Isolatie met opencellig pur

Goedendag allen,

Heb al even op het forum gekeken maar kreeg weinig resultaat met de zoekterm open cel pur.

Ik zit met de situatie dat de zolder is nageisoleerd met open cellig pur. Er is wat discussies op het www of dit nu juiste keuze zou zijn maar het zit er nu dus werk ermee door.

Deze zomer laten we het dak aan de buitenzijde voorzien van damp open folie met dun laagje isolatie (meen iets van 1,2rd).
Ik vraag mij nu af wat te doen met de afwerking binnenzijde. Moet ik gezien dedampopen opzet van alles nog steeds een folie plaatsen aan de binnenzijde?

Van binnen naar buiten zou ik dan krijgen:
Gipsplaat/houten platen
Dampremmende folie
opencellig pur
Hout dakbeschot
Damp open folie (met ingebouwd dunne laag isolatie)
Dakpannen

Of zou dit volstaan
Gipsplaat
opencellig pur
Hout dakbeschot
Damp open folie (met ingebouwd dunne laag isolatie)
Dakpannen

We leggen ook een wtw ventilatie aan dus ook de zolder wordt gewoon jaar rond geventileerd.

IMG-20240414-WA0005.jpg
 
Deze zomer laten we het dak aan de buitenzijde voorzien van damp open folie met dun laagje isolatie (meen iets van 1,2rd).
Wat voor isolatie en hoe dampopen zijn deze materialen.
Om met een advies en een idee te hebben en om in een goede richting te zitten zijn diktes van materialen van invloed.
 
Bedankt voor de reactie.

De cel open pur is 15 tot 17cm dik. Hie damp open de folie zal worden aan de buitenzijde van het dak zou ik niet kunnen zeggen. Ook even gegoogled maar zoe daar bij de verschillende middelen ook weinig over beschreven.
 
Of zou dit volstaan
Wat volstaan, waterdicht of lekker warm.
Een dampopenfolie onder de dakpannen wordt aangebracht voor kapotte pannen of stuifsneeuw voor het geval als er water voorbij de pannen is gekomen geen schade kan veroorzaken.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Gipsplaten, een PU schuim met een Mu waarde van 100/150 dakvloer van planken. (Damp open folie (met ingebouwd dunne laag isolatie)daar kan ik niets mee.) Ik heb voor een EPS schuim gekozen Mu 20/100 en een dampopenfolie met een sd=3 m. Dit moet zo kunnen functioneren.
 
Ik zie wat termen voorbijkomen die nieuw voor mij zijn, mu waarde en sd waarde? Ik ga mij daar eens even in verdiepen. Maar ik begrijp uw keuze werkt.
 
"Opencellig" doet veronderstellen dat het dampopen materiaal is en er daarom geen folie nodig is. Die veronderstelling is onjuist. Pur is niet geschikt voor een dampopen opbouw, er moet altijd folie tussen. Dampopen opbouwen werken alleen met vochtbufferende isolatiematerialen.
 
"Opencellig" doet veronderstellen dat het dampopen materiaal is en er daarom geen folie nodig is. Die veronderstelling is onjuist.
Dat zou best kunnen.
Pur is niet geschikt voor een dampopen opbouw, er moet altijd folie tussen.
Volgens mij wordt dat bepaald door de materialen die na de PUR worden geplaatst. Die moeten meer dampopen zijn dan de betreffende isolatie.
Dampopen opbouwen werken alleen met vochtbufferende isolatiematerialen.
Er zijn constructies mogelijk dat je alle lagen zoveel mogelijk op elkaar afstemt. Blijft er in de constructie een teveel aan vocht achter kan je dat in een vochtbufferende isolatie laten opnemen. Mei Oktober drogen, Oktober Mei vocht bufferen. Belangrijk, het klimaat in huis moet dan binnen de normen worden gehouden.
 
Helaas zie je deze reactie vanuit sommige fabrikanten ook. Hier wordt al door de deskundigen voor gewaarschuwd: Dampopen opbouw (i.c.m. hout) werkt niet bij fossiele en minerale isolatiematerialen omdat deze het vocht onvoldoende bufferen!
Google er gerust op. Zelfs Joost mag het eerdig goed weten :wink:
 
Laatst bewerkt:
Er is dus ruimte voor discussie merk ik, ik google inderdaad nog wel. Het bedrijf dat de open cellige pur heeft aangebracht geeft aan dat folie aan de binnenzijde niet nodig is.
 
Dat bedoel ik. Het kan sowieso geen kwaad om (ook al zou het niet nodig zijn) folie aan de binnenkant te plaatsen. Beter safe dan sorry :wink:
 

Gerelateerde klussen

Reacties
6
Weergaven
496
Dak en schoorsteen
Jackd
Reacties
25
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Doehetzelfalshetkan
Reacties
13
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Remco7219
Reacties
8
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
Danios

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu