Isolatie van plafond; van onder of van boven?

DMdejong

  • #1
Beste mensen,

Ik wil graag een plafond isoleren.
De situatie rond het plafond is als volgt, van boven tot onder

Nok vh dak
Balken, op de vloer van deze bovenruimte
Onder de balken planken met daar aanvast rieten matten
Daaronder een gipsen plafond
Daaronder de te isoleren ruimte

De vraag is nu ga ik van ONDER af aan isoleren (tegen het gips aan) of ga ik van BOVEN (tussen de planken op de vloer van de ruimte in de nok van het dak) isoleren. Dat laatste is wel makkelijk; kwestie van glaswol tussen de balken leggen en de boel goed afdekken (met triplex?)... Toch?

Maakt het voor de effectiviteit van de isolatie nog uit waar ik de laag aanbreng, boven of onder? De laat met planken, riet en gips is trouwens heel erg dus, op sommige punten zelfs vol gaten (plafond moet gerepareerd).

Alvast dank voor het meedenken!

Groeten,
Dirk
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het gaat dus om de zoldervloer. Als er op de balken geen houten vloer ligt, is het waarschijnlijk geen vloer maar een verlaagd plafond. Voordat je de zolder gaat gebruiken, moet je eerst de balken (laten) controleren op sterkte.

Het maakt voor de isolatiewaarde niet uit of je van boven of onder isoleert. Dan is het maar net aan welke kant je er beter bij kan. Als het dak niet geïsoleerd is, moet er waarschijnlijk aan de warme zijde van het plafond een folie komen, en dat lukt niet van bovenaf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu