Isolatie plat dak atelier

Doesdoes

 • #1
Hey iedereen,

Ik heb een werkplaats die los staat van mijn huis. De werkplaats is niet geïsoleerd, maar recent plaatste ik er wel een houtkachel, ik merk natuurlijk dat het er koud is en ik die plek moeilijk helemaal kan opwarmen, wat niet zo erg is als ik er bouw en knutsel maar al wat vervelender is als ik er een dansrepetitie hou.

Ik zou hier graag zelf isolatie aanbrengen en een architect raadde me aan om isolatie te plaatsen onder het dak, dan een doorlatend dampscherm, dan latwerk waarop de elektriciteit komt.

De houten liggers (spanten noemen die zeker?), zijn tussen de 37 en de 39 cm breed; dus ik zou liefst rotswol nemen die van bijvoorbeeld 120cm (want dan krijg ik 3 stroken uit één pak, en verlies ik weinig). Ik dacht bijvoorbeeld aan Ursa rol glaswol ‘LVD Hometec’ 300 x 120 x 18 cm maar ik ben niet zeker of dit geschikt is voor een plat dak. Als ik naar bevestigingsvideos kijk merk ik dat deze gewoon 1cm groter moet worden afgesneden en geklemd komt te zitten tussen de liggers, klopt dit?

Ik vind ook niet meteen wat de architect wou zeggen met een doorlatend dampscherm, is dat een dampopen folie die maar in één richting (weg van de isolatie) vocht doorgeeft? Als ik de oven aansteek en het afkoelt bedampen de ramen dus ik denk wel dat het niet zo droog is als binnen in een huis.

Het atelier wordt zo hopelijk warmer, het dak is best ok, maar de warmte van de kachel verdwijnt nu wss vlug via het dak. De mooie ramen blijven wel enkel (éénlagig) glas en er is een garagepoort om binnen te komen (nu heb ik hier een gordijn achter gehangen om de warmte binnen te houden), misschien plaats ik hier straks nog een extra deur als sas achter, maar het is een raadsel hoe ik dit deftig kan doen.

Mijn vraag gaat dus vooral over de isolatie en het dampscherm, maar moest iemand ervaring hebben met een sas achter een poort ben ik ook heel erg geïnteresseerd!

garage.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Impie

  • #2
  Om advies te kunnen geven met betrekking tot de folie, moeten we zien wat de dakopbouw is. Dus: wat ligt er op de planken?
   
  • Like
  Waarderingen: Doesdoes

  Doesdoes

  • #3
  Hey Impie,

  Er ligt bovenop de planken enkel een laagje bitumen. Het dak ligt er wel goed bij.
   

  Edwinnn

  • #4
  Bitumen is dampdicht. Je zou dan aan de onderkant iets moeten maken dat dat ook is (wat heel erg lastig is) want vocht dat er in komt kan in ieder geval via boven niet weg. Wellicht dat je daarom geadviseerd is klimaatfolie te gebruiken? Dan kan vocht dat er in komt er in de zomer weer uit als het dak opwarmt (ik kan me voorstellen dat het flink warm wordt). Lijkt me op zich verstandig.
   
  • Like
  Waarderingen: Doesdoes

  Impie

  • #5
  Let daarbij wel op dat een 'doorlatend dampscherm' iets heel anders is (of kan zijn) dan klimaatfolie. Je wilt nadrukkelijk geen dampopen folie hebben.
   

  Doesdoes

  • #6
  Hey iedereen,

  Als ik het goed begrijp is gebruik ik dus best klimaatfolie, wat we in België een slim dampscherm noemen (zoals Pro Clima Intello), die ervoor zorgt dat het vocht die tussen de bitumen en de klimaatfolie condenseert er in de zomer er kan uit drogen. Tussen de bitumen en het hout zit er bij trouwens geen folie, maar bovenop de bitumen plaatsen we straks wel 4mm polyesterroofing, 1 laag deborpermec en een laag vernis.

  Lijkt jullie mijn keuze qua isolatie hier ok?

  Dankjewel hoor!
  20220124_103831.jpg
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu