kan steenwol ook een optie zijn, omdat deze er in verschillende afmetingen te koop is.

Het hardboord fungeert als dampopen folie.

rene
 

Tiho

  • #3
Zijn de hardboardplaten geen zachtboardplaten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Zijn de platen zo geworden door lekkage? Dan is het wellicht verstandig heel het dak opnieuw te maken. Kan je meteen aan de buitenkant isoleren.
 

TimmerB

  • #5
Rene bedankt voor de info, maar verweerd het hardboard niet weer met tijd? geperst hout en vocht lijkt mijzelf ook niet zo een goede combi, dus als het dampdoorlatend is zal er vocht via de plaat worden afgevoerd, is het dan wel verstandig om hardboard te gebruiken?

Het zou eventueel ook zachtboard platen kunnen zijn, dit zal ik binnenkort goed nakijken. Bij hardboard zit toch een gladde kant aan?

IJkenhout die platen zitten er denk al 30 a 40 jaar in de meeste zijn gewoon door gezakt bij sommigen zitten wat vochtplekken op deze zal ik inderdaad nader moet inspecteren of het dak lek is. Maar merendeels van plaatwerk zit er nog goed in, het is alleen niet zo netjes afgewerkt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zachtboard werd nooit gebruikt onder dakpannen.

Ben het met Hyyyzz eens, isoleren aan de buitenkant en dan het liefst alles eraf en geïsoleerde dakplaten aanbrengen
 

TimmerB

  • #7
Helaas moet ik nog veel meer renoveren aan het huis, dus ik moet ook budget technisch kijken wat nu de beste oplossing is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu