Isolatie raakt bouwfolie

George89

  • #1
Dag allen,

gisteren heeft de plafonneur isolatie en dampremmende folie van Miofol aangebracht. Hij gaat volgende week de werkzaamheden voortzetten: tape, kit etc. Vandaag zag ik dat de isolatie en de bouwfolie elkaar raken. Ik zie condensplekken. Heeft iemand hier ervaring mee en is dit erg? Zie bijgevoegde foto’s.
Ik hoor het graag.

Groeten, George
9ECC1663-EF14-4FFD-A866-C8EA85746CE8.jpeg
09A1D4D4-CA39-4557-A3CA-2F90018665BB.jpeg 2ED59816-B00C-4626-B852-CF0478F581D7.jpeg F3E95FA1-16D8-4573-B8C4-431D1CD5D36A.jpeg
 

Charel

  • #2
Wellicht gaat het over een nieuwbouw of grote renovatie met een nieuwe en nog niet helemaal uitgedroogde dakconstructie en een nog koude binnenruimte.
Condensatie en dampscherm gebeuren nu andersom. Het verdampende vocht uit de constructie kan nu condenseren aan het koude dampdichte oppervlak van het dampscherm.
Dat het dampscherm raakt aan de isolatie is geen probleem, dat is zelfs de bedoeling.
Als het onderdak dampdoorlatend is zoals het hoort dan zal met de tijd het in de constructie aanwezige bouwvocht via die weg weer verdwijnen.
Wat je nu ziet hoeft dus helemaal geen probleem te zijn.
 
  • Like
Waarderingen: George89

Doehetzelfalshetkan

  • #3
Of het een echt probleem gaat worden, kan imho niet op basis van de verstrekte start info gesteld worden. @Charel licht dit in de genoemde context al toe en voegt dit nog toe:
Als het onderdak dampdoorlatend is zoals het hoort dan zal met de tijd het in de constructie aanwezige bouwvocht via die weg weer verdwijnen. Wat je nu ziet hoeft dus helemaal geen probleem te zijn.
Maar : Als het toch anders is en om daar meer over te kunnen schrijven is het noodzakelijk om de samenstelling van het hele dak erboven te kennen, zoals is er vanbuiten af ook al een isolatielaag onder de dakpannen en is die dampopen of dampdicht. Is er daar (onder) ook een folie geplaatst om het dak wind dicht te maken en is daar de juiste keuze gemaakt om daar een dampopen type voor te nemen?
Zijn er twijfels over de samenstelling van het originele dak en het wel of niet voldoende dampopen, zijn dan is het eigenlijk bijna altijd beter om een klimaatfolie te nemen en geen dampremmende folie. Daarmee wordt het opsluiten van vocht voorkomen. Met wat meer toelichting over het dak kan deze onzekerheid weg genomen worden.
Blijven er twijfels over de dampopenheid van het dak, dan zou overleg en uitleg door de plafonneur uitkomst kunnen brengen.

Afgezien van het bovenste verhaal: Ik heb twijfels of de door de folio fabrikanten geadviseerde overlap van 100 mm wel aangehouden wordt/is, ede afstand tussen 2 dikke rode lijnen op de folie is nl 10 cm en op de gipsdeel zie ik bij lange na dat niet terug komen. En welke tape is er nu gebruikt om gaten af te dekken, het komt bij mij als Duct tape binnen, maar dat kan een verkeerde impressie zijn? Of Duct tape geschikt is?
 
  • Like
Waarderingen: George89

George89

  • #4
Beste @Charel en @Doehetzelfalshetkan,

Dank voor jullie opmerkingen. Hieronder mijn reactie daarop.

Het gaat om een renovatie van een woning uit 1927. Van buitenaf is er geen isolatie onder de dakpannen. Noch is er een folie aangebracht.

Met de dampdichte Miofol heb ik zoveel mogel uit 1 lap folie proberen te werken. Daar waar het niet is gelukt heb ik de twee folies laten overlappen. Niet overal met 10 cm. Dat heb je goed gezien. Daar waar ze overlappen heb ik wel twee regels gekit om het dampdicht te verbinden. Overigens heb ik de folie geniet en over de nietjes en de overlappingen aluminium folie geplakt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
We beoordelen hier geen uitbesteed werk. Stel je vraag aan degene die het heeft uitgevoerd. Deze moet ook garantie geven.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu