Isolatie plafond onder zolder

PieterJanS

  • #1
Ik wil het plafond direct onder mijn zolder gaan isoleren, voornamelijk omdat ik de zolder niet zal gebruiken als woonoppervlakte.
Nu lees ik veel over de dampremmende folie, ik begrijp dat ik dat als ik dat plafond ga isoleren moet gebruiken.
Nu zijn 2 volgensmij 2 opties; een losse dampremmende folie of een isolatie waarin aan de onderkant al die dampremmende folie aanwezig is (wat me veel gemakkelijker bevestigen lijkt.

Wat zouden jullie adviseren? De losse folie of de isolatie waarop het al bevestigd is?

Dan nog een gerelateerde vraag; Jullie zien tussen de oude bestaande balken allemaal losse latjes zitten; die gaan bij het plaatsen van de isolatie natuurlijk in de weg zitten, kan ik deze weghalen of is er dan een risico dat de balken die er nu zitten gaan verplaatsen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wil je wel een vloer op die zolder? Opslag ruimte of wonen?
Waar wil je de isolatie aanbrengen boven of onder het nieuwe latwerk.
Wat voor isolatie heeft voor jou de voorkeur?
 

PieterJanS

  • #3
Er komt een vloer; maar dat is alleen voor opslag.
Die wil ik boven het nieuwe latwerk aanbrengen (Ik ben een beetje bang dat ik deze dus moet verwijderen, omdat ik eerst de isolatie moet aanbrengen).
Hoe bedoel je, wat voor isolatie? Bedoel je glas of steenwol? Nee daar heb ik geen voorkeur in (Misschien omdat ik de verschillende eigenschappen niet heel goed ken en niet weet wat het verstandigste is in mijn situatie).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Alles heeft te maken met de dampdoorlaatbaarheid van diverse bouwmaterialen.
Een schuim isolatie laat minder vocht, warme lucht van binnen naar buiten door, dan een wol.
Bij wol wordt dus maar aandacht aan de damprem gevraagd.

Boven de isolatie maak jij een vloer, deze zorgt ervoor dat de warme lucht wordt geremd en zich kan verzamelen in de constructie.

Schuim zou je tussen de balken kunnen aanbrengen. Gebruik je een schuim waarvan de boven en de onderkant zijn voorzien van een aluminiumfolie (damprem) dan slechts de naden van de platen en de aansluitingen tegen muren en balken goed aftapen.

Bij wol (dampopen) zal je een damprem goed moeten aanbrengen. Mij lijkt dat je deze op de balken had kunnen plaatsen.
Vervolgens een raggelwerk voor de gipsplaten. Op deze wijze komen er minder schroefgaten in de damprem. Het lat werk zet je met minder spijkers of schroeven vast. Een gipsplaat met aanzienlijk meer.
Daarbij kan je de folie op de balken gemakkelijker aanbrengen er zitten geen latten en andere zaken in de weg.
Ik denk ook dat je dit latwerk beter even los kan halen.
 

PieterJanS

  • #5
Dank voor de uitgebreide reactie! Ik denk dat ik alles begrijp!

De schuimisolatie ken ik alleen niet, dat lijkt me teveel werk als ik dat even snel google!

Mijn vraag richtte zich namelijk voornamelijk op de vraag of ik beter een losse damprem kan plaatsen of isolatie nemen waar de damprem al op de isolatie vastzit.
 

PieterJanS

  • #6
Ik ga het toch doen - denk ik - met de losse dampwerende folie, anders is er volgensmij geen ruimte voor de elektra leidingen die nog gelegd moeten worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Wel even checken of de balken geschikt zijn als (opslag)vloer. Vaak is het alleen bedoeld om het plafond aan te hangen.

Wat zijn de afmetingen, overspanning en hoh?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Schuim ken je wel. Piepschuim, PUR schuim. Wol steenwol, glaswol, schapenwol enz.

Even nog. "Bij wol (dampopen) zal je een damprem goed moeten aanbrengen. Mij lijkt dat je deze op de balken had kunnen plaatsen.
Vervolgens een raggelwerk voor de gipsplaten. Op deze wijze komen er minder schroefgaten in de damprem. Het lat werk zet je met minder spijkers of schroeven vast. Een gipsplaat met aanzienlijk meer.
Daarbij kan je de folie op de balken gemakkelijker aanbrengen er zitten geen latten en andere zaken in de weg."

Op deze wijze kan je ook het elektra tussen de damprem en het gips aanbrengen. Zo hou je de damprem gesloten bij de centraaldoos.
 

PieterJanS

  • #9
Dan ga ik inderdaad de rachels verwijderen en eerst de damprem plaatsen op de balken! Klinkt als een beter idee. Overigens zie nergens opties met schuim qua isolatie, zie overal wol langskomen.

Maar dan lijkt mij het dus verstandig om de oude latjes tussen de balken te verwijderen? (je ziet er bv links en rechts van de centraaldoos nog 2 zitten). Dan sluit de isolatie beter aan op de gipsplaten en is er minder lucht, of maakt dat niks uit?

@HYzzzz, ga ik voor je bekijken! HOH is volgensmij 60, overspanning kun je denk ik wel zien op de tekening (Zie bijaand). Afmetingen weet ik zo direct niet, dat zou ik moeten opmeten. De ruimte die je op de foto ziet is Slaapkamer 3.

 

PieterJanS

  • #10
Nog een vraagje; de isolatie met vaste dampopenfolie (De spijkerflensdekens) zijn 60cm breed, heeft iemand ervaring met het verwerken van deze isolatie en zo ja, wat als de afstand tussen de balken kleiner is (zon 10cm) dan die isolatie? Deze spijkerflensdekens zijn niet te snijden of wel?
 

PieterJanS

  • #11
Iemand een advies? De tussenruimte tussen de balken is ongeveer 50cm, en de dekens dus 60 cm, is het niet erg dat de isolatie dan een stukje omhoog wordt geduwd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik snap het niet goed.
Een ding. De damprem moet ze strak, glad mogelijk worden. Zo niet lijkt mij dat het aftapen niet goed gaat komen.
 

PieterJanS

  • #13
Het aftapen zal geen probleem zijn.. maar het dampscherm wat al aan die rol spijkerflens vast zit zal wel naar beneden hangen.. die zal dus niet strak tegen de isatie aanhangen..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Volgens mij moet een naad, flens op een balk of iets anders uitkomen. Daarom spijkerflens, in deze flens worden de nietje gezet.
Zorg dat je de onderlingen lagen goed kan aftapen. Ik zou me kunnen voorstellen dat, is de tape niet stevig genoeg op elkaar drukt deze in de loop van de tijd loslaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu